Τετάρτη 1 Ιούνη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ-ΙΡΑΝ
Ενταση για το αεροσκάφος της Μέρκελ

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Εντελώς ξαφνικά(;) στο κόκκινο εκτινάχτηκε το θερμόμετρο της διπλωματικής έντασης μεταξύ της Γερμανίας και του Ιράν όταν γνωστοποιήθηκε ότι οι ιρανικές αρχές απαγόρευσαν αρχικά στο αεροσκάφος της Γερμανίδας καγκελαρίου Αγγελα Μέρκελ, η οποία ταξίδευε για την Ινδία, να πετάξει χθες πάνω από το Ιράν.

Οι πιλότοι αναγκάστηκαν να κατευθυνθούν στην Τουρκία όπου το αεροσκάφος έκανε κύκλους επί δύο ώρες, πριν οι ιρανικές αρχές επιτρέψουν τελικά την πτήση στον εναέριο χώρο τους.

Παρότι το επεισόδιο φάνηκε αρχικά να εκτονώνεται, χθες το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι κλήθηκε στο υπουργείο ο πρεσβευτής του Ιράν για να του επιδοθεί διάβημα διαμαρτυρίας ενώ ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας, Γκίντο Βερστεβέλε, έκρινε «απολύτως απαράδεκτο» το γεγονός, το οποίο μάλιστα «είναι έλλειψη σεβασμού απέναντι στη Γερμανία» και ότι η Γερμανία «δεν μπορεί με κανένα τρόπο να ανεχτεί μια τέτοια παραβίαση των διεθνών συμβάσεων».

Η Γερμανία, μαζί με άλλες χώρες της ΕΕ και τις ΗΠΑ, πρωτοστατεί στο χορό των κυρώσεων και απειλών εναντίον του Ιράν, με επίκεντρο το πυρηνικό του πρόγραμμα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ