Πέμπτη 5 Μάη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Χρηματοδότηση επιχειρήσεων με «πακέτα» για την έρευνα

Το υπουργείο Παιδείας μοιράζει απευθείας στις επιχειρήσεις 171 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ, για να αναπτύξουν ερευνητικές δράσεις

«Ζεστό χρήμα» για την ανάπτυξη της επιστημονικής έρευνας υπέρ των επιχειρήσεων ανακοίνωσε, χτες, η υπουργός Παιδείας, Α. Διαμαντοπούλου, συνεχίζοντας την κυβερνητική πολιτική που έχει μια και μόνο αντίληψη: «Αναπτυξιακή» επιστημονική έρευνα είναι μόνο αυτή που έχει άμεσα εμπορικά αποτελέσματα, αξιοποιείται η προτείνεται από τις επιχειρήσεις». Η «επένδυση», η οποία γίνεται μέσω του ΕΣΠΑ, φτάνει τα 171 εκατομμύρια ευρώ. Οι προκηρύξεις «πακέτων» για την έρευνα είναι αποκαλυπτικές:

  • 15 εκατομμύρια ευρώ θα διατεθούν σε «Υποστήριξη των επιχειρήσεων για την απασχόληση προσωπικού υψηλής επιστημονικής κατάρτισης». Τι σημαίνει αυτό; Μια προκήρυξη που απευθύνεται στις επιχειρήσεις για να προσλάβουν ερευνητές, εισπράττοντας «ζεστό χρήμα» για την πληρωμή τους! Συγκεκριμένα θα καλύπτεται «το 70% του μισθολογικού κόστους που προκαλεί η απασχόληση νέων ερευνητών/τριών και τεχνικών για υλοποίηση ερευνητικών έργων σε επιχειρήσεις»! Οι τομείς έρευνας που προτείνονται είναι οι παρακάτω: Φυσικές Επιστήμες, Επιστήμες Μηχανικού και Επιστήμες του Διαστήματος, Επιστήμες της Ζωής, Επιστήμες και Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών, Ανθρωπιστικές και Κοινωνικές Επιστήμες, Ενέργεια - Περιβάλλον - Μεταφορές.
  • 68,3 εκατομμύρια ευρώ θα διατεθούν για τη δράση «ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ 2011 - Συμπράξεις Παραγωγικών και Ερευνητικών Φορέων σε Εστιασμένους Ερευνητικούς και Τεχνολογικούς Τομείς». Πρόκειται για «πακέτο» που απευθύνεται σε «συμπράξεις δυναμικών επιχειρήσεων κάθε μεγέθους, ερευνητικών κέντρων, ινστιτούτων, ΑΕΙ, τεχνολογικών, δημόσιων, και άλλων φορέων». Πρακτικά θα χρηματοδοτηθούν ερευνητικά προγράμματα που επιθυμούν οι επιχειρήσεις για να έχουν αποτέλεσμα στην κερδοφορία τους, με τη «συνεργασία» - δηλαδή την εκμετάλλευση της υλικοτεχνικής υποδομής και του επιστημονικού δυναμικού - των ερευνητικών κέντρων, των πανεπιστημίων κ.ά. Χαρακτηριστικό είναι ένα από τα τρία κριτήρια για τη χρηματοδότηση ερευνών: Πρέπει να «ενδιαφέρουν τον παραγωγικό ιστό της χώρας» (τις επιχειρήσεις) και να «συμβάλλουν άμεσα ή έμμεσα στην παραγωγή νέων ή βελτιωμένων προϊόντων και υπηρεσιών και στη διείσδυση σε νέες αγορές». Ο προϋπολογισμός των έργων κυμαίνεται από 400 χιλιάδες έως 2 εκατ. ευρώ στους τομείς της μεταποίησης και από 300 χιλιάδες έως 800 χιλιάδες ευρώ στις υπηρεσίες, ενώ στα «πακέτα» «εφαρμογής νέων τεχνολογιών στην πράσινη ανάπτυξη» μπορεί να φτάσει και τα 3 εκατ. ευρώ.
  • Το τρίτο «πακέτο» έχει τίτλο «αριστεία» και θα φτάσει τα 60 εκατ. ευρώ, ενώ για το 2012 θα διατεθούν άλλα 60 εκατ. ευρώ. Απευθύνεται σε όλους τους «ερευνητικούς φορείς» και καλύπτει 10 θεματικούς τομείς. Χαρακτηριστικό είναι πως και σε αυτή την περίπτωση «ειδική έμφαση θα δοθεί σε διαθεματικές προτάσεις καθώς και στις προτάσεις που αντανακλούν τις αναπτυξιακές προτεραιότητες που έχουν τεθεί».
  • Διευρύνεται η «δράση» «Συνεργασία 2009» με άλλα 28 εκατ. ευρώ (έχουν ήδη εγκριθεί 121 προτάσεις με δημόσια δαπάνη 68 εκατ. ευρώ) με επιπλέον 36 προτάσεις και αφορούν 71 φορείς Πανεπιστημίων/Ερευνητικών Κέντρων και 84 επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στη συνέντευξη Τύπου θα προκηρυχθούν επίσης 80 εκατ. ευρώ μέσα στον Ιούνη και 47 εκατ. ευρώ στο δεύτερο εξάμηνο της τρέχουσας χρονιάς. Επίσης, προβλέπεται να προκηρυχθούν ακόμα 174 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2012.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ