Πέμπτη 25 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ
Ξεκινούν νέα επίθεση!

Ξανά στους δρόμους του αγώνα για την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ

Οι αγρότες της Θεσσαλίας βγαίνουν ξανά στους δρόμους για να συγκρουστούν με την αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ, που επιχειρεί να τους ξεκληρίσει από τη γη τους, να τους διώξει απ' τα χωριά τους, για να τους στείλει «ομήρους» της ανεργίας στις μεγαλουπόλεις της Ελλάδας και «είλωτες» της εκμετάλλευσης στην ξενιτιά. Χρόνια τώρα οι ξωμάχοι του θεσσαλικού κάμπου παλεύουν ν' ανατρέψουν αυτή την πολιτική. Δεν το κατάφεραν, αλλά δεν απογοητεύονται.

Στις 14 του Φλεβάρη ξεκινούν τη «νέα επίθεση», με νομαρχιακά συλλαλητήρια στις πρωτεύουσες των τεσσάρων νομών. Αρχή είναι ακόμα και στο συλλαλητήριο θα πάνε χωρίς τα ισχυρά «όπλα» τους, τα τρακτέρ. Αν, όμως, δεν εισακουστεί η «βραχνή φωνή» του δίκιου τους, αν η κυβέρνηση θεωρήσει αδυναμία των αγροτών τη δυνατότητα που της δίνουν να «σκύψει» επιτέλους για να δει το μέγεθος των προβλημάτων τους, τότε «έχουν πολλά ράμματα για τη γούνα της». Αλλωστε, έχουν προειδοποιήσει προς κάθε κατεύθυνση ότι ο αγώνας θα συνεχιστεί και θα ενταθεί ακόμα περισσότερο για την τελική δικαίωση, που είναι η ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής που εφαρμόζεται.

Οπως τονίστηκε στην πανθεσσαλική σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε προχτές στη Λάρισα - όπου και ελήφθη η απόφαση για την έναρξη των νέων αγροτικών κινητοποιήσεων - και η νέα μάχη της θεσσαλικής αγροτιάς θα έχει τα γνωρίσματα που είχαν όλες οι προηγούμενες, ιδιαίτερα εκείνες στα 6 τελευταία χρόνια, οι οποίες συγκλόνισαν την Ελλάδα. Θα οργανωθεί από τις Συντονιστικές Επιτροπές Αγώνα, στις οποίες θα συμμετέχουν εκπρόσωποι όλων των Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων και των Ενώσεων Συνεταιρισμών. Θα στηρίζεται στην αρραγή ενότητα στη δράση των αγροτών, ανεξαρτήτως πολιτικών πεποιθήσεων και κομματικών προτιμήσεων. Θα αναπτύξει το διάλογο και τη δημοκρατικότητα στις αποφάσεις, σχετικά με την πορεία και την προοπτική του αγώνα. Θα επιλέγει τις μορφές πάλης με κριτήρια την αποδοχή τους από τους αγρότες και την αποτελεσματικότητά τους. Θα προσπαθήσει να εξασφαλίσει την αλληλεγγύη, τη συμπαράσταση και τη συμπαράταξη των άλλων λαϊκών στρωμάτων της πόλης και του χωριού, αφού κοινά είναι τα προβλήματα και κοινός ο στόχος.

Οι Θεσσαλοί αγρότες θα προβάλουν, και σ' αυτές τις κινητοποιήσεις τους, τα γνωστά δίκαια αιτήματά τους. Θα προτάξουν, δε, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν λόγω των αντιαγροτικών μέτρων που λαμβάνονται στις Βρυξέλλες - πάγωμα των τιμών των αγροτικών προϊόντων, περιορισμοί στις καλλιέργειες, ποσοστώσεις στην παραγωγή, πρόστιμα συνυπευθυνότητας κ.ά. - μαζί μ' εκείνα που αφορούν στην έλλειψη έργων υποδομής - ιδιαίτερα αρδευτικών και εγγειοβελτιωτικών έργων - στην τεράστια αύξηση του κόστους παραγωγής - εξαιτίας των ανατιμήσεων στα καύσιμα, στα λιπάσματα, στα φυτοφάρμακα, στα σπόρια, στα ανταλλακτικά των μηχανημάτων κ.α. - στην αντιαγροτική λειτουργία του ΟΓΑ και της ΑΤΕ, στην πολιτική δικαστικών διώξεων σε βάρος των αγωνιστών της αγροτιάς.


ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ