Σάββατο 4 Ιούνη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 49
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΕΠΟ
Κινήσεις εντυπωσιασμού

Κίνηση τακτικισμού και εξοικονόμησης χρόνου αποτελεί η χτεσινή απόφαση της ΓΣ της ΕΠΟ για μερική αναστολή λειτουργίας. Σύμφωνα με την απόφαση (49 υπέρ, 7 κατά και 1 παρών), «αναστέλλονται επ' αόριστον οι λειτουργίες της ΕΠΟ και των 57 Ενώσεων - μελών της» μέχρι να ολοκληρωθεί σχετικός διάλογος με πολιτεία, κόμματα, αθλητικές (ημεδαπές και αλλοδαπές) αρχές. Την ίδια στιγμή, πάντως, «εξουσιοδοτήθηκε το ΔΣ της ΕΠΟ να ενεργεί».

Η προσπάθεια έγινε υπό το βάρος των αδιεξόδων και της εκρηκτικής κατάστασης που έχει δημιουργηθεί, από φαινόμενα σύμφυτα με τη δομή και την ιδεολογία του, στο ποδοσφαιρικό μοντέλο. Ωστε να φτιασιδωθεί η αποκρουστική εικόνα του, να αποφευχθεί η διαφαινόμενη κατάρρευσή του. Πρωταρχικός στόχος δηλαδή είναι η διαχείριση και ο εξωραϊσμός.

Είναι χαρακτηριστική η τοποθέτηση (στην πρωτολογία) του προέδρου της ΕΠΟ, Σοφ. Πιλάβιου: «Τα πράγματα στο ελληνικό ποδόσφαιρο είναι σε οριακό σημείο (...) Το ποδόσφαιρο ή θα γίνει καλύτερο ή θα "πεθάνει"». Τι σημαίνει καλύτερο, στη δική του(ς) αντίληψη; «Ποδόσφαιρο με σύγχρονο ήθος και με σύγχρονο μάρκετινγκ. Και ο πρώτος βασικός κανόνας του σύγχρονου μάρκετινγκ είναι: Μην κοροϊδεύεις τον πελάτη. Δώσε του αξία μέσα από αυτό που παίρνει». Το θέμα δηλαδή είναι τα προβλήματα εμπορευματοποίησής του...

Ο πρόεδρος της ΕΠΟ (που απείλησε με παραίτηση αν δεν ευδοκιμήσουν οι προσπάθειες διαχείρισης και εξωραϊσμού) - μεταξύ άλλων - περιέγραψε τη ζώσα πραγματικότητα. Μιλώντας για το ποδόσφαιρο «των μπράβων, των πλαστογράφων, των ψευτών, των χουλιγκάνων, των παρωχημένων αντιλήψεων, των συναλλαγών κάτω από το τραπέζι, της εξάρτησης από τους πολιτικούς που το εκμεταλλεύονται, των στημένων αγώνων, της βίας και των απειλών. Της βίας της εξαγοράς συνειδήσεων, των συμφερόντων, της πολιτικής βίας, του πελατειακού συστήματος και πάει λέγοντας».

Προέτρεψε τους εμπλεκόμενους με το ποδόσφαιρο να «ζητήσουμε όλοι μας ένα μεγάλο συγγνώμη για τη σημερινή εικόνα του ποδοσφαίρου». Για την οποία κατηγόρησε «νοοτροπίες και συμφέροντα δεκαετιών, απαρχαιωμένους παράγοντες, αρτηριοσκληρωτικές δημόσιες υπηρεσίες, φαντάσματα του παρελθόντος να προσπαθούν ν' αναστηθούν».

Αλλά και «μερίδα πολιτικών, οι οποίοι δεν συντάσσονται με την εφαρμογή του νόμου, φοβούμενοι το πολιτικό κόστος. Ενθαρρύνοντας έτσι και τις φραστικές επιθέσεις πλαστογράφων, απατεώνων και νοθευτών δημοσίων εγγράφων».

Ολα αυτά βέβαια - καμώνεται πως - τα θεωρεί (όπως και οι υπόλοιποι παράγοντες, επιχειρηματίες, η εκάστοτε κυβέρνηση) παρεκκλίνουσες συμπεριφορές. Οχι σύμφυτα φαινόμενα του εμπορευματοποιημένου ποδοσφαίρου. Απότοκα των αντικρουόμενων συμφερόντων που διακυβεύονται, της αγοραίας λογικής για επιχείρηση, προϊόν και κέρδος.

Η επιχείρηση εξωραϊσμού θα στηριχθεί στη γνωστή μέθοδο - αλισβερίσι («τόσα δίνω, πόσα θες»). Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι ο εκπρόσωπος της Super League στην τοποθέτησή του διαφώνησε με την πρόταση αναστολής. Τελικά όμως ψήφισε υπέρ και λίγο αργότερα ο Συνεταιρισμός εξέδωσε υποστηρικτική ανακοίνωση.

Αλλά και σε επικοινωνιακά/προπαγανδιστικά τερτίπια, με πιασάρικες αναφορές αλλά και απόκρυψη των δυσάρεστων «λεπτομερειών». Είναι χαρακτηριστική η τοποθέτηση (ρ/σ ΕΡΑ ΣΠΟΡ) του γγ Αθλητισμού, Π. Μπιτσαξή. «Πρέπει να συγκρουστούμε με δεκαετίες ανομίας και διαφθοράς», είπε. Ποιος άραγε λειτούργησε σαν θερμοκήπιο για την ανάπτυξή τους; «Ετσι όπως ήταν το σύστημα οδήγησε στο να υπάρχουν χρέη των ΠΑΕ προς το Δημόσιο ύψους 400.000.000. Αυτά τα χρέη ρυθμίστηκαν, σβήστηκαν, ξαναρυθμίστηκαν και ξανασβήστηκαν από ένα σύστημα προβληματικό και σε αυτό επιβάρυνε και το καθεστώς πολιτικής διαπλοκής». Μάλιστα. Μήπως θα μπορούσε να μας πει και γιατί το «καταγγελλόμενο» σύστημα εξακολουθεί να λειτουργεί; 'Η μήπως οι ΠΑΕ κλήθηκαν να πληρώσουν τα χρωστούμενα και δεν το γνωρίζουμε;

Από την πλευρά του ο Σοφ. Πιλάβιος υποσχέθηκε πως για τις πλαστές ασφαλιστικές και φορολογικές ενημερότητες «η ομοσπονδία δεν κρύφτηκε πίσω από το δάχτυλό της και με ακαριαίο τρόπο αντέδρασε». Και ισχυρίστηκε πως μόλις ολοκληρωθεί σχετική έρευνα «όσοι παρανόμησαν θα τιμωρηθούν όπως πρέπει. Χάρες δε θα γίνουν σε κανέναν».

Τι «ξέχασε» να πει; Οτι για το αποτέλεσμα καθοριστική συμβολή έχουν οι αρμόδιοι που κατ' εξακολούθηση (από ανικανότητα άραγε;) παραβιάζουν τα προβλεπόμενα σε σχετική απόφαση του ΔΣ. Η φωτοτυπία γίνεται προσωρινά δεκτή όταν πιέζουν ασφυκτικά τα χρονικά περιθώρια (κίνδυνος εκπρόθεσμης κατάθεσης). Και τότε όμως η ΠΑΕ υποχρεούται - εντός 48ώρου - να καταθέσει το πρωτότυπο, για να μπορεί να αγωνιστεί ο παίχτης. Αυτό δεν εφαρμόστηκε...

Τι άλλο δεν έχει γίνει; Η πλαστογραφία είναι αυτεπάγγελτα διωκόμενο αδίκημα. Η Δικαιοσύνη όμως δεν έχει επιληφθεί. Ούτε γι' αυτούς που (φέρονται να) την διέπραξαν, ούτε γι' αυτούς που ενώ είναι υποχρεωμένοι (μόλις την διαπιστώσουν) να την παραπέμψουν στη Δικαιοσύνη, δεν το έκαναν. Το θέμα «διέφυγε» και από την κυβέρνηση...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ