Πέμπτη 25 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΑΣ
Τζόγος με θανατηφόρα πλοκάμια

Αυτοκτόνησε διευθυντής τράπεζας στον Πύργο, που είχε «διευκολύνει τρίτους» να παίξουν στη Σοφοκλέους. «Ψυχολογικό» το θέμα, λέει η ηγεσία του ΣΕΒ  

Τα θανατηφόρα πλοκάμια του χρηματιστηριακού τζόγου, στον οποίο οι κυβερνώντες έσπρωχναν επί μήνες ολόκληρο τον ελληνικό λαό, έρχονται στο φως της δημοσιότητας, με τον πλέον δραματικό τρόπο, μετά τη γνωστοποίηση της αυτοκτονίας του σαραντάχρονου Αναστασίου Μανιάτη, διευθυντή της Τράπεζας Πίστεως στον Πύργο. Ο νεαρός τραπεζίτης, πριν προχωρήσει στο απονενοημένο του διάβημα, φέρεται να άφησε σχετική επιστολή, από την οποία προκύπτει ότι «διευκόλυνε» κάποιους γνωστούς του να κάνουν χρηματιστηριακές συναλλαγές με... αέρα. Να προχωρούν, δηλαδή, σε αγοραπωλησίες μετοχών χωρίς να διαθέτουν τα απαραίτητα χρήματα, τα οποία προφανώς καλύπτονταν από το ταμείο της τράπεζας, με απώτερο στόχο να επιστραφούν μέσα σε κάποια χρονική περίοδο. Ενα τέτοιο παιχνίδι όμως, προϋποθέτει την ανοδική πορεία των τιμών στην οδό Σοφοκλέους, ώστε ο συγκεκριμένος κερδοσκόπος να είναι σε θέση να πουλήσει τις μετοχές που «αγόρασε» σε υψηλότερες τιμές, ώστε αφ' ενός να πληρώσει την αγορά των μετοχών και αφ' ετέρου να καρπωθεί το όποιο κέρδος. Ο καθένας καταλαβαίνει ότι αυτού του είδους οι συναλλαγές, που από κάθε άποψη κινούνται εκτός νομιμότητας, αφού κάθε χρηματιστηριακή πράξη πρέπει να «κλείνει» μέσα σε τρεις μέρες, είναι δυνατόν σε περιόδους μη χρηματιστηριακής ευφορίας να δημιουργήσουν και πολλαπλά κοινωνικά προβλήματα, αφού για ορισμένους -και ειδικά για τους απλούς πολίτες που «σπρώχτηκαν» στο Χρηματιστήριο- μπορεί να ισοδυναμούν με πλήρη οικονομική καταστροφή. Κι όμως, οι κυβερνώντες έχουν έτοιμο το πλαίσιο νομιμοποίησης «συναλλαγών με αέρα», αρκεί να διασφαλίζονται οι χρηματιστές της Σοφοκλέους.

Στο μεταξύ, εξαφανίστηκε διευθυντής τραπέζης στο Λουτράκι παίρνοντας μαζί του μεγάλο χρηματικό ποσό από την τράπεζα. Πελάτες της τράπεζας ισχυρίζονται ότι λείπουν λεφτά από τις καταθέσεις τους, ενώ άλλοι ότι του είχαν δώσει λεφτά για να τα παίξει στο Χρηματιστήριο. Παρ' όλ' αυτά οι γνώμες διίστανται, αφού υπάρχει και η άποψη ότι δεν εξαφανίστηκε και ούτε υπεξαίρεσε χρήματα καταθετών, αλλά ότι λείπει σε άδεια.

Σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις στο ίδιο το Χρηματιστήριο, χτες ο Γενικός Δείκτης συνέχισε την καθοδική του πορεία και έκλεισε στις 3.031,8 μονάδες με πτώση 0,99%, ενώ ο όγκος των συναλλαγών δεν έφτασε καν τα 36 δισεκατομμύρια δραχμές. Από τις μετοχές που διακινήθηκαν 130 έκλεισαν με κέρδη, 184 με ζημιές και 43 μετοχές διατήρησαν τις προχτεσινές τιμές τους. Ηδη από την αρχή του χρόνου ο Γενικός Δείκτης έχει «χάσει» 9,8%, ενώ ο δείκτης του κλάδου των διαφόρων εταιριών, σημειώνει απώλειες της τάξης του 28,5%!

Οι μεγαλοβιομήχανοι

Στην ψυχολογία των επενδυτών επιχειρούν κατά κύριο λόγο να αποδώσουν οι βιομήχανοι την «κατάρρευση» του Χρηματιστηρίου, ενώ ο πρόεδρος του ΣΕΒ Λ. Αντωνακόπουλος, σημείωσε ότι οι ψυχολογικοί παράγοντες είναι αυτοί που ρίχνουν το ΧΑΑ και οι ίδιοι που το ανεβάζουν. Ωστόσο, η διοίκηση του ΣΕΒ, απέφυγε επιμελώς να αναφερθεί στην άνευ προηγούμενου κλοπή των μικροεπενδυτών, μέσω της μεταφοράς κεφαλαίων από τις αποταμιεύσεις τους στους μεγαλομετόχους των εισηγμένων επιχειρήσεων και περιορίστηκε να υποστηρίξει ότι «η αγορά ξέρει να αμείβει τους καλούς επιχειρηματίες και να μην αμείβει τους κακούς»!

Πέραν των διαπιστώσεων του «ψυχολογικού παράγοντα», οι βιομήχανοι άσκησαν κριτική στην κυβέρνηση ότι δεν προβαίνει στις κινήσεις που χρειάζονται για την άνοδο του ΧΑΑ, κινήσεις τις οποίες αναμένει το επενδυτικό κοινό. Παράλληλα, κατηγόρησαν την κυβέρνηση, ότι καθυστερεί τις διαρθρωτικές αλλαγές (ξεπούλημα δημόσιου τομέα), δεν προχωρεί στην απλούστευση των διαδικασιών αδειοδότησης των επιχειρήσεων, στη φορολογική τους ελάφρυνση κλπ. Αν γίνουν όλα αυτά, σύμφωνα με το ΣΕΒ, τότε θα υπάρξει άνοδος. Κριτική άσκησαν και για το γεγονός ότι η χώρα μας δεν προσελκύει ξένους επενδυτές, εννοώντας ότι δεν υπάρχει η ανάλογη «ευελιξία στις εργασιακές σχέσεις» που προσελκύει το ξένο κεφάλαιο. Αναφορικά με τις ελληνικές εξαγωγές, ο ΣΕΒ σημείωσε ότι ο όγκος των εξαγωγών το πρώτο 7μηνο του 2000 ήταν ίσος με τις εξαγωγές του Λουξεμβούργου!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ