Κυριακή 19 Ιούνη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΣΕΧΙΑ
Αναγορεύονται «ήρωες» οι δολοφόνοι

Ο αντικομμουνισμός κλιμακώνεται

Από παλιότερη διαμαρτυρία του ΚΚΕ και της ΚΝΕ ενάντια στις προσπάθειες απαγόρευσης της Κομμουνιστικής Ενωσης Νεολαίας Τσεχίας
Από παλιότερη διαμαρτυρία του ΚΚΕ και της ΚΝΕ ενάντια στις προσπάθειες απαγόρευσης της Κομμουνιστικής Ενωσης Νεολαίας Τσεχίας
«Ανοίγει» ο δρόμος για την επίσημη αναγνώριση της λεγόμενης «τρίτης αντίστασης», δηλαδή αυτού που αποκαλούν «αντικομμουνιστικό αντιστασιακό κίνημα» στην Τσεχία, αναγορεύοντας «ήρωες» ουσιαστικά τις αντικομμουνιστικές δυνάμεις που δρούσαν κατά της σοσιαλιστικής εξουσίας.

Σε μια συνέχεια της εντεινόμενης αντικομμουνιστικής επίθεσης στην Τσεχία με την προσπάθεια παραχάραξης της Ιστορίας και της εξίσωσης του φασισμού με το σοσιαλισμό, η Κάτω Βουλή της χώρας ενέκρινε την Τετάρτη με 132 ψήφους υπέρ και 33 κατά το νομοσχέδιο της κυβέρνησης που ανακηρύσσει «ήρωες» εγκληματίες. Οι βουλευτές του Κομμουνιστικού Κόμματος Βοημίας - Μοραβίας καταψήφισαν το συγκεκριμένο νομοσχέδιο. Στη συνέχεια, το νομοσχέδιο θα πρέπει να ψηφιστεί και στη Γερουσία και να επικυρωθεί από τον Πρόεδρο της χώρας, Βάτσλαβ Κλάους.

Συνέχιση της αντικομμουνιστικής εκστρατείας

Με βάση το νομοσχέδιο που είχε καταθέσει η κυβέρνηση συνασπισμού, που απαρτίζεται από το Δημοκρατικό Κόμμα Πολιτών (ODS), το νεοφιλελεύθερο «TOP 09» και το Κόμμα Δημοκρατικών Υποθέσεων «VV», οι υποτιθέμενοι «αγωνιστές» που δρούσαν κατά της σοσιαλιστικής εξουσίας, ακόμα και με εγκληματικές πράξεις, δολιοφθορές και σαμποτάζ την περίοδο 1948 - 1989, θα λάβουν το καθεστώς του «βετεράνου του πολέμου». Επιπλέον, θα λάβουν και συγκεκριμένες κοινωνικές παροχές που σήμερα λαμβάνουν αντιφασίστες μαχητές. Ανάμεσα στα άλλα προβλέπεται να λάβουν 100.000 τσεχικές κορόνες (περίπου 4.150 ευρώ) και σημαντικές αυξήσεις στις συντάξεις τους.

Τέτοιοι «ήρωες» χαρακτηρίζονται και άτομα όπως ο Μίλαν Πάουμερ, που υπήρξε μέλος της συμμορίας στην οποία ηγούνταν τα αδέλφια Μασίν, που έφυγαν για το Δυτικό Βερολίνο το 1953, αφού προηγούμενα είχαν δολοφονήσει έξι ανθρώπους, ληστέψει τράπεζες, προχωρήσει σε δολιοφθορές, στο όνομα του δήθεν «αγώνα» κατά του σοσιαλιστικού καθεστώτος, ενώ σήμερα βρίσκονται στις ΗΠΑ.

Οι ενέργειες αυτές αποτελούν πρόκληση για την πλειοψηφία του λαού που ενέκρινε το Φλεβάρη του 1948 το πέρασμα προς το σοσιαλισμό, που εργάστηκε σκληρά και με ενθουσιασμό για να ανοικοδομήσει τη χώρα από τα συντρίμμια του πολέμου, ανέπτυξε την αγροτική οικονομία, δημιούργησε σχολεία, νηπιαγωγεία, νοσοκομεία, μεγάλες βιομηχανικές μονάδες, που σήμερα όλα αυτά έχουν ξεπουληθεί.

Για το ίδιο θέμα είχε προηγηθεί, το περασμένο Φλεβάρη, συνεδρίαση της Βουλής, όπου υπήρξε έντονη αντίδραση και αντιπαράθεση από τους βουλευτές του Κομμουνιστικού Κόμματος Βοημίας - Μοραβίας. Τότε, η γραμματέας της Κομματικής Οργάνωσης της Πράγας, Μάρτα Σεμέλοβα (δασκάλα, η οποία αντιμετώπισε διώξεις επειδή μέσα στην τάξη μιλούσε στους μαθητές για τις κατακτήσεις της σοσιαλιστικής οικοδόμησης), είχε κατηγορήσει την κυβέρνηση, ανάμεσα στα άλλα, για παραχάραξη της Ιστορίας.

Σε εκείνη μάλιστα τη συνεδρίαση ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος «TOP 09», Πετρ Γκαζντίκ, με απροκάλυπτο τρόπο πρότεινε να συμπεριληφθεί ένας «ισόβιος τιμωρητικός φόρος» που θα «τιμωρεί τους βασανιστές (σ.σ. εννοούν τα πρώην στελέχη του Κομμουνιστικού Κόμματος, μέλη της αστυνομίας κλπ.) για το κακό που έπραξαν σε άλλους». Θα κατάσχεται, δηλαδή, το ένα δέκατο των συντάξεων των αντιφασιστών αγωνιστών και θα μεταφέρεται σε ειδικό ταμείο και θα δίνεται στη συνέχεια στους δήθεν «αγωνιστές» της «τρίτης αντίστασης»...

Δεν είναι η πρώτη φορά που επιχειρείται μια αντικομμουνιστική επίθεση στην Τσεχία, όπου εκτός από τις προσπάθειες παραχάραξης της Ιιστορίας, της εξίσωσης του φασισμού με το σοσιαλισμό, έχει επιχειρηθεί και η απαγόρευση της δράσης της Κομμουνιστικής Ενωσης Νεολαίας και του ΚΚ Βοημίας - Μοραβίας.

Τον περασμένο Γενάρη, ομόφωνα αποφάσισε η κυβέρνηση συνασπισμού να προωθήσει σχέδιο σύμφωνα με το οποίο θα παρέχεται πιστοποιητικό «αντιστασιακού αντικομμουνιστή μαχητή» από το υπουργείο Αμυνας με τη συνεργασία του «Ινστιτούτου για τη Μελέτη των Απολυταρχικών Καθεστώτων». Το συγκεκριμένο «Ινστιτούτο» αποτελεί ένα από τα πολλά ινστιτούτα, μουσεία και άλλες κρατικές υπηρεσίες που «ερευνούν τα εγκλήματα του κομμουνισμού» με στόχο την προώθηση πιο έντονα του αντικομμουνισμού ως επίσημης πολιτικής, όχι μόνο στην Τσεχία.

Στόχος η χειραγώγηση των νεότερων γενιών

Στόχος των κυρίαρχων αντιδραστικών δυνάμεων είναι η προσπάθεια να ξαναγραφτεί η Ιστορία και να χειραγωγηθούν στον αντικομμουνισμό οι νεότερες γενιές. Και για να το επιτύχουν αυτό χρησιμοποιούν το προαναφερόμενο «Ινστιτούτο», στο οποίο δραστηριοποιείται η λεγόμενη «συνομοσπονδία των πολιτικών κρατουμένων», όπου πρωταγωνιστούν γνωστοί αντικομμουνιστές. Διεξάγουν ειδικές καμπάνιες στη νεολαία με τη ...βοήθεια της κρατικής τηλεόρασης, με τη μορφή λογοτεχνικών διαγωνισμών, ζωγραφικής, διαλέξεων στα σχολεία, προβάλλοντας ταινίες, με σημαντικές χρηματικές ενισχύσεις από το κράτος, τις δημοτικές αρχές. Στα σχολικά βιβλία η χειραγώγηση ξεκινά πολύ νωρίς, από το νηπιαγωγείο, και κλιμακώνεται στη βασική και μέση εκπαίδευση έως την ανώτατη, όπου γίνεται διαστρέβλωση των ιστορικών γεγονότων και ιδιαίτερα της μεταπολεμικής Ιστορίας. Ενα χαρακτηριστικό παράδειγμα βρίσκεται σε βιβλίο της Β' Δημοτικού, δηλαδή για παιδιά 7 - 8 χρόνων, όπου εμφανίζεται με σκούρα χρώματα σκίτσο που αναφέρεται στην περίοδο από το 1948 έως το 1989 και η μετά το 1989 περίοδος, ως η φωτεινή περίοδος, της νίκης της λεγόμενης «ελευθερίας», διαστρεβλώνοντας ουσιαστικά μια ολόκληρη περίοδο και κάνοντας πλύση εγκεφάλου στις παιδικές συνειδήσεις.


Κλωντίν ΧΕΣΠΕΡ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ