Παρασκευή 19 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Σύλληψη Μποροντίν

ΜΟΣΧΑ.-

Ο Πάβελ Μποροντίν, γραμματέας του Ενωσιακού Κράτους Ρωσίας -Λευκορωσίας και πρώην επικεφαλής των Υπηρεσιών Διαχείρισης των Οικονομικών του Κρεμλίνου, συνελήφθη από τις αμερικανικές αρχές τη νύχτα της Τετάρτης προς την Πέμπτη στο αεροδρόμιο Κένεντι της Νέας Υόρκης, μετέδωσε το πρακτορείο ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ. Ο Μποροντίν υπήρξε στενός συνεργάτης του Μπορίς Γιέλτσιν και συνελήφθη επειδή σε βάρος του εκκρεμούσε διεθνές ένταλμα σύλληψης που είχαν εκδώσει οι δικαστικές αρχές της Ελβετίας με την κατηγορία για ξέπλυμα χρήματος. Σύμφωνα με το πρακτορείο, αναμένεται να προσαχθεί ενώπιον δικαστηρίου του Μανχάταν. Αναφέρεται ότι ο Μποροντίν από τη θέση του στο Κρεμλίνο διαχειριζόταν ένα ποσό ύψους 600 δισ. δολαρίων τόσο στη Ρωσία, όσο και στο εξωτερικό. Παύτηκε από τα καθήκοντά του λίγες μέρες μετά την παραίτηση του Γιέλτσιν και την ανάληψη των καθηκόντων του Προέδρου από τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Η Εισαγγελία της Γενεύης εξέδωσε διεθνές ένταλμα σύλληψης κατά του Μποροντίν το Γενάρη του 2000, στο πλαίσιο της έρευνας που διεξήγαγε για την εταιρία «Mabetex», η οποία φέρεται να έχει δωροδοκήσει πολλούς συνεργάτες του Γιέλτσιν, με αντάλλαγμα τα συμβόλαια για την επισκευή των κτιρίων του Κρεμλίνου. Κατηγορείται για ανάμειξη σε ξέπλυμα 25.000.000 δολαρίων. Ο δικηγόρος του Μποροντίν, Μπορίς Κουζνετσόφ, δήλωσε ότι η σύλληψη του Μποροντίν είναι αβάσιμη και πολιτική προβοκάτσια των ελβετικών νομοτελεστικών οργάνων.

Σημειώνεται ότι ο Μποροντίν ήταν επίσημα καλεσμένος στην τελετή ανάληψης των προεδρικών καθηκόντων από τον νέο Πρόεδρο των ΗΠΑ ΤζορτζΜπους. Επίσης, πριν αναχωρήσει ο Μποροντίν (είναι κάτοχος διπλωματικού διαβατηρίου) για τις ΗΠΑ είχαν γίνει οι σχετικές διαβουλεύσεις στην πρεσβεία των ΗΠΑ στη Μόσχα, όπου είχαν βεβαιώσει ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με την είσοδό του εκεί.

Εντονα αντέδρασε στη σύλληψη του Μποροντίν ο πρόεδρος του Ανωτάτου Κρατικού Συμβουλίου του Ενωσιακού Κράτους Ρωσίας -Λευκορωσίας και Πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο, ο οποίος με επίσημη δήλωσή του ζήτησε από τις αμερικανικές αρχές να αφήσουν αμέσως ελεύθερο τον γραμματέα του Ενωσιακού Κράτους Ρωσίας - Λευκορωσίας Πάβελ Μποροντίν, θεωρώντας τη σύλληψή του ως «κατάφωρη παραβίαση των καθιερωμένων κανόνων στις διεθνείς σχέσεις».

Από τη μεριά του, την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση του Μποροντίν ζήτησε χτες ο υπουργός Εξωτερικών Ιγκορ Ιβανόφ από τον Αμερικανό πρεσβευτή στη Μόσχα Τζέιμς Κόλινς, τον οποίο κάλεσε στο υπουργείο Εξωτερικών για να διαμαρτυρηθεί για τη σύλληψή του Μποροντίν. Τέλος, οι ελβετικές αρχές θα ζητήσουν έκδοση του Μποροντίν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ