Παρασκευή 3 Ιούνη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΑΞΙΚΩΝ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΩΝ
Σταθμός στη μάχη για την υπογραφή ικανοποιητικών συμβάσεων

Μεγάλη η επιτυχία της απεργίας των ομοσπονδιών Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών και Τύπου - Χάρτου

Στιγμιότυπο από τη μαζική πορεία της Ομοσπονδίας Τύπου - Χάρτου στον ΣΕΒ
Στιγμιότυπο από τη μαζική πορεία της Ομοσπονδίας Τύπου - Χάρτου στον ΣΕΒ
Σημαντικό σταθμό για την παραπέρα κλιμάκωση της πάλης με στόχο την υπογραφή κλαδικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας, αποτέλεσε η χτεσινή 24ωρη απεργία που πραγματοποίησαν οι ταξικές Ομοσπονδίες Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών και Τύπου - Χάρτου. Τα μεγάλα και σημαντικότερα εργοστάσια και των δύο κλάδων έκλεισαν. Οι εργαζόμενοι, με αποφασιστικότητα έδωσαν τη μάχη της περιφρούρησης για 24 ώρες, μπροστά από τις πύλες των εργοστασίων, ενώ το στίγμα έδωσε η μαζική και μαχητική συγκέντρωση της Ομοσπονδίας Τύπου - Χάρτου καιη πορεία στο ΣΕΒ.

Μεγάλη επιτυχία της απεργίας

Από την Τετάρτη, αργά το βράδυ, ξεκίνησε η μάχη της περιφρούρησης στον κλάδο Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών. Οι εργάτες του κλάδου, με μπροστάρη την ταξική τους Ομοσπονδία, μαζί με τα Σωματεία Εργαζομένων και τις Εργοστασιακές τους Επιτροπές, βρέθηκαν έξω από τις πύλες των εργοστασίων τους. Στη ΝΟΥΝΟΥ, στον ΚΑΤΣΕΛΗ, στην TASTY, στο ΝΙΚΑ, στη ΦΑΓΕ, στην ΕΒΓΑ, στη NESTLE, οι εργάτες περιφρουρούσαν την απεργία τους. Σημαντική ήταν και η επιτυχία της απεργίας και στα εργοστάσια της COCA - COLA σε Αθήνα, σε Σχηματάρι και στο Αίγιο καθώς και στη ΔΕΛΤΑ (Κρυονέρι).

Από τα χαράματα στις πύλες των εργοστασίων βρέθηκαν και οι εργάτες στον κλάδο Τύπου - Χάρτου. Σημαντική ήταν η επιτυχία της απεργίας στη ΦΗΜΗ ΠΑΚ, στη ΒΙΒΛΙΟΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΗ, στην ΙΡΙΔΑ (πρωινή βάρδια), στο ΛΙΚΟ, στο ΧΑΪΔΕΜΕΝΟ (πρωινή βάρδια), στον ΜΑΤΣΟΥΚΗ, στη ΜΕΤΡΟΝ, στον ΤΣΟΥΚΑΡΙΔΗ, στον ΓΚΡΕΚΗ και αλλού. Στην Εκτυπωτική Βορείου Ελλάδας η απεργία είχε επιτυχία 80%, όπως και στη ΒΙΣ Βόλου. Στην ΝΤΕΛΙΚΑ (Πάτρα), στη ΣΟΦΤΕΞ και στη ΒΙΟΧΑΡΤΙΚΗ, η απεργία είχε 100% επιτυχία. Στις περιφρουρήσεις και στους δύο κλάδους, ήταν και εργαζόμενοι από άλλους κλάδους, δείχνοντας έμπρακτα και με αυτόν τον τρόπο την ταξική αλληλεγγύη, που πρέπει να διέπει τους ταξικούς αγώνες των εργατών.

Συγκέντρωση και πορεία στον ΣΕΒ

Στις 12 το μεσημέρι οι απεργοί από τον κλάδο του Τύπου - Χάρτου, πραγματοποίησαν συγκέντρωση στην πλατεία Βάθης και πορεία προς το ΣΕΒ. Τα συνθήματα: «Κάτω τα χέρια απ' τις συμβάσεις», «Θέλουμε δουλειά και όχι απολύσεις» και «Χωρίς εσένα γρανάζι δε γυρνά, εργάτη μπορείς χωρίς αφεντικά». Ξεχωριστή στιγμή ήταν όταν οι πορευόμενοι, σταμάτησαν μπροστά στις συγκεντρώσεις των εργαζομένων στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και στον ΟΤΕ, όπου και δήλωσαν την αλληλεγγύη τους στους εργαζόμενους των δύο επιχειρήσεων που κυβέρνηση και τρόικα θέλουν να ξεπουλήσουν.

Φτάνοντας στο ΣΕΒ, βρέθηκαν αντιμέτωποι με μια διμοιρία των ΜΑΤ, γεγονός ξεκάθαρο των προθέσεων της εργοδοσίας, αλλά και της κυβέρνησης: «Η τρομοκρατία δε θα περάσει, του λαού η πάλη θα τη σπάσει», απάντησαν οι εργαζόμενοι.

Τους εκατοντάδες εργάτες που έδωσαν τη μάχη της απεργίας, στους κλάδους Γάλακτος, Τροφίμων, Ποτών και Τύπου, Χάρτου, αλλά και στα Praktiker σε όλη την Ελλάδα, χαιρετίζει η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ, σημειώνοντας τη σημασία αυτής της μάχης και την οργάνωσή της με απεργιακές επιτροπές και με την περιφρούρησή της έξω και μέσα από τα εργοστάσια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ