Κυριακή 5 Ιούνη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΗ ΦΥΣΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Θα πρέπει να είναι καθολικό δικαίωμα του λαού...

Ο Ν. Σοφιανός στο βήμα της ημερίδας που διοργάνωσε το Τμήμα Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού της ΚΕ του ΚΚΕ
Ο Ν. Σοφιανός στο βήμα της ημερίδας που διοργάνωσε το Τμήμα Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού της ΚΕ του ΚΚΕ
«Η δική μας θέση είναι ότι Φυσική Αγωγή και Αθλητισμός αποτελούν καθολικό δικαίωμα του λαού μας, εφ' όρου ζωής. Και στις σημερινές συνθήκες έχει υποχρέωση το ταξικό κίνημα, η πολιτική πρωτοπορία να ανοίξει το μέτωπο παρέμβασής του σ' αυτό το κρίσιμο καθολικό δικαίωμα του λαού μας».

Με τις φράσεις αυτές ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ του ΚΚΕ, αφ' ενός περιέγραψε τον πυρήνα αντίληψης του Κόμματος για το συγκεκριμένο ζήτημα. Αφ' ετέρου επισήμανε το καθήκον που τίθεται - και σ' αυτές τις δύσκολες συνθήκες - για τα μέλη και τους φίλους του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, για κάθε άνθρωπο που «δεν βολεύεται με λιγότερο ουρανό».

Η τοποθέτησή του έγινε, την περασμένη Δευτέρα, στην ημερίδα που πραγματοποίησε με θέμα «Φυσική Αγωγή στην Εκπαίδευση» το Τμήμα Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού της ΚΕ του ΚΚΕ. Ανθρωποι του Αθλητισμού, καθηγητές και φοιτητές των ΤΕΦΑΑ είχαν την ευκαιρία να ακούσουν τις θέσεις του Κόμματος, να εκφράσουν απόψεις, απορίες, προτάσεις. Να λάβουν μια πρώτη γεύση της (επιστημονικά τεκμηριωμένης) προσπάθειας που γίνεται και στο συγκεκριμένο τομέα, να ακούσουν τη δέσμευση των εκπροσώπων του Κόμματος ότι θα υπάρξει συνέχεια.

«Μέτωπο πάλης για το δικαίωμα στη Φυσική Αγωγή και την Αθληση»

Ανοίγοντας την ημερίδα ο Ν. Σοφιανός, μεταξύ άλλων, ανέφερε: «Αυτή η προσπάθεια θέλουμε να ενισχύσει και τη δική μας αντίληψη για τη σημασία που έχει να αναβαθμιστεί στη δουλειά μας, ως ΚΚΕ και ΚΝΕ, η πιο ολοκληρωμένη και επιστημονικά τεκμηριωμένη παρέμβαση στο καθολικό δικαίωμα του λαού - που ουσιαστικά είναι ανύπαρκτο - της Φυσικής Αγωγής, της άσκησης, του Αθλητισμού.

Και, ας το πούμε καθαρά, δεν είναι εύκολο να αναβαθμιστεί η σημασία, να εκφραστεί με πρωτοβουλίες, με δράσεις, με μέτρα ώστε αυτό το καθολικό δικαίωμα να γίνει σημείο της πάλης. Οχι μόνο στην εκπαιδευτική κοινότητα, αλλά συνολικότερα στο εργατικό κίνημα, στους χώρους της γειτονιάς - όπου απουσιάζουν οι υποδομές - στο στρατό. Σε όλους γενικότερα τους χώρους που πρέπει να διαμορφωθεί μια λογική ότι και στις σημερινές συνθήκες, που η καθημερινότητα του λαού μας πιέζεται από όλες τις πλευρές, πρέπει να ενισχυθεί μια απαίτηση. Εχουμε δικαιώματα, σε όλο το μήκος και πλάτος που καθορίζουν τη ζωή μας, και αυτά πρέπει να διεκδικηθούν.

Και στις σημερινές συνθήκες έχει υποχρέωση το ταξικό κίνημα, η πολιτική πρωτοπορία να ανοίξει το μέτωπο παρέμβασής του σ' αυτό το κρίσιμο καθολικό δικαίωμα του λαού μας. Εχει σημασία για το Κόμμα μας να κατανοείται η ενιαία επίθεση του κεφαλαίου στο σύνολο της ζωής και των δικαιωμάτων του λαού και της νεολαίας. Μέσα από την προσπάθεια που κάνει κάποιος να συνειδητοποιήσει ποιος φταίει γι' αυτά που συνθέτουν μια δύσκολη καθημερινότητα, να καταλαβαίνει ότι δε φτάνει η απαξίωση του πολιτικού συστήματος. Πρέπει να απαξιωθεί και η οικονομία που υπηρετεί αυτό το σύστημα. Πρέπει να αναδειχθεί ότι η κρίση του καπιταλισμού δεν αφήνει κανένα πεδίο της κοινωνικής πραγματικότητας ανέγγιχτο.

Στα πλαίσια λοιπόν αυτής της κρίσης τα σημάδια και στο χώρο της Φυσικής Αγωγής και στο λαϊκό δικαίωμα για την άθληση είναι χαρακτηριστικά. Πρέπει να κατανοηθεί ότι δεν μπορούμε να ξεχωρίζουμε ανάγκες και να τις αριθμούμε 1η, 2η, 3η. Στην ενιαία επίθεση του κεφαλαίου πρέπει να απαντήσεις με την ενιαία επίθεση της εργατικής τάξης. Που προτάσσει τα σύγχρονα δικαιώματα και ανάγκες, τη δυνατότητα που υπάρχει να ικανοποιηθούν. Σ' αυτές τις συνθήκες που συνθλίβονται τα δικαιώματα για να στηριχθεί η κλονισμένη κερδοφορία του κεφαλαίου, εμείς πιστεύουμε ότι και στο θέμα που συζητάμε σήμερα η λύση περνά μέσα από τη σύγκρουση με την εξουσία των μονοπωλίων, μέσα από τη μαζική αμφισβήτηση αυτής της εξουσίας. Η δική μας θέση είναι ότι Φυσική Αγωγή και Αθλητισμός αποτελούν καθολικό δικαίωμα του λαού μας εφ' όρου ζωής. Και πρέπει να αναδειχθεί, για να ενισχυθεί αυτή η αντίληψη, ο ρόλος της εκπαίδευσης, ώστε να πάρει η Φυσική Αγωγή - που σήμερα είναι εξορισμένη από την εκπαιδευτική διαδικασία - τη θέση και τον προσανατολισμό που πρέπει.

Για μας η επιστημονική τεκμηρίωση των θέσεών μας και η μελέτη των ιστορικών κατακτήσεων του σοσιαλισμού, στη Φυσική Αγωγή και τον Αθλητισμό, είναι κρίσιμα εργαλεία και οδηγός για τη διατύπωση των θέσεών μας, για τη διαμόρφωση της πρότασής μας, αλλά και για τη διαμόρφωση στόχων πάλης. Η οργανωμένη πάλη, η λαϊκή συμμαχία που θα συγκρουστεί αποφασιστικά για την αλλαγή τάξης στην εξουσία μπορεί να καλύψει αυτό το καθολικό δικαίωμα, μπορεί να κάνει πραγματικότητα αυτό που φαντάζει μακρινό, άπιαστο όνειρο σήμερα για την πλειοψηφία του λαού και της νεολαίας. Θεωρούμε υποχρέωσή μας ως ΚΚΕ και ΚΝΕ να συνεχίσουμε μια προσπάθεια η οποία είναι δύσκολη. Και να ενισχυθεί η δική μας αντίληψη για τη σημασία της παρέμβασής μας και σ' αυτό τον κρίσιμο τομέα. Αλλά και να συνδυαστεί με πρωτοβουλίες και δραστηριότητες που θα το κάνουν πράξη και σ' έναν κόσμο που πραγματικά αναζητεί, ψάχνει, θέλει να στηρίξει τέτοιες πρωτοβουλίες».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ