Πέμπτη 2 Ιούνη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κανένα κέρδος για την αγροτιά

Στη δημιουργία επικοινωνιακών εντυπώσεων κατέφυγε για μια ακόμα φορά ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ανακοινώνοντας χτες ότι μέσα στο 2011 θα δοθούν περί τα 2 δισ. ευρώ για την ανάπτυξη της υπαίθρου από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) «Αλέξανδρος Μπαλτατζής».

Τα χρήματα αυτά που εμφανίζεται ότι θα δοθούν, ούτε στο ελάχιστο δεν πρόκειται να βοηθήσουν τους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους. Ούτε θα συμβάλουν στην αγροτική ανάπτυξη. Οπως, άλλωστε, έγινε και όλα τα προηγούμενα χρόνια μέσω των Κοινοτικών Πλαισίων Στήριξης (ΚΠΣ). Και το ότι ο Κ. Σκανδαλίδης διαλάλησε χτες πως το ΠΑΑ έχει τη μεγαλύτερη απορροφητικότητα από τα προγράμματα του ΕΣΠΑ και ότι υπήρξε αύξηση ρυθμού απορρόφησης κατά 220%, πάλι τίποτα δε σημαίνει για τους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους. Με βάση τα όσα ανακοίνωσε ο ίδιος, η μερίδα του λέοντος πηγαίνει σε εξωγεωργικές δράσεις. Κερδισμένοι θα είναι πάλι οι μεταποιητές - βιομήχανοι και οι επιχειρηματίες στον αγροτοτουριστικό χώρο.

Οι φτωχοί και μικροί αγρότες δεν έχουν τίποτα να κερδίσουν. Ούτε στα σχέδια βελτίωσης δεν μπορούν να συμμετέχουν. Γιατί η συμμετοχή στα σχέδια βελτίωσης απαιτεί και ίδιους πόρους. Αλλά πόσοι μικρομεσαίοι αγρότες και πόσοι νέοι αγρότες έχουν περισσευούμενα λεφτά τέτοιες εποχές για να μπούνε σε σχέδια βελτίωσης;.. Το θέμα είναι ότι η ακολουθούμενη αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ, του μνημονίου και της κυβέρνησης, οδηγεί τη μικρομεσαία αγροτιά στη φτώχεια, στο ξεκλήρισμα και την ανεργία, ενώ τη γη και τις επιδοτήσεις θα τις συγκεντρώσουν λίγοι μεγαλοαγρότες - επιχειρηματίες - καπιταλιστές. Αυτούς στηρίζει το ΕΣΠΑ, αυτούς στηρίζει το ΠΑΑ, αυτούς στηρίζει η ακολουθούμενη πολιτική την οποία υπηρετεί και ο Κ. Σκανδαλίδης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ