Παρασκευή 27 Μάη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΑΚΕΤΟ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΩΝ
Οι εκποιήσεις ξεκινούν με τον ΟΤΕ

Στην «Ντόιτσε Τέλεκομ» το τελευταίο 16% των μετοχών του δημοσίου

Από τον ΟΤΕ ξεκινά το ξήλωμα των περιουσιακών στοιχείων του δημοσίου, τα οποία η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ προσφέρει βορά στα ιδιωτικά επιχειρηματικά συμφέροντα.

Στα πλαίσια αυτά, ο υπουργός Οικονομικών απέστειλε χτες επιστολή στη διοίκηση της «Deutche Telecom» (γερμανικές τηλεπικοινωνίες), προκειμένου να ξεκινήσει, με διαδικασίες εξπρές, η πώληση του 16% των μετοχών του Οργανισμού που κατέχει σήμερα το ελληνικό δημόσιο.

Αρμόδιοι παράγοντες, οι οποίοι συμμετείχαν χτες σε σύσκεψη με την τρόικα, όπου και συζητήθηκε το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων, ανέφεραν ότι σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό, η πώληση του μετοχικού πακέτου του ΟΤΕ θα έχει ολοκληρωθεί μέσα στον Ιούνη.

Μετά τον ΟΤΕ ακολουθούν ΟΛΠ, ΟΛΘ, ΕΥΑΘ, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο (ΤΤ), ΛΑΡΚΟ, ΟΔΙΕ, με τους διαγωνισμούς ιδιωτικοποίησής τους να προκηρύσσονται μέσα στο καλοκαίρι. Η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ παραπέμπεται για το 2012, ενώ στόχος είναι το 2015 να έχει εκποιηθεί το σύνολο των δημόσιων συμμετοχών και το εξ ολοκλήρου πέρασμα των επιχειρήσεων αυτών στον ιδιωτικό τομέα.

Οσον αφορά το αποκαλούμενο «Ταμείο Δημόσιας Περιουσίας» στο οποίο θα κατευθύνονται τα χρήματα από τις ιδιωτικοποιήσεις και την εκποίηση της δημόσιας γης, η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι επί της ουσίας θα είναι ένα «νομικό κέλυφος» χωρίς λειτουργικό χαρακτήρα, στο οποίο θα δίνεται κάποιας μορφής «τεχνική» βοήθεια από την τρόικα. Πολύ πιο ειλικρινείς πάντως είναι οι δηλώσεις εκπροσώπων της ΕΕ, οι οποίοι έχουν απαιτήσει το Ταμείο αυτό να το διοικούν «ανεξάρτητοι» παράγοντες στα πρότυπα μάλιστα του γερμανικού οργανισμού ιδιωτικοποίησης των επιχειρήσεων της πρώην Γερμανικής Λαοκρατικής Δημοκρατίας.

Τα πράγματα ήλθαν έτσι ώστε το πρώτο κύμα ιδιωτικοποιήσεων των ΔΕΚΟ όπως το 1996 που ξεκίνησε και πάλι με τον ΟΤΕ με κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, για να ακολουθήσουν στη συνέχεια και οι άλλες επιχειρήσεις και τράπεζες. Οσον αφορά τη νέα ιδιωτικοποίηση, η κυβέρνηση «πατά» στη συμφωνία του 2007 που είχε συνάψει η κυβέρνηση της ΝΔ με την «Deutsche Telecom».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ