Πέμπτη 30 Ιούνη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Τα αδιέξοδα της κρίσης πληρώνει ο λαός

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Τίποτα ουσιαστικό ή νέο δεν προσέφερε η συνέντευξη εφ' όλης της ύλης που παραχώρησε ο Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και αφορούσε αποκλειστικά την κατάσταση της οικονομίας, μία κατάσταση που αντικατοπτρίζει τη βαθιά κρίση που δονεί το οικοδόμημα της μεγαλύτερης ιμπεριαλιστικής δύναμης του πλανήτη. Τελευταίο δείγμα της κρίσης το «αδιέξοδο» στο Κογκρέσο όσον αφορά την αύξηση του ανώτατου ορίου του χρέους, που έχει φτάσει στα 14,3 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Ο πρόεδρος Ομπάμα, ενέκρινε επέκταση των φοροαπαλλαγών για τα μεσαία εισοδήματα και κατάργηση των απαλλαγών προς τα υψηλότερα εισοδήματα, υποτίθεται ως «μέτρο δικαιοσύνης». Φορολογική πολιτική που είναι το βασικό σημείο αντίθεσης με τους Ρεπουμπλικανούς, οι οποίοι έχοντας τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων απέρριψαν το αίτημα του Λευκού Οίκου για την αύξηση του ορίου του χρέους που θα επιτρέψει στις ΗΠΑ να συνεχίσουν να δανείζονται. Παρά το γεγονός ότι ο Πρόεδρος Ομπάμα φαίνεται ότι δε μετακινείται ούτε μισό μέτρο από τις θέσεις, πρόκειται απλά για χειρισμό καθώς την ίδια στιγμή εκφράζει την πεποίθηση ότι, παρά τις διαφορές ανάμεσα σε Δημοκρατικούς και Ρεπουμπλικάνους, θα βρεθεί κοινός τόπος για το έλλειμμα και τις περικοπές στον προϋπολογισμό.

Παράλληλα, διαβεβαίωσε ότι οι συνομιλίες με τους ηγέτες και των δύο παρατάξεων θα συνεχιστούν όσο χρειαστεί και προανήγγειλε ουσιαστικά ότι το Κογκρέσο θα χρειαστεί να λειτουργήσει και πέρα από τη ημερομηνία που ορίζεται σαν έναρξη της θερινής ανάπαυλας. Θεωρείται λοιπόν δεδομένο ότι λύση θα βρεθεί για να διασωθούν τα μονοπώλια, μέσα από τη σύνθλιψη των κοινωνικών προγραμμάτων που θα «θυσιαστούν» όπως λέγεται άλλωστε σε όλο τον καπιταλιστικό κόσμο και στη χώρα μας ...«για να σωθεί η χώρα από τη χρεοκοπία». Γνωστό το σενάριο και ο Πρόεδρος Ομπάμα ουσιαστικά ελίσσεται με μικροδιαφοροποιήσεις από τον άλλο εταίρο στη διαχείριση έχοντας μπροστά τις εκλογές του επόμενου χρόνου, προσπαθώντας να χειραγωγήσει και πάλι λαϊκά στρώματα προκειμένου να επανεκλεγεί.

Επίσης, ο Πρόεδρος Ομπάμα ζήτησε από το Κογκρέσο να προωθήσει μέτρα για την ενίσχυση της αγοράς εργασίας, ειδικά του τομέα των κατασκευών και να προωθήσει και εγκρίνει τις συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου με την Νότια Κορέα, τον Παναμά και την Κολομβία.

Τέλος, όσον αφορά τις επιχειρήσεις στη Λιβύη υπογράμμισε ότι είναι περιορισμένης χρονικής διάρκειας και περιορισμένες σε έκταση προσθέτοντας εκ νέου ότι «δεν παραβίασαν» τη σχετική νομοθεσία όπως έκρινε με απόφασή της η Βουλή των Αντιπροσώπων και η κυβέρνηση σε διαβούλευση με το Κογκρέσο σε όλη τη διάρκεια της διαδικασίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ