Πέμπτη 6 Γενάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Στον «αέρα» το έργο ανασύστασης της Κάρλας

Ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ προς τους υπουργούς ΠΕΧΩΔΕ και Γεωργίας

Τη μεγάλη καθυστέρηση στην υλοποίηση του έργου της ανασύστασης του υδροβιότοπου της Κάρλας, καταγγέλλουν οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Γκατζής, Βαγγέλης Μπούτας και Αχιλλέας Κανταρτζής, με Ερώτηση που απευθύνουν προς τους υπουργούς ΠΕΧΩΔΕ και Γεωργίας.

«Ανήσυχοι είναι όλοι οι κάτοικοι και οι φορείς της Μαγνησίας, η Νομαρχιακή Α και οι παρακάρλιοι δήμοι της ευρύτερης περιοχής της Θεσσαλίας - αναφέρουν οι βουλευτές του ΚΚΕ - από την αδικαιολόγητη καθυστέρηση και αναβολή έναρξης των εργασιών που επιδεικνύει η κυβέρνηση στο έργο της ανασύστασης του υδροβιότοπου της Κάρλας».

Παρά του ότι υπεγράφη η σύμβαση με τον ανάδοχο το Νοέμβρη του 1999 - τονίζουν οι βουλευτές - το έργο είναι στον «αέρα», γιατί:

  • Δεν έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση του έργου από το Γ' ΚΠΣ.
  • Δεν ξεκίνησαν ακόμη οι διαδικασίες από τα υπουργεία ΠΕΧΩΔΕ και Γεωργίας για την υλοποίηση των τριών όρων που πριν 6 μήνες έθεσε η ΕΕ, παρότι οι προθεσμίες πρότασης χρηματοδότησης του έργου από το Ταμείο Συνοχής γίνονται ασφυκτικές.
  • Δεν προχώρησαν οι διαδικασίες απαλλοτρίωσης των απαιτούμενων εκτάσεων για τους συλλεκτήρες.
  • Δεν έχει εγκατασταθεί ακόμη ο εργολάβος.
  • Τέλος, παρά τις πρωθυπουργικές και υπουργικές εξαγγελίες για την υλοποίηση του έργου της Κάρλας, θα είναι θανάσιμο πλήγμα για το νομό - αν ευσταθούν οι πληροφορίες - η διαγραφή του έργου από το τομεακό πρόγραμμα περιβάλλοντος του ΥΠΕΧΩΔΕ.

Επειδή, όπως τονίζεται από τους τρεις βουλευτές, η ανασύσταση του υδροβιότοπου της Κάρλας είναι έργο ζωής για τον ευρύτερο χώρο της Κάρλας, πολλαπλής σκοπιμότητας με κυρίαρχη κατεύθυνση την περιβαλλοντική προστασία της περιοχής, τον εμπλουτισμό των υδάτινων πόρων κ.ά., ερωτώνται οι υπουργοί αν αληθεύει η διαγραφή του έργου από το τομεακό πρόγραμμα περιβάλλοντος του ΥΠΕΧΩΔΕ και τι μέτρα σκοπεύει να πάρει η κυβέρνηση, ώστε:

α) Να εξασφαλιστεί πλήρως η χρηματοδότηση και κατασκευή του έργου της Κάρλας.

β) Να εγκατασταθεί ο εργολάβος.

γ) Γιατί δεν προχώρησαν ακόμη οι απαλλοτριώσεις των απαιτούμενων εκτάσεων και πότε θα γίνουν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ