Παρασκευή 6 Μάη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Συλλήψεις, αποκλεισμοί και νέες συγκεντρώσεις

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Σε νέες διαδηλώσεις μετά την προσευχή της Παρασκευής καλούν σήμερα οι αντικαθεστωτικές οργανώσεις στη Συρία, ενώ οι πληροφορίες για το τι ακριβώς συμβαίνει σε σειρά από πόλεις τόσο στο βορρά όσο και στο νότο παραμένουν συγκεχυμένες. Χτες, το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων SANA μετέδωσε ότι τα τεθωρακισμένα του συριακού στρατού αποσύρθηκαν από την πόλη Ντεράα, στο νότο, έχοντας συμπληρώσει σχεδόν δέκα ημέρες επιχειρήσεων εντός. Η είδηση επιβεβαιώνεται και από άλλες πηγές, αν και φαίνεται ότι εντός της πόλης έχουν παραμείνει ισχυρές στρατιωτικές δυνάμεις, ενώ αντίθετα τανκς έχουν αναπτυχθεί στην πόλη Μπάνιγιας, στη Χομς και αλλού, κυρίως στο βορρά.

Παράλληλα, πληροφορίες ανέφεραν ότι ισχυρές στρατιωτικές δυνάμεις δρουν, από χτες το πρωί, και στα προάστια Σάκμπα και Ταλ της Δαμασκού, όπου, επίσης, καταγγέλλεται ότι έχουν συλληφθεί 300 άνδρες από 18 χρόνων και πάνω. Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων υποστηρίζουν ότι από τα μέσα Μάρτη έχουν σκοτωθεί από την καθεστωτική καταστολή περισσότεροι από 500 άνθρωποι και έχουν συλληφθεί τουλάχιστον 2.500, ενώ εκατοντάδες άλλοι αγνοούνται.

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, και στελέχη του που βρίσκονται στην Ιορδανία και επικαλούνται πληροφορίες από το εσωτερικό της Συρίας, επί δέκα ημέρες στην Ντεράα «πραγματοποιήθηκε μια πραγματική σφαγή, με ελεύθερους σκοπευτές να πυροβολούν άοπλους πολίτες και μετά δεκάδες τραυματίες να αιμορραγούν μέχρι θανάτου στο δρόμο». Σύμφωνα με τα στοιχεία που επικαλείται το Παρατηρητήριο, μόνο στην Ντεράα καταμετρήθηκαν 244 πτώματα και σκοτώθηκαν τουλάχιστον 81 στρατιώτες, ενώ μετέδωσε και σχετικό βίντεο που ισχυρίζεται ότι είναι από ερασιτεχνική κάμερα εντός της Ντεράα.

Την πιθανότητα να παραβιάζονται ανθρώπινα δικαιώματα από τη δράση των δυνάμεων καταστολής επισήμανε στο Σύρο πρόεδρο, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής τους συνομιλίας, ο ΓΓ του ΟΗΕ. Οπως είπε ο ίδιος ο Μπαν Γκι Μουν πρέπει να γίνει σεβαστό το δικαίωμα των πολιτών να διαδηλώνουν ειρηνικά. Τον άμεσο τερματισμό της βίας και την έναρξη διαλόγου με τους πολίτες ζήτησαν, με δηλώσεις τους από κοινού, οι υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ και της Ιταλίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ