Τρίτη 31 Μάη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Οι ιμπεριαλιστές δεν είναι ανίκητοι!

Εκδήλωση για τους εκτελεσμένους στις φυλακές Αίγινας

Με τη συμμετοχή κομμουνιστών κάθε ηλικίας και έκδηλη την αποφασιστικότητα να συνεχίσουν τους αγώνες μέχρι την τελική νίκη, πραγματοποιήθηκε, προχτές Κυριακή το πρωί, στο νεκροταφείο της Αίγινας το ετήσιο πολιτικό μνημόσυνο για τους εκτελεσθέντες αγωνιστές στις φυλακές της Αίγινας την περίοδο 1947-1949. Την εκδήλωση συνδιοργάνωσαν η ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ του Νομού Πειραιά και η Κομματική Οργάνωση Αίγινας του ΚΚΕ.

Στις 10 το πρωί όλοι, κρατώντας κόκκινες σημαίες, συγκεντρώθηκαν στο λιμάνι της Αίγινας απ' όπου και ξεκίνησε πορεία προς το νεκροταφείο και στο μνημείο που έχει στηθεί για τους 156 εκτελεσμένους πολιτικούς κρατούμενους της Αίγινας, οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν νέοι κάτω από 35 ετών.

Στην κεντρική ομιλία, ο Γρηγόρης Τουγλίδης, αντιπρόεδρος της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ, αναφέρθηκε στον ανελέητο διωγμό που άρχισε μετά το Δεκέμβρη του '44 και την επιβολή των Βρετανών ιμπεριαλιστών κατά των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης, υπογραμμίζοντας την ηρωική στάση που έδειχναν ακόμα και απέναντι στο θάνατο οι κομμουνιστές.

Αναφερόμενος στη σημερινή εγκληματική δράση των ιμπεριαλιστών ανά τον κόσμο, ο ομιλητής θα τονίσει: «Η επιθετικότητα του ιμπεριαλισμού συνοδεύεται από ένα χυδαίο αντικομμουνισμό που επιχειρεί, και με αποφάσεις της ΕΕ, να εξισώσει τον κομμουνισμό με το φασισμό, τον Στάλιν με τον Χίτλερ! Κι αυτό παρά την καθολική αποδοκιμασία από τους λαούς».

Στη συνέχεια, αφού αναφέρθηκε στις επιθέσεις που δέχονται σήμερα οι εργαζόμενοι στις κατακτήσεις τους και στα δικαιώματά τους, με πρόσχημα την οικονομική κρίση, υπογράμμισε πως η κατάσταση μπορεί να ανατραπεί εάν επικρατήσει το πνεύμα της αντίστασης και οι εργαζόμενοι πιστέψουν στη δύναμή τους. «Οι ιμπεριαλιστές δεν είναι ανίκητοι. Η μόνη υπερδύναμη είναι η δύναμη των λαών», τόνισε.

Στην εκδήλωση τιμής διαβάστηκε το χρονικό των εκτελέσεων από το 1947 έως το 1949, από τον Στέλιο Κοττάκη, δημοτικό σύμβουλο Αίγινας με το ψηφοδέλτιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης» και ακολούθησε προσκλητήριο νεκρών και απαγγελία του ποιήματος που έγραψε την τελευταία νύχτα πριν εκτελεστεί ο κρατούμενος Κώστας Γιαννόπουλος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ