Τρίτη 23 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΕΗ
Σκανδαλώδεις αναθέσεις σε εργολάβους

  Την  ώρα που  η διοίκηση της ΔΕΗ  επιδιώκει τη μείωση των εργαζομένων κατά χιλιάδες,  διάφορες εργασίες, που αφορούν τη λειτουργία της επιχείρησης, παραδίδονται σε εργολάβους

Διαστάσεις σκανδάλου, με μεγάλες οικονομικές επιπτώσεις για τη ΔΕΗ και κατ' επέκταση για τον ελληνικό λαό, αλλά με πολλαπλά μεγαλύτερες τις συνέπειες για τις εργασιακές σχέσεις και τη δομή της Επιχείρησης, λαμβάνει η ανάθεση σημαντικών εργασιών σε εργολάβους. Είναι βέβαιο και άλλωστε καταγγέλλεται κατά κόρον ότι η αθρόα παράδοση εργασιών σε εργολάβους αποτελεί το «Δούρειο Ιππο» για την αφαίρεση εργατικών κεκτημένων και δικαιωμάτων, αλλά και τη «σαλαμοποίηση» της ΔΕΗ, αφού τμήμα - τμήμα της παραδίδεται στους ιδιώτες. Μπορεί, βέβαια, οι τομείς που έχουν παραδοθεί μέχρι τώρα να μην αφορούν κατά βάση την παραγωγική διαδικασία της Επιχείρησης, ωστόσο, αποτελεί τη «λυδία λίθο» για το τι θα επακολουθήσει μετά τις 19 Φλεβάρη, οπότε και «απελευθερώνεται» η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Πέραν των προαναφερθέντων, το μείζον ζήτημα που αναδεικνύεται αυτή τη στιγμή, είναι ο τρόπος και το «σκεπτικό» των αναθέσεων.

Με βάση συγκεκριμένα επίσημα στοιχεία, που έχει στη διάθεσή του ο «Ρ», για αναθέσεις εργολαβιών, προκύπτει πως, η ζημιά για τη ΔΕΗ και τους εργαζόμενους, είναι πολυδιάστατη, αφού οι παρενέργειες, - εφόσον το ζήτημα εξεταστεί στο σύνολό του, - υπεισέρχονται σχεδόν σε όλους τους τομείς της Επιχείρησης. Το πλέον σημαντικό που προκύπτει από το όλο ζήτημα, είναι η αποκάλυψη πως οι εργολαβίες αυτές, δεν καθορίζονται από τη διοίκηση, με βάση τις ανάγκες της Επιχείρησης, αλλά φτάνουν στο σημείο να ελέγχονται, από πάσης φύσεως οικονομικά ή μη, κυκλώματα, υπεράνω κάθε υποψίας και σαφώς υπέρκεινται των εκάστοτε διοικήσεων της ΔΕΗ.

Ιδιαίτερα προκλητικό είναι το γεγονός ότι η διοίκηση της ΔΕΗ στο όνομα της αναδιάρθρωσής της μεθοδεύει την απομάκρυνση χιλιάδων εργαζομένων της Επιχείρησης (διότι κατά την κυβέρνηση περισσεύουν) και την ίδια στιγμή παραδίνει εργασίες σε εργολάβους, με το «επιχείρημα» της... έλλειψης προσωπικού!

Δύο περιπτώσεις

Σήμερα ο «Ρ» φέρνει στο φως της δημοσιότητας δύο περιπτώσεις ανάθεσης εργασιών σε ιδιώτες, που χαρακτηρίζονται εξόφθαλμα προκλητικές. Η πρώτη αφορά το έργο «καθαρισμοί στις εγκαταστάσεις του ΑΗΣ Λαυρίου και λοιπές βοηθητικές εργασίες». Η δαπάνη της εργολαβίας διάρκειας 6,5 μηνών και απασχόλησης 30 εργαζομένων, ανέρχεται - σύμφωνα με τον προϋπολογισμό της αρμόδιας διεύθυνσης- σε 112.041.000. Δηλαδή, η μέση μηνιαία είσπραξη του εργολάβου ανά εργαζόμενο ανέρχεται σε 574.569 δραχμές. Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με συγκριτικά στοιχεία της ΔΕΗ, ο μέσος μηνιαίος μισθός των υπαλλήλων αντίστοιχου μισθολογικού κλιμακίου της ΔΕΗ για 14 μήνες, μαζί με τις εργοδοτικές εισφορές δεν ξεπερνά τις 500.000 δραχμές μηνιαίως! Πέραν τούτων, οι εργαζόμενοι σε εργολάβους, που αναλαμβάνουν τέτοιες εργασίες, ναι μεν εργάζονται 8 ώρες, αλλά, όπως και στην περίπτωση του ΑΗΣ Λαυρίου, πληρώνονται για 6,5 ώρες. Ο μεγαλύτερος μισθός, χαρακτηρίζονται οι 250.000 δραχμές το μήνα. Δηλαδή, στην προκειμένη περίπτωση, ο εργολάβος τα λιγότερα που μπορεί να βάλει στην τσέπη του είναι 325.000 δραχμές για τον κάθε εργαζόμενο! Δεν είναι, όμως, αυτό. Εργολάβοι που αναλαμβάνουν τέτοιες εργασίες, για τις προσλήψεις των εργαζομένων επιδοτούνται και από τον ΟΑΕΔ για προσλήψεις ανέργων και τις περισσότερες φορές η επιδότηση για κάθε εργαζόμενο φτάνει σχεδόν το μηνιαίο μισθό του!

Η δεύτερη περίπτωση αφορά την ανάθεση του έργου «Φύλαξη εγκαταστάσεων της επιχείρησης». Το συνολικό ετήσιο τίμημα των τριών εταιριών σεκιούριτι (ΕΡΜΗΣ, ΠΥΡΣΟΣ, ΕΥΡΩΑΣΦΑΛΕΙΑ) για απασχόληση 152 φυλάκων εγκαταστάσεων ανέρχεται σε 1.054.448.000 δραχμές. Με βάση τα στοιχεία της ΔΕΗ, η συνολική ετήσια δαπάνη 179 φυλάκων - υπαλλήλων της ΔΕΗ, (ο αριθμός αυτός κρίνεται αναγκαίος) η συνολική ετήσια δαπάνη, μαζί με το κόστος αγοράς απόσβεσης και συντήρησης των αναγκαίων οχημάτων θα ήταν 1.087.297.976 δραχμές, άρα αισθητά πιο λίγο από ό,τι η ΔΕΗ πληρώνει στις τρεις εταιρίες. Βέβαια, για τους γνωρίζοντας τα όσα συμβαίνουν στην αγορά εργασίας οι μισθοί των υπαλλήλων των εταιριών σεκιούριτι ποτέ δεν ξεπερνούν τις 150.000 το μήνα, και άρα ο καθένας αντιλαμβάνεται το μέγεθος των κερδών που αποσπούν οι εταιρίες αυτές από τη ΔΕΗ και την έμμεση ενίσχυση της κλοπής των εργαζομένων που πολλές φορές είναι εξαναγκασμένοι όχι μόνο να εργάζονται για μια μπουκιά ψωμί, αλλά και υποχρεώνονται να δηλώνουν ότι έχουν μεγαλύτερους μισθούς.

Πέραν αυτού, τόσο οι εργαζόμενοι εργολάβων όσο και οι νυχτοφύλακες, σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να συνεισφέρουν αυτά που πρόσφερε ένας εργαζόμενος της ΔΕΗ, ωστόσο οι μεθοδεύσεις αυτές φαίνεται να είναι απαραίτητες για την υλοποίηση του... επιχειρησιακού σχεδίου της ΔΕΗ που προβλέπει την απομάκρυνση 1.150 εργαζομένων το χρόνο για τα επόμενα πέντε χρόνια!

Οπως καταγγέλλεται από εργαζόμενους της ΔΕΗ, το καθεστώς παραχώρησης εργολαβιών, διέπεται από μη διαφανείς όρους καθώς και ότι αυτές ελέγχονται από κυκλώματα που απομυζούν το δημόσιο (εν γνώσει του βέβαια), κερδοσκοπώντας σε βάρος του ελληνικού λαού, και παράλληλα τους εργαζόμενους τους χρησιμοποιούν με καθεστώς δουλείας, και είναι οι πρώτοι «εφαρμοστές» του «νέου» μοντέλου απασχόλησης που προωθεί η κυβέρνηση.


Σ.Ζ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ