Κυριακή 10 Ιούλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΠΑΓΚΛΑΝΤΕΣ
Οι πλουτοπαραγωγικές πηγές παραδίδονται στο κεφάλαιο και τις πολυεθνικές

Από την πρόσφατη γενική απεργία στις 3 του Ιούλη
Από την πρόσφατη γενική απεργία στις 3 του Ιούλη
Την παράδοση των πηγών φυσικού αερίου της χώρας στον αμερικανικό ενεργειακό κολοσσό ConocoPhilips, με έδρα το Τέξας των ΗΠΑ, παρέδωσε τον Ιούνη, η κυβέρνηση του Μπαγκλαντές, με το επιχείρημα της προσπάθειας της τόνωσης της οικονομίας, ουσιαστικά της ανάπτυξης προς όφελος του κεφαλαίου και όχι του λαού. Η κυβέρνηση εμφανίζεται αποφασισμένη να προχωρήσει στο ξεπούλημα του φυσικού αερίου στην αμερικανική πολυεθνική, ισχυριζόμενη ότι θα λύσει μέρος του ενεργειακού προβλήματος της χώρας και αναφέρεται στις οξύτατες αντιδράσεις που διατυπώνονται ως «παρεξηγημένη άποψη επί της συγκεκριμένης συμφωνίας»...

Το Μπαγκλαντές χαρακτηρίζεται ως μία χώρα ιδιαίτερα φτωχή, με υπερπληθυσμό, φτωχή σε ενεργειακές πηγές και υποδομές, πολιτική αστάθεια, διαφθορά. Ο τομέας του ιματισμού με εργοστάσια φασόν, που λειτουργούν σε συνθήκες δουλείας των εργαζομένων κυριαρχεί, με τα ατυχήματα που στοιχίζουν ακριβά σε ανθρώπινες ζωές, να αποτελούν ρουτίνα.

Συνεκμετάλλευση με πρόσχημα την «εξασφάλιση» της εθνικής κυριαρχίας...

Τα κοιτάσματα φυσικού αερίου που καλείται να εξερευνήσει και αν αποδώσουν να «συνεκμεταλλευθεί» με την κυβέρνηση του Μπαγκλαντές ο αμερικανικός κολοσσός, εντοπίζονται στον Κόλπο της Βεγγάλης, μια περιοχή, η οποία χαρακτηρίζεται ως «διαφιλονικούμενη», καθώς διεκδικείται από την Ινδία και τη Μιανμάρ. Αρκετοί είναι αυτοί που αναφέρονται σε όξυνση των εντάσεων στην περιοχή, λόγω της συγκεκριμένης συμφωνίας. Η κυβέρνηση της Σεΐχ Χασίνα υποστηρίζει ότι η υπό διερεύνηση περιοχή είναι ξεκάθαρα στα χωρικά ύδατα της χώρας και δεν τίθεται κανένα ζήτημα αμφισβήτησης, ισχυριζόμενη παράλληλα ότι δεν ξεπουλά εθνική περιουσία στο ιδιωτικό κεφάλαιο, αντίθετα η συγκεκριμένη συμφωνία «υπηρετεί τα συμφέροντα της χώρας» για ανάπτυξη... Σημειώνει δε ότι με αυτό τον τρόπο ενισχύεται και η κυριαρχία του Μπαγκλαντές στη συγκεκριμένη περιοχή.

Η ConocoPhilips με στόχο τα αποθέματα φυσικού αερίου του Μπαγκλαντές σημειώνει χαρακτηριστικά διά του αντιπροέδρου της Λάρι Αρτσιλαμπάντ, ότι επενδύει στην ανάπτυξη μιας μακροχρόνιας και επιτυχημένης σχέσης με το Μπαγκλαντές, όσον αφορά τον τομέα του φυσικού αερίου, δηλώνοντας ότι είναι πλέον μέλος της κοινότητας της χώρας στο συγκεκριμένο τομέα, υποστηρίζοντας ότι επιδιώκει την εξυπηρέτηση των συμφερόντων και του τοπικού πληθυσμού, χωρίς ωστόσο οι συγκεκριμένες δηλώσεις να καθίστανται πειστικές. Είναι άλλωστε χαρακτηριστικό ότι ενώ η κυβέρνηση θα εξακολουθήσει τις εισαγωγές φυσικού αερίου για την κάλυψη των εσωτερικών αναγκών, βάσει της εν λόγω συμφωνίας, η ConocoPhillips θα εκμεταλλεύεται το 80% του φυσικού αερίου, αφήνοντας στο Μπαγκλαντές μόλις το 20%.

Στα κοιτάσματα φυσικού αερίου που βρίσκονται εντός των χερσαίων συνόρων της χώρας, αξίζει να σημειωθεί ότι εκμεταλλεύεται ο επίσης πολυεθνικός ενεργειακός γίγαντας της Chevron, ενώ πολλές εταιρείες πραγματοποιούν επενδύσεις εκατομμυρίων στο Μπαγκλαντές, για την εξόρυξη και εκμετάλλευση του φυσικού του αερίου, σε συνεργασία με την κρατική εταιρεία Petrobangla.

Καταγγέλλει τη συμφωνία το ΚΚ Μπαγκλαντές

Η Εθνική Επιτροπή για την προστασία πηγών Πετρελαίου, Φυσικού Αερίου και Μεταλλευμάτων, Ενέργειας και Λιμένων, όπου δρουν στελέχη κα μέλη του ΚΚ Μπαγκλαντές και άλλοι αγωνιστές, υπογραμμίζει ότι η κυβέρνηση ανοίγει το δρόμο στα ξένα συμφέροντα να πλήξουν σοβαρά τα συμφέροντα της χώρας στον ενεργειακό τομέα. Οπως υπογραμμίζουν πολιτικοί, ακαδημαϊκοί και ειδικοί που συναντήθηκαν μετά από κάλεσμα της Επιτροπής, το Μπαγκλαντές με τη συγκεκριμένη συμφωνία χάνει τα δικαιώματα και την ιδιοκτησία του φυσικού του αερίου, στο θαλάσσιο χώρο.

Η Επιτροπή χαρακτηρίζει τη συγκεκριμένη συμφωνία ως μία κίνηση της κυβέρνησης η οποία ικανοποιεί τα ιμπεριαλιστικά συμφέροντα των ΗΠΑ, αδιαφορώντας για τα συμφέροντα του λαού, κατηγορώντας την κυβέρνηση για παραπληροφόρηση του κοινού. Ο οικονομολόγος και μέλος της Επιτροπής, Ανού Μοχάμαντ, υπογράμμισε ότι οι φυσικές πλουτοπαραγωγικές πηγές της χώρας επιβάλλεται να ανήκουν ολοκληρωτικά στο λαό της και να χρησιμοποιούνται για την εξυπηρέτηση των εσωτερικών αναγκών, καλώντας την κυβέρνηση να μην υπογράψει τη συμφωνία, η οποία παραχωρεί σε ξένα κεφάλαια ασυνήθιστα προνόμια.

Οπως τονίζουν χαρακτηριστικά καθηγητές πανεπιστημίου του Μπαγκλαντές, που συμμετέχουν στις διαδικασίες της Επιτροπής, η χώρα κινδυνεύει πλέον να χάσει το φυσικό της αέριο όπως έγινε στη Νιγηρία, εάν συνεχίσουν οι άνισες συμφωνίες.

Με άγρια καταστολή, απάντησε η κυβέρνηση στις λαϊκές αντιδράσεις και διαδηλώσεις που εκδηλώθηκαν με την απεργία, της 3ης Ιούλη. Οι αστυνομικές δυνάμεις προχώρησαν σε χρήση βίας για να διαλύσουν την απεργία και τις κινητοποιήσεις που πραγματοποιούνταν με απαίτηση την ακύρωση της συμφωνίας, με δεκάδες ανθρώπους να καταλήγουν τραυματίες στα νοσοκομεία, ενώ πολλοί ήταν και οι συλληφθέντες, μεταξύ των οποίων μέλη της Επιτροπής και του ΚΚ Μπαγκλαντές.


Αλεξάνδρα ΦΩΤΑΚΗ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Απεργία ενάντια στο ξεπούλημα του φυσικού πλούτου (2011-07-05 00:00:00.0)
Αναβαθμισμένη η Τουρκία στον ανταγωνισμό της ...ενέργειας (2010-05-16 00:00:00.0)
Αποκλειστικό κέρδος για το μεγάλο κεφάλαιο (2008-05-06 00:00:00.0)
Διεθνής αναβρασμός και ανακατατάξεις (1999-01-06 00:00:00.0)
Αποκαλύπτονται οι ευθύνες του Κ. Σημίτη (1997-11-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ