Τετάρτη 15 Ιούνη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Αντιλαϊκό εργαλείο η «λίστα φαρμάκων»

Παρέμβαση του ΚΚΕ στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής

Σε βάρος των ασφαλισμένων θα αποβεί η νέα λίστα φαρμάκων που προωθεί το υπουργείου Υγείας, τόνισε χτες στη Βουλή, ο βουλευτής του ΚΚΕ, Χαράλαμπος Χαραλάμπους, παρεμβαίνοντας στη συζήτηση που έγινε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, την οποία ενημέρωση για το θέμα ο υπουργός Υγείας, Α. Λοβέρδος. Υπενθυμίζουμε ότι η νέα λίστα φαρμάκων περιέχεται σε τροπολογία στο νομοσχέδιο του υπουργείου, για τις μεταμοσχεύσεις, που συζητείται στη Βουλή.

«Οι λαϊκές ανάγκες δεν πρόκειται να ικανοποιηθούν όσο το φάρμακο θεωρείται εμπόρευμα, άρα πηγή κέρδους και η έρευνα, η παραγωγή και η διάθεση καθώς και ο καθορισμός των τιμών εξαρτώνται από τα μονοπώλια του φαρμάκου», τόνισε αρχικά ο Χ. Χαραλάμπους. Αναφερόμενος στην ουσία της τροπολογίας τόνισε πως «το μόνο ενδιαφέρον σας είναι το πώς από τα κρατικά ταμεία θα δίνονται όλο και λιγότερα στην Κοινωνική Ασφάλιση για την φαρμακευτική δαπάνη και πώς θα μεταφερθούν τα βάρη στους εργαζόμενους για να στηρίξετε την ανταγωνιστικότητα». Ειδικά για τα όσα προβλέπει ο βουλευτής του ΚΚΕ, επισήμανε ότι «μιλάτε για τιμές αναφοράς και την ίδια στιγμή την αναιρείτε, αφού προβλέπετε την ύπαρξη θετικής διαφοράς ανάμεσα στην τιμή του φαρμάκου και την τιμή αναφοράς. Αντί να γίνεται εκ των υστέρων η επιστροφή της διαφοράς, ισχύουν οι τιμές αναφοράς για κάθε φάρμακο. Και όχι μόνο αυτό αλλά το ποσοστό της θετικής διαφοράς που θα επιστρέφεται παρεπέμπεται στη δικαιοδοσία του υπουργείου Υγείας και δεν επιστρέφεται πίσω στους ασφαλισμένους».

Από την πλευρά του υπουργείου Υγείας, ο Α.Λοβέρδος υποστήριξε ότι με τη ρύθμιση «θα ωφεληθούν τα ασφαλιστικά ταμεία από τώρα έως το τέλος του χρόνου κατά 600 εκατομμύρια ευρώ», ενώ ο στόχος του υπουργείου είναι να «πέσουν» οι φαρμακευτικές δαπάνες στα 2,5 δισ. ευρώ το 2013. Παράλληλα, κατηγόρησε τη ΝΔ ότι ευθύνεται για την άνοδο των τιμών του φαρμάκου. Ο εκπρόσωπος της ΝΔ Μ. Σαλμάς κατήγγειλε την κυβέρνηση, λέγοντας ότι με την τακτική της «εξυπηρετείται η φαρμακοβιομηχανία του εξωτερικού».

  • Μιλώντας χτες αργά στη Βουλή, ο υπουργός Υγείας είπε ότι απέσυρε την εξαγγελία του για τη δυνατότητα των πανεπιστημιακών γιατρών εκτός Αθήνας - Θεσσαλονίκης να διατηρούν ιδιωτικό ιατρείο.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ