Τετάρτη 1 Ιούνη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΕΡΒΙΑ
Εκδόθηκε στη Χάγη ο στρατηγός Μλάντιτς

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-- Εκδόθηκε χτες το απόγευμα στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) για την πρώην Γιουγκοσλαβία ο ε.α. στρατηγός των Σέρβων της Βοσνίας Ράτκο Μλάντιτς. Ο αρμόδιος εισαγγελέας Μίλος Σάλγιτς, υπό τις πιέσεις της σερβικής κυβέρνησης αλλά και των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων που επιδιώκουν μεταξύ άλλων την παραδειγματική τιμωρία της πρώην ηγεσίας των Σέρβων της Βοσνίας, είχε κρίνει σαν «κατάλληλο» σωματικά και ψυχολογικά τον 69χρονο κατηγορούμενο για γενοκτονία και εγκλήματα πολέμου σε βάρος των Μουσουλμάνων της πρώην Γιουγκοσλαβίας. Απέρριψε έτσι την έφεση που είχε καταθέσει ένα 24ωρο νωρίτερα η νομική πλευρά του ε.α στρατηγού.

Η Σέρβα υπουργός Δικαιοσύνης Σνεζάνα Μάλοβιτς ανακοίνωσε τη μεταφορά του στο αεροδρόμιο του Βελιγραδίου και από κει για το Δικαστήριο της Χάγης, αφού είχε ολοκληρωθεί η αστυνομική επιχείρηση σε μία προφανή προσπάθεια να μην υπάρξουν κι άλλες αντιδράσεις από ένα σημαντικό μέρος της σερβικής κοινής γνώμης που δεν αντιμετωπίζει τον Μλάντιτς σαν «εγκληματία πολέμου» αλλά σαν «ήρωα».

Πριν την απέλασή του είχε επιτραπεί στον Ράτκο Μλάντιτς να επισκεφθεί για τελευταία φορά τον τάφο της κόρης του Αννα που είχε αυτοκτονήσει σε ηλικία 23 ετών και να συναντήσει τη σύζυγό του. Αμέσως μετά την άφιξή του στα κρατητήρια της Χάγης θα υποβληθεί σε ιατρικές εξετάσεις και έπειτα θα οδηγηθεί σε ένα κελί 15 τ.μ., όπου θα μείνει μέχρι την έναρξη και ολοκλήρωση της δίκης του.

Χτες πάντως στη Χάγη ξανάρχισε μετά από διακοπή δύο μηνών η δίκη του πρώην προέδρου των Σέρβων της Βοσνίας, Ράντοβαν Κάρατζιτς, ο οποίος επίσης βαρύνεται με βαριές κατηγορίες για τον πόλεμο στην πρώην Γιουγκοσλαβία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ