Τετάρτη 17 Νοέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΝΤΡΙΒΗ ΤΟΥ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΥΣ ΤΗΣ «EGYPT AIR»
Στα χέρια του FBI...

 

ΝΙΟΥΠΟΡΤ.-

Αραγε η ανάγνωση των δεδομένων του δεύτερου «μαύρου κουτιού» μπορεί να σπάσει το τείχος της σιωπής και της αμφιβολίας που έχουν γεννήσει τα ερωτηματικά για την πτώση και τη συντριβή του μοιραίου «Μπόινγκ 767», στις 31 του Οκτώβρη στα παγωμένα νερά του Ατλαντικού; Ισως... Και αυτό το ίσως θα το διερευνήσει πια το FBI.

Οπως ανακοινώθηκε χτες από το Λευκό Οίκο στην αμερικανική πρωτεύουσα, την Ουάσιγκτον, το FBI αναλαμβάνει πλέον και επισήμως την έρευνα για τη διαλεύκανση της συντριβής του αεροσκάφους των αιγυπτιακών αερογραμμών που εκτελούσε την πτήση «990», Λος Αντζελες-Νέα Υόρκη-Κάιρο. Οπως χαρακτηριστικά δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος, το «Το NTSB ερευνά την περίπτωση ατυχήματος, ενώ το FBI κάτι άλλο...», αφήνοντας ερωτηματικά να αιωρούνται για το τι πραγματικά μπορεί να κρύβει αυτή η μοναδική φράση «κάτι άλλο».

Σύμφωνα πάντως με το αμερικανικό πρακτορείο «Ασοσιέιτεντ Πρες», η ερευνητική ομάδα των ειδικών της Αεροπορίας, το NTSB, μετά από το συγχρονισμό των δεδομένων του δεύτερου «μαύρου κουτιού», που έχει ηχογραφήσει τις συνομιλίες στο πιλοτήριο, με τα δεδομένα του πρώτου «μαύρου κουτιού», που περιέχει όλα τα τεχνικά στοιχεία της πτήσης που έχουν καταγραφεί από 52 διαφορετικά όργανα του μοιραίου αεροσκάφους, κατέληξαν σε ένα πρώτο συμπέρασμα που ως αίτιο της πτώσης θεωρείται η απενεργοποίηση του αυτόματου πιλότου ελάχιστα μετά την ενεργοποίηση από την απογείωση από το αεροδρόμιο «Τζ. Φ.Κένεντι» της Νέας Υόρκης.

Συνεπώς, αφού μία τεχνική βλάβη έχει αποκλειστεί, τότε κάποιο ανθρώπινο χέρι το έκανε, δηλαδή πρόκειται για μία εγκληματική ενέργεια. Για την ακρίβεια, το ΑΠ μεταδίδει ότι οι ερευνητές άκουσαν κάποιον από τη θέση του δεύτερου πιλότου λίγο πριν την απενεργοποίηση του αυτόματου πιλότου, που οδήγησε στην πτώση και τη συντριβή, να λέει μία προσευχή! Πάντως, παρότι τα συγκεκριμένα λόγια που έχουν καταγραφεί χαρακτηρίστηκαν ως προσευχή, αυτό απαραίτητα δε σημαίνει ότι συνδέεται με την τραγωδία. Εξάλλου, η αναφορά στα θεία είναι σύνηθες στην καθημερινή επικοινωνία όλων των λαών που κατοικούν σε μουσουλμανικές χώρες. Ομως τα ερωτηματικά που υπάρχουν σχετίζονται με το ότι δεν έχει διευκρινιστεί ποιος καθόταν στη θέση του συγκυβερνήτη που χειρίζεται όλα τα όργανα του αεροσκάφους μετά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο της Νέας Υόρκης... Αυτό πιθανά είναι το ερώτημα ή κάλλιστα ο γρίφος που θα πρέπει να επιλυθεί από το FBI. Παρ' όλα αυτά, ένας ανώτερος αξιωματούχος των μυστικών υπηρεσιών δήλωσε ότι ότι ακόμη «δεν υπάρχει λόγος να πιστεύεται ότι πρόκειται για τρομοκρατική επίθεση».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ