Τετάρτη 17 Νοέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
BOΡΕΙΑ ΙΡΛΑΝΔΙΑ
Προσωρινή άρση του αδιεξόδου

 

ΜΠΕΛΦΑΣΤ.-

Τέλος καλό όλα καλά; Το μέλλον θα δείξει... και φυσικά η πορεία της ειρηνευτικής διαδικασίας στο Ωλστερ που έχει κολλήσει εδώ και μήνες. Πάντως, κάποιο βήμα έγινε χτες, καθώς οι δύο κύριες «αντίπαλες δυνάμεις» κατάφεραν να τα βρουν. Ο λόγος για το φιλοβρετανικό Κόμμα, τους Ενωτικούς Προτεστάντες (UUP) του Ντέιβιντ Τριμπλ, που αποδέχεται τη συμμετοχή του Σιν Φέιν στην τοπική κυβέρνηση, οπότε αναμένεται εντός των ημερών να σχηματιστεί η πρώτη πολυκομματική κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις των κομμάτων που εκδόθηκαν χτες, οι δύο αντιμαχόμενοι φαίνεται να κάνουν από ένα βήμα για να συναντηθούν κάπου στη μέση. Ωστόσο, αυτό που έγινε ήταν ότι ο Ντέιβιντ Τριμπλ, αδιαμφισβήτητος ηγέτης των Προτεσταντών και ένας εκ των βραβευμένων με το Νόμπελ Ειρήνης το 1998, έριξε το μπαλάκι στην πλευρά του Σιν Φέιν, πολιτική πτέρυγα του Ιρλανδικού Δημοκρατικού Στρατού (ΙΡΑ), αναμένοντας ότι η πολυκομματική κυβέρνηση θα σχηματιστεί όταν ο ΙΡΑ θα αρχίσει να συναντάται με τους παρατηρητές του αφοπλισμού και αρχίσει όντως τη διαδικασία της παράδοσης των όπλων του.

Από την άλλη πλευρά, το Σιν Φέιν, απάντησε δηλώνοντας ότι «αντιτίθεται πλήρως σε οποιονδήποτε που κάνει χρήση βίας ή απειλεί να κάνει χρήση βίας για την επίτευξη πολιτικών στόχων], ενώ καταλήγει ανοιχτά αποδεχόμενο την πρόκληση-πρόσκληση του UUΡότι «πλέον εισερχόμαστε στο τελευταίο στάδιο για την επίλυση της σύγκρουσης».

Πάντως, όσες παραχωρήσεις και να κάνει το Σιν Φέιν, η μία και μοναδική λύση θα δοθεί από το UUΡ, καθώς στις 27 του Νοέμβρη η ευρεία Σύνοδος των 850 στελεχών του καλείται να εγκρίνει τη στάση του Τριμπλ, μία μάχη που αναμένεται να δώσει ο ηγέτης τους αλλά ακόμη η έκβασή της θεωρείται αμφίβολη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ