Σάββατο 2 Ιούλη 2011 - Κυριακή 3 Ιούλη 2011 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΟΥΔΑΝ
Ο πλούτος του στο στόχαστρο μονοπωλιακών ομίλων

Ο Νότος ετοιμάζεται να ανακοινώσει την ανεξαρτησία του στις 9 Ιούλη

Τα δύσκολα τώρα αρχίζουν για τον Πρόεδρο του Νότιου Σουδάν, Σάλβα Κιίρ Μαγιαρντίτ (με το καπέλο αριστερά)
Τα δύσκολα τώρα αρχίζουν για τον Πρόεδρο του Νότιου Σουδάν, Σάλβα Κιίρ Μαγιαρντίτ (με το καπέλο αριστερά)
Πυρετώδεις είναι αυτές τις μέρες οι τελευταίες προετοιμασίες στην προσωρινή πρωτεύουσα του Νότιου Σουδάν, Τζούμπα, ενόψει της προγραμματισμένης για το ερχόμενο Σάββατο, 9 Ιούλη, επίσημης τελετής ανεξαρτησίας της χώρας από το βορρά, έπειτα και από το δημοψήφισμα που διεξήχθη τον περασμένο Γενάρη και στο οποίο αποφασίστηκε το ειρηνικό διαζύγιο βορρά - νότου με ποσοστό άνω του 98%.

Δεκάδες ξένοι ηγέτες και αξιωματούχοι έχουν προσκληθεί να παραστούν στην επίσημη τελετή γέννησης της νέας, 54ης χώρας της Αφρικής, ωστόσο πολλοί από αυτούς προσπαθούν επίμονα να ξεφύγουν από μία θέση πλάι ή κοντά στον ισλαμιστή Πρόεδρο του (παλιού) Σουδάν, Ομάρ Αλ Μπασίρ. Μάλιστα, εξαιτίας αυτών των αντιδράσεων, ασκούνταν ασφυκτικές πιέσεις στην ηγεσία του Νότιου Σουδάν να μην προσκαλέσει τελικώς στην επίσημη τελετή τον Σουδανό Πρόεδρο.

Μεταξύ των ηγετών που αναμένεται να δώσουν το «παρών» στην επίσημη τελετή ακούγονται τα ονόματα του αντιπροέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, του ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, του ανώτατου Κινέζου διπλωμάτη απεσταλμένου στο Σουδάν, Λίου Γκουιζίν, πιθανώς του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, αν και γενικότερα οι Ευρωπαίοι ηγέτες και ευρωενωσιακοί αξιωματούχοι φαίνονται οι πιο επιφυλακτικοί...

Η νέα χώρα έχει όνομα (που επισήμως θα αποκαλείται Δημοκρατία του Νότιου Σουδάν) και προσωρινή πρωτεύουσα (Τζούμπα - η νέα μόνιμη πρωτεύουσα αναζητείται μεταξύ των περιοχών Ραμσιάλ, Μανγκάλα και Τερεκάκα και θα οικοδομηθεί από τη νοτιοκορεατική κατασκευαστική εταιρεία «Λαντ Χάουζινγκ Κορπορέισιον»). Διαθέτει ακόμη προσωρινό νόμισμα (τη νοτιοσουδανική λίρα που τυπώνεται αυτές τις μέρες σε χώρα της ΕΕ), σημαία και εθνικό ύμνο (που ξεκινά με τους στίχους: «Θεέ, Σε υμνούμε και δοξάζουμε τη χάρη Σου στην χιλιοευλογημένη γη του Νότιου Σουδάν...»).

Ποια είναι η νέα χώρα...

Διαθέτει σημαντικά κοιτάσματα πετρελαίου, χρυσού, διαμαντιών, χαλκού και άλλων ορυκτών αλλά και πλούσιους υδροφόρους ορίζοντες, πράσινα βοσκοτόπια και εύφορες αχανείς εκτάσεις γης, τεράστια τμήματα της οποίας έχουν αγοραστεί την τελευταία τριετία από ξένες εταιρείες και χώρες είτε για παραγωγή βιοκαυσίμων, είτε για παραγωγή τροφίμων για τις ανάγκες των δικών τους πολιτών...

Δε διαθέτει εντούτοις σαφή σύνορα ιδιαίτερα κατά μήκος των περιοχών γειτονίας με το βόρειο Σουδάν. Επιπλέον, η νέα χώρα στερείται βασικές υποδομές σε δίκτυα ύδρευσης, αποχέτευσης, ηλεκτρισμού, υπηρεσίες Υγείας και Παιδείας. Υπολογίζεται ότι το 16% των κατοίκων υποσιτίζεται και ότι οι 9 στους 10 αναγκάζονται να επιβιώσουν με λιγότερο από ένα δολάριο τη μέρα...

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, το Νότιο Σουδάν είναι η χώρα με το υψηλότερο ποσοστό μητρικής θνησιμότητας στον κόσμο καθώς σημειώνονται 1.700 θάνατοι μητέρων ανά 10.000 γεννήσεις. Εκτιμάται πως υπάρχει μόλις ένας γιατρός για κάθε 500.000 άτομα (!) και μόλις τρεις ειδικευμένοι χειρουργοί σε όλη τη χώρα. Επιπροσθέτως, αναλογεί μόλις ένας (ως επί το πλείστον κακοεκπαιδευμένος και ανεπαρκής) δάσκαλος ανά 1.000 μαθητές. Ο αναλφαβητισμός είναι υψηλός ιδιαίτερα μεταξύ των γυναικών, καθώς το 92% αυτών δε γνωρίζει γραφή ή ανάγνωση.

Στο Νότιο Σουδάν υπάρχουν μόλις 50 χλμ. ασφαλτοστρωμένου και πεζοδρομημένου δρόμου και τεράστιες ανάγκες για υποδομές όχι μόνο σε οδικά δίκτυα αλλά και σε αυτές που σχετίζονται άμεσα με την πλούσια παραγωγή πετρελαίου (αγωγοί, διυλιστήρια κ.λπ.) καθώς όλες αυτές είχαν δημιουργηθεί (διόλου τυχαία...) στο βόρειο Σουδάν. Κινεζικές κατασκευαστικές εταιρείες, σε συνεργασία με τη νοτιοσουδανική κυβέρνηση, έχουν συμφωνήσει να αναλάβουν τη δημιουργία ενός τεράστιου δικτύου πετρελαιαγωγών, μήκους άνω των 3.500 χλμ., ώστε το πετρέλαιο να φθάνει από τις νοτιοσουδανικές πετρελαιοπηγές στα λιμάνια της Κένυας στον Ινδικό Ωκεανό, προκειμένου να εξάγεται σε τρίτες χώρες (με πρώτη και καλύτερη την Κίνα...).

Ενδοϊμπεριαλιστικός ανταγωνισμός

Είναι φανερό πως οι τεράστιες ελλείψεις σε υποδομές κάθε είδους ενέχουν τον πολύ σοβαρό κίνδυνο να μετατρέψουν τη νέα χώρα σε πεδίο έντονου ενδοϊμπεριαλιστικού ανταγωνισμού. Η φιλική στάση των ΗΠΑ στην κυβέρνηση της νέας χώρας προσβλέπει προφανώς στον παραγκωνισμό της Κίνας από τις πετρελαιοπηγές του νότου. Ωστόσο, είναι βέβαιο πως το Πεκίνο δε θα θελήσει να παραδώσει τα όπλα αλλά να κάνει πιο «ελκυστική» την παρουσία του προσφέροντας, π.χ., χαμηλότοκα δάνεια και ανταποδοτικά κατασκευαστικά έργα με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους. Από την περιοχή δε θα λείψουν βεβαίως και «μικρότεροι» παίχτες, που θα θελήσουν ένα κομμάτι από την κερδοφόρα πίτα της νέας χώρας όπως γειτονικές χώρες (π.χ., η γνωστή «δορυφόρος» των ΗΠΑ, Κένυα, και η Ουγκάντα).

Σε κάθε περίπτωση οι προκλήσεις και οι κίνδυνοι που θα αντιμετωπίσει η ηγεσία της νέας χώρας είναι πολλοί. Η νοτιοσουδανική ηγεσία θα κληθεί να δώσει μάχη για να καθοριστούν, επί ίσοις όροις, τα σύνορα με το βορρά και να βρεθεί μία συμφέρουσα φόρμουλα συνεργασίας με το βορρά όσον αφορά στα πετρέλαια, τα οποία έως σήμερα χρηματοδοτούσαν το 45% των κονδυλίων του προϋπολογισμού. Η συνεργασία βορρά - νότου, τουλάχιστον όσον αφορά στα πετρέλαια, είναι, σε πρώτη φάση, επιβεβλημένη καθώς ο βορράς διαθέτει αγωγούς, διυλιστήρια και λιμάνια και ο νότος τις πετρελαιοπηγές... Επί του παρόντος ιμπεριαλιστικές δυνάμεις τόσο από τη Δύση (ΗΠΑ, Γερμανία, Καναδάς) όσο και από την Ανατολή (Κίνα, Ινδία) δείχνουν να επιδιώκουν την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή, μεταξύ άλλων και για να προωθήσουν τα δικά τους συμφέροντα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ