Τρίτη 31 Μάη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΡΙΚΑΛΑ
Τίμησαν τους πρωτοπόρους αγωνιστές

Πλήθος κόσμου έδωσε «παρών» στην εκδήλωση μνήμης και τιμής στους εκτελεσθέντες αγωνιστές του ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ, στα «Νταμάρια» των Τρικάλων, που διοργάνωσε την περασμένη Κυριακή, η ΚΟΒ Μπάρας του ΚΚΕ.

Οι πρώτοι αγωνιστές που εκτελέστηκαν, το 1943, από τους Ιταλούς κατακτητές και τους ντόπιους συνεργάτες τους, ήταν τα στελέχη του ΚΚΕ και της ΕΑΜικής Αντίστασης, οι Αντώνης Μπίλλας από τον Πύργο Τρικάλων, καθοδηγητής των οργανώσεων υπαίθρου, και ο Βασίλης Πιτσάκος, σύνδεσμος ανάμεσα στην πόλη και τις έξω οργανώσεις. Την περίοδο 1947-49 το Εκτακτο Στρατοδικείο Τρικάλων έβγαλε 90 θανατικές καταδίκες, οι περισσότερες από τις οποίες εκτελέστηκαν στα «Νταμάρια», 154 ισόβιες καταδίκες και 269 αποφάσεις για καταδίκες από 10 έως 20 χρόνια.

Ομιλητής στην εκδήλωση ήταν ο Κ. Τσιτσιάς, γραμματέας της ΚΟ Μπάρας του ΚΚΕ, ο οποίος τόνισε ότι η ιστορία των λαϊκών αγώνων δεν είναι κάτι που πέρασε, δεν είναι για το μουσείο. Γράφεται - είπε - για να διδάσκει, να εμπνέει, να εξοπλίζει και πάντα για να αναγνωρίζει και να τιμά τους πρωτοπόρους, όσους ανοίγουν νέους δρόμους προς το μέλλον. Και υπογράμμισε: Δεν ξεχνάμε την κληρονομιά που μας άφησαν. Δεν ξεχνάμε την υποχρέωση να δικαιώσουμε τους αγώνες τους για μια Ελλάδα σοσιαλιστική.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ