Τρίτη 23 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
Χιλιάδες στις μαχητικές διαδηλώσεις

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Χιλιάδες διαδηλωτές από ποικίλες οργανώσεις και με διαφορετικές διεκδικήσεις και συνθηματολογία, αλλά ενωμένες στη διαμαρτυρία τους κατά της «κλοπής» της ψήφου και του τρόπου που εκλέχτηκε ο Τζορτζ Ουόκερ Μπους και κυρίως κατά της πολιτικής που διαφαίνεται ότι θα ακολουθήσει η νέα ρεπουμπλικανική ομοσπονδιακή κυβέρνηση, παρά τα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας που είχαν ληφθεί από τις δυνάμεις τήρησης της τάξης και το FBI, κατάφεραν όχι μόνο να κάνουν αισθητή την παρουσία τους, αλλά και να κάνουν τον πλανήτη να ακούσει το λόγο διαμαρτυρίας τους. Η μαχητικότητά και η μαζικότητά τους ήταν τέτοια που στον απολογισμό της η αστυνομία της αμερικανικής κυβέρνησης έκανε λόγο για τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις που έλαβαν χώρα σε ορκωμοσία Προέδρου από το 1973, όταν οι διαδηλωτές κατά του πολέμου του Βιετνάμ είχαν διαδηλώσει κατά την ορκωμοσία του Ρίτσαρντ Νίξον.

Ωρες πριν αρχίσουν οι επίσημες εκδηλώσεις για την ορκωμοσία του νέου Προέδρου, το Σάββατο, διαδηλωτές από δεκάδες οργανώσεις συγκεντρώθηκαν σε διαφορετικά σημεία της πρωτεύουσας, σε μία προσπάθεια να κάμψουν έστω και σε κάποια σημεία τον αστυνομικό κλοιό ή ακόμη και να σπάσουν τον αποκλεισμό και να πλησιάσουν κοντά στις επίσημες θέσεις. Μία ομάδα εκατοντάδων «θορυβωδών» διαδηλωτών, που είχε κατεύθυνση τη λεωφόρο Πενσυλβάνια, όπου ελάμβανε χώρα η ορκωμοσία, προσπάθησε να κατευθυνθεί προς το Καπιτώλιο, αλλά τη σταμάτησε η αστυνομία.

Μια άλλη εξαιρετικά πολυπληθής και μαχητική ομάδα, που ξεκίνησε από το δημόσιο πάρκο με κατεύθυνση τις παρελάσεις και αυτή, ανακόπηκε από την αστυνομία, όχι όμως χωρίς βία. Δεν έλειψαν οι συγκρούσεις και οι συλλήψεις, τη στιγμή που αυτή η ομάδα ήρθε αντιμέτωπη με άλλη ομάδα την οργάνωση «Ο θεός ευλογεί την Αμερική», που διαδήλωνε υπέρ του Μπους. Επισήμως, η αστυνομία της Ουάσιγκτον κάνει λόγο για 4 συλλήψεις και μόνο, εν αντιθέσει με τους διοργανωτές των διαδηλώσεων που κάνουν λόγο για δεκάδες συλλήψεις που έχουν αρχίσει από μέρες, όταν οι διαδηλωτές άρχισαν να συρρέουν στην πρωτεύουσα. Σύμφωνα με τους διοργανωτές, περισσότεροι από 30.000 άνθρωποι συνέρρευσαν στην Ουάσιγκτον. Ενώ ανάλογες διαδηλώσεις διαμαρτυρίας έγιναν και στο Σαν Φρανσίσκο και το Σαν Ντιέγκο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ