Πέμπτη 25 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Ερχεται η ώρα της εφορίας

Από τις 3 του Μάη ξεκινούν οι προθεσμίες για μισθωτούς και συνταξιούχους

Πριν καν ολοκληρωθεί η αποστολή των εκκαθαριστικών της εφορίας της προηγούμενης χρονιάς, και ενώ δεκάδες χιλιάδες φορολογούμενοι βρίσκονται σε εκκρεμότητα, το υπουργείο Οικονομικών από την επόμενη βδομάδα θα αρχίσει να στέλνει τα έντυπα για τις φετινές δηλώσεις. Για τα εισοδήματα, δηλαδή, που αποκτήθηκαν κατά το 2000. Οι σχετικές προθεσμίες για την υποβολή των δηλώσεων αρχίζουν από τις 2 του Απρίλη και θα ολοκληρωθούν στα τέλη του Μάη.

Στις 3 του Μάη 2001 ξεκινούν οι προθεσμίες για τους μισθωτούς και συνταξιούχους, ενώ η σχετική προθεσμία, ανάλογα με το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ, φθάνει μέχρι και τις 31 του Μάη. Για τους αγρότες η σχετική προθεσμία ξεκινά από τις 2 του Απρίλη και για τις ατομικές επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες, που δεν τηρούν βιβλία Α΄ ή Β΄ κατηγορίας, την 1η του Μάρτη. Η διανομή του σχετικού υλικού (των δηλώσεων και του βιβλιαρίου με τις οδηγίες) ξεκινά από την ερχόμενη βδομάδα και, σύμφωνα με τα λεγόμενα της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών, η διαδικασία αποστολής θα τελειώσει έγκαιρα, τουλάχιστον 1 μήνα πριν από την εκπνοή της προθεσμίας.

Φέτος, για πρώτη φορά, θα αποσταλεί σε μερίδα φορολογουμένων ειδικό έντυπο με τον κωδικό Ε1Α, που είναι μονόφυλλο και σχετικά απλουστευμένο. Το έντυπο αφορά μόνο και θα συμπληρωθεί από μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες, με την προϋπόθεση ότι δεν έχουν να δηλώσουν τεκμαρτές δαπάνες για πιστωτικές κάρτες, δαπάνες για αποπληρωμή στεγαστικών ή καταναλωτικών δανείων κλπ. Επίσης, το Ε1Α μπορεί να συμπληρωθεί μόνον από τους μισθωτούς και συνταξιούχους, που ιδιοκατοίκησαν σπίτι τους, ως κύρια ή δευτερεύουσα κατοικία, και έχουν ένα ή δύο επιβατικά ΙΧ.

Το έντυπο Ε1 είναι το γνωστό τετρασέλιδο. Απευθύνεται σε επιτηδευματίες και σε αυτούς που απέκτησαν εισοδήματα από άλλες κατηγορίες (ακίνητα, κινητές αξίες, μισθούς κλπ.) ή σ' αυτούς που έχουν να δηλώσουν τεκμαρτές και πραγματικές δαπάνες διαβίωσης. Στο Ε1, που αφορά και στη μεγάλη πλειονότητα των φορολογουμένων, υπάρχουν φέτος ορισμένες αλλαγές.

  • Ετσι, οι οικογενειακές δαπάνες για αγορά αγαθών και υπηρεσιών, μέχρι 1 εκατ. δρχ., θα αναγραφούν στη δήλωση αλλά δε θα υποβληθούν στην εφορία όπως γινόταν μέχρι πέρσι. Πάντως, το υπουργείο αναφέρει ότι οι φορολογούμενοι θα πρέπει να φυλάξουν τις αποδείξεις τους μέχρι το έτος 2006(!) για το ενδεχόμενο φορολογικού ελέγχου.
  • Επίσης, οι χαμηλόμισθοι, δικαιούχοι της φορολογικής ενίσχυσης (το περιβόητο δεκαχίλιαρο), θα πρέπει να αναγράψουν σε ειδικό κωδικό το ποσόν της ενίσχυσης με βάση τη σχετική βεβαίωση που τους χορήγησε ο εργοδότης τους.
  • Αν μέσα στο 2000 έχει συναφθεί στεγαστικό δάνειο για την αγορά πρώτης κατοικίας με επιφάνεια πάνω από 120 τ.μ., θα πρέπει στον ειδικό κωδικό να αναγραφούν τα τετραγωνικά της κατοικίας. Το ποσό της δαπάνης που εκπίπτει περιορίζεται στα 120 τετραγωνικά.
  • Τα τέκνα που σπουδάζουν σε ΙΕΚ υπολογίζονται στο φόρο της κλίμακας.

Από φέτος, επίσης, υπάρχει η δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων. Στο βιβλιάριο με τις οδηγίες αναφέρεται ότι σχετικές πληροφορίες για το θέμα αυτό θα ανακοινωθούν έγκαιρα.

Τα όρια των εισοδημάτων για την υποχρέωση υποβολής της δήλωσης παρέμειναν αμετάβλητα στα περσινά επίπεδα και είναι οι 800.000 δρχ. για εισοδήματα αποκλειστικά από μισθωτές υπηρεσίες και 1 εκατ. δρχ. για τους αγρότες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ