Σάββατο 11 Ιούνη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΝΕΟΛΑΙΑ
Διδάσκουν μόνο καπιταλισμό...

Την περασμένη Τετάρτη, φοιτητές και μέλη της ΚΝΕ παρουσίαζαν εργασία για το μάθημα Διοίκηση Ανθρώπινων Πόρων στο τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΑΣΟΕΕ).

Στην εργασία, οι φοιτητές καλούνταν με βάση άρθρο σε περιοδικό να σχολιάσουν την πολιτική αμοιβών των επιχειρήσεων και πιο συγκεκριμένα τη μέθοδο «συνιδιοκτησίας των εργαζομένων», δηλαδή να δίνονται από τους εργοδότες κάποιες μετοχές της επιχείρησης στους εργαζόμενους για να αυξάνεται η παραγωγικότητά τους.

Τα μέλη της ΚΝΕ απάντησαν πως ο βασικός οικονομικός νόμος του καπιταλισμού είναι η ιδιοποίηση της υπεραξίας που δημιουργείται από την εργασία των μισθωτών εργατών αλλά δεν πληρώνεται από τον καπιταλιστή. Και ότι κάθε καπιταλιστής προσπαθεί με κάθε τρόπο να αυξήσει το μερίδιο της υπεραξίας που απομυζά από τον εργάτη, χρησιμοποιώντας και τη μέθοδο της αύξησης της παραγωγικότητας. Και αυτό γιατί η αύξηση της παραγωγικότητας της εργασίας στον καπιταλισμό σημαίνει παραγωγή περισσότερων εμπορευμάτων στη διάρκεια του ημερήσιου χρόνου εργασίας, επομένως και περισσότερος κλεμμένος ιδρώτας των εργατών.

Συμπέρασμα: Αύξηση της παραγωγικότητας στον κεφαλαιοκρατικό τρόπο παραγωγής σημαίνει άνοδο του βαθμού εκμετάλλευσης της εργατικής δύναμης. Οποιαδήποτε επιχείρηση υπάρχει και λειτουργεί μόνο στο βαθμό και στο μέτρο που από τη λειτουργία της βγαίνει κέρδος για τον καπιταλιστή. Αρα και η όποια πολιτική αμοιβών, και η συγκεκριμένη που ζητήθηκε να εξετάσουμε υποτάσσεται σε αυτό το σκοπό δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να καλύψει τις ανάγκες των λαϊκών νοικοκυριών και των παιδιών τους.

Η κ. «ακαδημαϊκός» - υπεύθυνη του μαθήματος - κάπου εκεί διέκοψε την παρουσίαση και ωρυόμενη κάλεσε τα μέλη της ΚΝΕ σε συμμόρφωση λέγοντας ότι «δεν μπορείτε να λέτε τέτοια πράγματα εδώ στην ΑΣΟΕΕ έχουμε αποφασίσει ότι θα μιλάμε μόνο για τον καπιταλισμό», «είστε εκτός θέματος», «αν θέλετε διαβάστε Μαρξ μόνοι σας εδώ δεν διδάσκουμε». Οταν την ρώτησαν αν υπάρχει υπεραξία, αυτή είπε πως «δεν ασχολούμαστε με τέτοια θέματα εδώ». Στην ερώτηση των μελών της ΚΝΕ γιατί αυτά είναι λάθος η καθηγήτρια απάντησε πως αυτά είναι «της μαρξιστικής σχολής κατά Leninistproject (;!;!)».

Τι αποδεικνύουν τα παραπάνω περιστατικά και η «λαμπρή επιστήμων»; Οτι το αστικό πανεπιστήμιο δεν είναι κοιτίδα ελεύθερης διακίνησης ιδεών αλλά διδάσκει καπιταλισμό.

Πρέπει να απολογηθούν αστοί κονδυλοφόροι, ΜΜΕ, οπορτουνιστές και οι παρατάξεις τους που τόσον καιρό μιλούν για δήθεν «ελευθερία διακίνησης ιδεών», «άσυλο», «δημοκρατία» κ.ά. Εννοούν «ελευθερία διακίνησης των σάπιων αστικών και οπορτουνιστικών θεωριών», και για όσους τολμούν να αμφισβητούν με τη δράση τους την κυριαρχία και το μονόδρομο του καπιταλισμού, ιδεολογική καταστολή!

Η ίδια η ζωή και η πείρα των εργατικών λαϊκών στρωμάτων τους βγάζει «εκτός θέματος»! Φοβούνται και τρέμουν την αλήθεια, διαστρεβλώνουν την επιστήμη έχουν στόχο να καθυποτάξουν κάθε νεανική συνείδηση να βάλουν τα παιδιά της εργατικής τάξης να υπερασπίζονται το δίκιο των εφοπλιστών και των βιομηχάνων, να υπερασπίζονται επιστημονικά τις μειώσεις μισθών, συντάξεων και άλλα πολλά!

Αφού στην ΑΣΟΕΕ και στα άλλα οικονομικά πανεπιστήμια θέλουν να διδάσκουν τον καπιταλισμό τόσο φανατικά τουλάχιστον ας τον διδάσκουν σωστά, σαν τέτοιος που είναι. Ας μιλήσουν για την υπεραξία, το κέρδος και τη νόμιμη κλεψιά από την κλεμμένη δουλειά των εργαζομένων. Να μην στραμπουλάνε τη γλώσσα τους όλοι αυτοί οι γκουρού της πολιτικής οικονομίας.

Εμείς το έχουμε ξαναπεί. Ας μην πάρουμε άριστα στις εξετάσεις της υποταγής. Θέλουμε άριστα στις εξετάσεις της ζωής.


Σ. Σ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ