Παρασκευή 19 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Ατέρμονες, πλην άκαρπες, συνομιλίες

Από τη συνάντηση του Ισραηλινού υπουργού εξωτερικών με τον Γ.Αραφάτ

Associated Press

Από τη συνάντηση του Ισραηλινού υπουργού εξωτερικών με τον Γ.Αραφάτ
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΓΑΖΑ - ΚΑΪΡΟ.-

Σε άλλον ένα γύρο συνομιλιών αναμένονταν να προσέλθουν, αργά χτες το βράδυ, Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι μετά την, όπως αναμενόταν, άκαρπη συνάντηση ανάμεσα στον εκτελούντα χρέη υπουργού Εξωτερικών του Ισραήλ Σλόμο Μπεν Αμί και τον Παλαιστίνιο ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ στο Κάιρο, το βράδυ της Τετάρτης. Εχοντας εγκαταλείψει οριστικά την προοπτική της επίτευξης κάποιας συμφωνίας μέχρι την αποχώρηση του Μπιλ Κλίντον από την αμερικανική προεδρία, ως νέο «χρονοδιάγραμμα» φαίνεται ότι έχει τεθεί η διεξαγωγή των πρόωρων πρωθυπουργικών εκλογών στο Ισραήλ.

«Ουσιαστικές και λεπτομερείς», χαρακτήρισε ο Σλόμο Μπεν Αμί, μιλώντας στο ισραηλινό ραδιόφωνο, τις συνομιλίες που είχε με τον Παλαιστίνιο ηγέτη, αρνούμενος, όμως, να προχωρήσει σε περισσότερες λεπτομέρειες. Ο Ισραηλινός αξιωματούχος, πάντως, επέμεινε ότι παραμένει πιθανή η επίτευξη συμφωνίας μέχρι την 6 Φλεβάρη, ημέρα της πρόωρης ισραηλινής πρωθυπουργικής αναμέτρησης. Από την άλλη πλευρά, ο Παλαιστίνιος ηγέτης, ο οποίος πριν επιστρέψει στη Γάζα συναντήθηκε με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ και τον υπουργό Εξωτερικών Αμρ Μούσα, αρκέστηκε να δηλώσει λακωνικά ότι «δεν έγινε καμία πρόοδος», ενώ επανήλθε στην «επείγουσα ανάγκη παροχής βοήθειας από τη διεθνή κοινότητα».

Παρ' όλα αυτά, ο Σλόμο Μπεν Αμί, συνοδευόμενος από τον διαπραγματευτή Γκιλέαντ Σερ, αναμενόταν να συναντηθεί, αργά χτες βράδυ, με τον εκπρόσωπο του παλαιστινιακού κοινοβουλίου και διαπραγματευτή Αχμέντ Κουρέια και τον, επίσης, διαπραγματευτή Σαέμπ Ερακάτ σε κάποια άγνωστη τοποθεσία της Ιερουσαλήμ. Εντούτοις, Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι τόνιζαν ότι οι διαφωνίες των δύο πλευρών στα κομβικά ζητήματα της επιστροφής των προσφύγων και της ακριβούς εδαφικής οντότητας του παλαιστινιακού κράτους, αλλά και της Ανατολικής Ιερουσαλήμ παρέμεναν μεγάλες.

Παλαιστινιακές ελπίδες για τη νέα αμερικανική προεδρία

Ιδιαίτερα θετικά «βλέπει» η Παλαιστινιακή Αρχή την ανάληψη της αμερικανικής προεδρίας από τον Ρεπουμπλικανό Τζορτζ Μπους Τζούνιορ. Οπως χαρακτηριστικά δήλωνε η βουλευτής και αξιωματούχος της Παλαιστινιακής Αρχής, Χανάν Ασράουι, αν και «κανείς δεν περιμένει ο νέος Αμερικανός Πρόεδρος να είναι σωτήρας, υπάρχει η ελπίδα ότι θα αποδειχθεί δικαιότερος στις διαμεσολαβήσεις του και δε θα υποστηρίζει τις ισραηλινές θέσεις». Αντιφατικά είναι, από την άλλη, τα συναισθήματα στον ισραηλινό πολιτικό κόσμο. Στενοί συνεργάτες του υπηρεσιακού πρωθυπουργού Εχούντ Μπαράκ που υπολείπεται, σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις, του αντιπάλου του, ηγέτη του ακροδεξιού Λικούντ, Αριέλ Σαρόν, παραδέχονταν ότι η αποχώρηση Κλίντον από το Λευκό Οίκο σηματοδοτεί το τέλος της αρμονικής συνεργασίας με, ίσως, τον καλύτερο σύμμαχο και φίλο που είχε ποτέ το Ισραήλ.

Στην Ουάσιγκτον, πάντως, επικρατεί σιγή και αναμονή. Ο νέος υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ, αφού εξήρε τις προσπάθειες του απερχόμενου Προέδρου για την ολοκλήρωση της «ειρηνευτικής διαδικασίας» στη Μέση Ανατολή, υπογράμμισε ότι η «νέα αμερικανική ηγεσία θα ακολουθήσει μια πιο σφαιρική πολιτική για την περιοχή και θα επικεντρώσει την προσοχή της τόσο πολύ στην αραβο-ισραηλινή διένεξη». Ο Πάουελ, πάντως, διευκρίνισε ότι η νέα αμερικανική προεδρία δεν πρόκειται να προχωρήσει σε καμία κίνηση μέχρι την ολοκλήρωση της διεξαγωγής των εκλογών στο Ισραήλ.

Εντονος προβληματισμός για τη δολοφονία

«Μεγάλη τραγωδία», χαρακτήρισε ο Παλαιστίνιος ηγέτης τη δολοφονία του συνεργάτη του, Χισάμ Μικί, διευθυντή της παλαιστινιακής τηλεόρασης, στην κηδεία του οποίου συμμετείχε και μάλιστα σε μια συμβολική κίνηση μετέφερε, μαζί με άλλους Παλαιστινίους αξιωματούχους, και το φέρετρο. Εντούτοις, ο θόρυβος που προκάλεσε στα αυτόνομα εδάφη η δολοφονία Μικί δε φαίνεται να καταλαγιάζει, ιδιαίτερα μετά την ανάληψη της ευθύνης από την, άγνωστη μέχρι πρότινος, παλαιστινιακής οργάνωσης «Μάρτυρες του Αλ Ακσά», η οποία είχε αναλάβει την ευθύνη και για βομβιστικές επιθέσεις εναντίον ισραηλινών στόχων. Μάλιστα, στην ανακοίνωσή της, η οργάνωση, η οποία σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες έχει κάποιου είδους σύνδεση με τη Φατάχ του Γιάσερ Αραφάτ, υπογραμμίζει ότι προχώρησε σε αυτήν την πράξη «γιατί ο Παλαιστίνιος ηγέτης δε θέλησε να βάλει ένα τέλος στη διαφθορά».

Επισήμως, η παλαιστινιακή αστυνομία δεν έχει κάνει καμία ανακοίνωση και δεν έχει γίνει γνωστό αν έχουν συλληφθεί ύποπτοι. Παρ' όλα αυτά, έντονη φαίνεται ότι είναι η ανησυχία στους κύκλους της Παλαιστινιακής Αρχής. Ο βουλευτής Χασάν Κχαϊσχέχ δήλωνε ότι «αν όντως η δολοφονία αυτή αποτελεί έκφραση δυσαρέσκειας, θα πρέπει να γίνει μάθημα στην Παλαιστινιακή Αρχή». Την ίδια στιγμή, ο, επίσης, βουλευτής και πρώην υπουργός Αμπντέλ Τζαουάντ Σαλέχ επισήμαινε ότι «όταν η πλειοψηφία του λαού δεν είναι ικανοποιημένη από την αρχή της, τότε υπάρχει πραγματικός κίνδυνος, όχι μόνο για την αρχή αλλά και για ολόκληρη την κοινωνία μας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ