Πέμπτη 19 Μάη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 34
24ωρο
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΜΠΛΑΝΑΣ
ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΜΠΛΑΝΑΣ
φωτό

Αγαπημένε μας ΑΧΙΛΛΕΑ (ΜΠΛΑΝΑΣ) είσαι πάντα παρών στη ζωή μας. Μας άφησες πλούσια κληρονομιά με την αγωνιστική και ανιδιοτελή στάση σου με οδηγό τις αξίες και τα ιδανικά του ΚΚΕ. Αχιλλέα, είμαστε περήφανοι για σένα.

Στο Κόμμα μας, το τιμημένο ΚΚΕ, και για την ονομαστική σου γιορτή, προσφέρουμε 150 ευρώ.

Η οικογένειά σου

***

Στη μνήμη των συντρόφων και αγωνιστών ΠΑΠΑΠΕΤΡΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ, ΝΤΡΕ ΝΙΚΟΥ, ΝΤΡΕ ΓΕΩΡΓΙΑΣ και ΛΙΤΣΑ ΛΕΥΤΕΡΗ, ο σ. Μαύρης Θύμιος προσφέρει 50 ευρώ, μέσω ΚΟ Πολυγώνου - Τουρκοβουνίων - Ανω Αμπελοκήπων.

***

φωτό

Στις 19 Μάη κλείνουν 3 χρόνια από τον πρόωρο θάνατο της λατρευτής μας συζύγου, μητέρας και γιαγιάς, Ιατρού ΣΟΦΙΑΣ ΣΥΡΟΥ, το γένος ΚΑΡΑΛΗ. Γεννήθηκε στις 30.9.1939. Παιδί του Εμφυλίου και της πολιτικής προσφυγιάς, από τα μικρά της χρόνια βοηθούσε τη μάνα της στη φροντίδα της πολύτεκνης οικογένειας. Την περίοδο του Εμφυλίου, με τη μάνα της και τα άλλα τρία της αδέλφια κατέφυγαν στην Αλβανία και, μέσω Ουγγαρίας, κατέληξε στην Πολωνία. Το 1954, η οικογένεια συναντήθηκε στην Τασκένδη. Η Σοφία σπούδασε στην Ειδική Επαγγελματική Σχολή Γιάνγκι - Γιούλ και μετά, συνδυάζοντας την εργασία με τις σπουδές, τελείωσε τη Μέση εκπαίδευση και εισήχθηκε στο Πανεπιστήμιο Ιατρικής, το οποίο τελείωσε το 1965 και επί 17 έτη εργάστηκε ως ιατρός μαιευτήρας - γυναικολόγος σε κεντρικό μαιευτήριο της Τασκένδης. Το 1982 επαναπατρίστηκε και ως τη μέρα που άφησε την τελευταία της πνοή, πάνω στο έργο της, στο Μαιευτήριο «ΜΗΤΕΡΑ», άσκησε το ιατρικό επάγγελμά της. Ο πρόωρος θάνατός της βύθισε σε βαρύ πένθος την οικογένειά της, συγγενείς, συναδέλφους και φίλους.

ΣΟΦΙΑ ΣΥΡΟΥ
ΣΟΦΙΑ ΣΥΡΟΥ
Τιμώντας τη μνήμη της, προσφέρουμε 50 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Ραφήνας, 30 ευρώ στο περιοδικό «ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ» και 20 ευρώ στο Παράρτημα ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ Ραφήνας.

Ο σύζυγος, τα παιδιά και τα εγγόνια

***

φωτό

«Εφυγε» από τη ζωή την 1η Μαΐου 2011, η συναγωνίστρια ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΑΛΕΞΙΟΥ, μέλος του παραρτήματος ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ Λουτρακίου - Περαχώρας. Γεννήθηκε στο Λουτράκι Κορινθίας από γονείς με αγωνιστικές παραδόσεις. Από μικρή γαλουχήθηκε με τις ιδέες και τα ιδανικά της Εθνικής Αντίστασης. Ηταν μια καλή σύζυγος, στοργική μητέρα και γιαγιά.

Στη μνήμη της, ο σύζυγος, τα παιδιά και τα εγγόνια της, προσφέρουν 200 ευρώ για ενίσχυση του ΚΚΕ, μέσω, ΚΟΒ Λουτρακίου Αγ. Θεοδώρων Κορινθίας.

***

φωτό 2

Στις 14 Μάη «έφυγε» από τη ζωή και στις 16.5.2011 κηδεύτηκε στη γεγέτειρά του, το Περιστέρι Υπάτης, ο ΚΩΣΤΑΣ ΚΟΚΚΙΝΟΠΟΥΛΟΣ, αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ, λοχαγός πολιτικός επίτροπος του ΔΣΕ, που ανάλωσε τη ζωή του στον αγώνα για τη λευτεριά της πατρίδας μας και την κοινωνική πρόοδο του λαού μας. Ο σ. Κώστας γεννήθηκε το 1917 και το 1938 εντάχθηκε στο εργατικό κίνημα και πήρε μέρος στους ταξικούς αγώνες. Πολέμησε στο Αλβανικό μέτωπο, ενώ στην κατοχή αναδείχτηκε μέλος της περιφερειακής Επιτροπής του ΕΑΜ Φθιώτιδας. Το 1941 έγινε μέλος του ΚΚΕ και αναδείχτηκε μέλος της Αχτιδικής Επιτροπής Υπάτης. Μετά τη Βάρκιζα διώχθηκε και το 1946 πέρασε στην παρανομία και συνέχεια κατατάχθηκε στον ΔΣΕ και αναδείχτηκε πολιτικός επίτροπος Τάγματος της ΙΙης Μεραρχίας της Ρούμελης. Η ήττα του ΔΣΕ τον βρήκε στη Ρούμελη. Με τους αήττητους «νικημένους» αντάρτες της Ρούμελης, σε συνδιοίκηση με τον λοχαγό Ραφτόπουλο συγκέντρωσαν τμήμα και μαχόμενοι έφθασαν στα σύνορα και πέρασαν στην Αλβανία. Οντας πολιτικός πρόσφυγας στην Πολωνία, διετέλεσε πρόεδρος του Συλλόγου πολιτικών προσφύγων και γραμματέας της ΚΟ του ΚΚΕ. Επαναπατρίστηκε στα 1988 και εντάχθηκε στις γραμμές του ΚΚΕ και αναδείχτηκε στέλεχος της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ.

  • Επίσης, τη Μεγάλη Πέμπτη, 22 τ' Απρίλη, «έφυγε» από τη ζωή ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης, λοχαγός πολιτικός επίτροπος του ΔΣΕ και μέλος του ΚΚΕ, ΜΗΤΣΟΣ ΚΑΣΙΟΥΡΑΣ. Χτυπημένος από οξεία νεφροπάθεια. Ο Μήτσος Κασιούρας γεννήθηκε στο Νεοχώρι Καρδίτσας. Πήρε μέρος στην ΕΑ και αναδείχτηκε μέλος του ΝΣ της ΕΠΟΝ Καρδίτσας. Μετά τη Βάρκιζα, διετέλεσε συντάκτης στην εφημερίδα των καταδιωκόμενων «Φλάμπουρο» και, στη συνέχεια, εντάχθηκε στην ομάδα καταδιωκόμενων του Β. Μπότση (Αγραφιώτη) και στο ΔΣΕ. Αναδείχτηκε πολιτικός επίτροπος Τάγματος και ονομάστηκε Λοχαγός πολιτικός επίτροπος του ΔΣΕ. Συμμετείχε στο απόσπασμα «Γιώτη - Μπελογιάννη» ως επικεφαλής στρατονομικού τμήματος. Μετά την ήττα του ΔΣΕ στο τμήμα Μεταξά ως αξιωματικός ασφαλείας, το οποίο από τα Αγραφα μαχόμενο έφτασε στα σύνορα στα τέλη Οκτώβρη 1949 και πέρασε στην Αλβανία. Εζησε πολιτικός πρόσφυγας στην Τασκένδη, όπου εργάστηκε, σπούδασε και διετέλεσε κομματικό στέλεχος σε διάφορα πόστα. Ανέπτυξε και έντονη συγγραφική δραστηριότητα. Επαναπατρίστηκε το 1979 και πήρε μέρος στους αγώνες του ελληνικού λαού ως πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Αγωνιστών Τραυματιών Αναπήρων και Θυμάτων του ΔΣΕ (ΠΕΑΤΑΘ - ΔΣΕ) και στέλεχος της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ.

Δημήτρης Κασιούρας
Δημήτρης Κασιούρας
Στην μνήμη τους, του ΚΩΣΤΑ ΚΟΚΚΙΝΟΠΟΥΛΟΥ και του ΜΗΤΣΟΥ ΚΑΣΙΟΥΡΑ, οι συναγωνιστές τους Κώστας Πεντεδέκας και Γιάννης Βούζας - Λαδιάς προσφέρουν 100 ευρώ στον «Ριζοσπάστη».


ΚΩΣΤΑΣ ΚΟΚΚΙΝΟΠΟΥΛΟΣ
ΚΩΣΤΑΣ ΚΟΚΚΙΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΑΛΕΞΙΟΥ
ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΑΛΕΞΙΟΥ
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ (2011-06-26 00:00:00.0)
«Εφυγε» ο Βαγγέλης Πρεβεζιάνος (2008-08-27 00:00:00.0)
ΚΗΔΕΙΑ (2006-03-22 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2005-01-20 00:00:00.0)
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ (2003-09-27 00:00:00.0)
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ (2002-11-27 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ