Πέμπτη 26 Μάη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΗΓΕΣΙΑ ΤΗΣ ΠΟΣΔΕΠ
Συμφωνεί στην ουσία του «Καλλικράτη» στα Πανεπιστήμια

Η ΔΗΠΑΚ καλεί τους πανεπιστημιακούς, τους εργαζόμενους στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ και τους φοιτητές να θέσουν τη δική τους «κόκκινη γραμμή»

Για το θέμα του νέου χωροταξικού σχεδιασμού στην Ανώτατη Εκπαίδευση συζήτησε μεταξύ άλλων η Διοικούσα Επιτροπή της ΠΟΣΔΕΠ, που συνεδρίασε το περασμένο Σάββατο και κατέληξε σε μια απόφαση (με τις ψήφους μόνο των παρατάξεων του προεδρείου) η οποία «θεωρεί απαραίτητο τον εξορθολογισμό στην οργάνωση και χωροθέτηση Τμημάτων ή και Ιδρυμάτων», αλλά χαρακτηρίζει «εσπευσμένη, πρόχειρη και επικοινωνιακή την αντιμετώπιση του θέματος» των συγχωνεύσεων απ' το υπουργείο Παιδείας. Ουσιαστικά, η ηγεσία της ομοσπονδίας των πανεπιστημιακών δε διαφωνεί με τους στόχους των αναδιαρθρώσεων για Πανεπιστήμια - επιχειρήσεις και προτείνει μεταξύ άλλων σχετικά κριτήρια να λαμβάνονται υπόψη και για τις συγχωνεύσεις και τα κλεισίματα Τμημάτων π.χ. να είναι κριτήριο «η έκθεση εξωτερικής αξιολόγησης του ερευνητικού και εκπαιδευτικού έργου του», δηλαδή της «αγοράς», και η «εξοικονόμηση ανθρώπινων και οικονομικών πόρων και εγκαταστάσεων», η οποία οδηγεί απευθείας στην αυτοτέλεια των ιδρυμάτων, για μπίζνες με τις επιχειρήσεις.

Η «κόκκινη γραμμή» για εργαζόμενους και φοιτητές

Η ΔΗΠΑΚ κατέθεσε κείμενο, που δεν στήριξαν οι άλλες παρατάξεις, για το θέμα, όπου αναφέρεται, μεταξύ άλλων, πως «οι διάφορες φωνές, μεταξύ των οποίων και της ΠΟΣΔΕΠ, που στηρίζουν τις αναδιαρθρώσεις/συνενώσεις με τους σημερινούς όρους, αρκεί αυτές να γίνουν με κριτήρια αξιοκρατικά, ακαδημαϊκά, βιωσιμότητας, λένε τα ίδια με την κυβέρνηση, αλλά με "ωραία" λόγια. Ανάγουν τις ανάγκες της αγοράς ως τον καθοριστικό παράγοντα χάραξης εκπαιδευτικής πολιτικής και επικεντρώνουν το πρόβλημα στη μεθοδολογία της προσαρμογής αυτής».

Τονίζει πως «το ζήτημα των "συγχωνεύσεων", σε συνδυασμό με την "οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια", είναι άμεσα συνδεδεμένο με την πρόταση της κυβέρνησης για εισαγωγή σε σχολή στο πρώτο "προπαρασκευαστικό" έτος, για την οποία προφανώς χρειάζεται ένα "συμμάζεμα" των Τμημάτων και Σχολών. Στόχος είναι να δημιουργηθούν ακαδημαϊκά ιδρύματα που θα είναι πιο "ευέλικτα" και αποτελεσματικά στη σύνδεση με τις επιχειρήσεις, θα είναι ευθυγραμμισμένα στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και κερδοφορίας του κεφαλαίου». Η ΔΗΠΑΚ καλεί τους πανεπιστημιακούς «που δεν έχουν προσδέσει τη θέση τους με το "επιχειρηματικό" μέλλον των ιδρυμάτων, τους φοιτητές, το σύνολο των εργαζομένων στα ΑΕΙ και ΤΕΙ» να θέσουν τη δική τους κόκκινη γραμμή:

  • Καμία απόλυση ή περικοπή ωρών διοικητικού και εκπαιδευτικού προσωπικού. Αμεση προκήρυξη θέσεων σταθερής, μόνιμης, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης του εκπαιδευτικού προσωπικού σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ.
  • Κανένας φοιτητής - σπουδαστής να μην πεταχτεί εκτός Πανεπιστημίων - ΤΕΙ. Επιδότηση ενοικίου 600 ευρώ κ.ά.
  • Εκτακτο κονδύλι τώρα για να καλυφθούν όλες οι ανάγκες λειτουργίας των Τμημάτων κ.ά.
  • Οχι στη λειτουργία των ΚΕΣ ως παραρτημάτων αλλοδαπών ιδρυμάτων. Κατάργηση του Νόμου για τα ΚΕΣ - κολέγια.

Επίσης, η ΔΗΠΑΚ κατέθεσε κείμενο για τις κυβερνητικές εξαγγελίες για την έρευνα, αλλά και κείμενο «για την επίθεση κατά διαδηλωτών την 11η Μάη και την κατάσταση στο κέντρο της Αθήνας».

Τέλος, η Διοικούσα Επιτροπή της ΠΟΣΔΕΠ ζητά απ' το υπουργείο την επαναφορά της δυνατότητας συνυπηρέτησης συζύγων εκπαιδευτικών της σχολικής εκπαίδευσης με συζύγους πανεπιστημιακούς.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Οργανωμένη αντίδραση στη δημιουργία «Πανεπιστημίου - ΑΕ» (2010-09-29 00:00:00.0)
Κάλεσμα για κλιμάκωση του αγώνα (2010-04-15 00:00:00.0)
Ανάγκη η πλατιά ενημέρωση και αντεπίθεση του κλάδου (2006-02-14 00:00:00.0)
Βρίσκονται και πάλι σε οικονομικό αδιέξοδο (2004-04-03 00:00:00.0)
Συνεχίζεται η αποχή (2003-10-02 00:00:00.0)
Αγανακτούν και συνεχίζουν (2003-09-27 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ