Παρασκευή 15 Ιούλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΣΤΑ ΕΡΓΑ ΕΣΠΑ
«Καθεστώς» η απλήρωτη δουλειά

Από κινητοποίηση των εκτάκτων του ΥΠΠΟΤ τον περασμένο Μάη στην Πάτρα
Από κινητοποίηση των εκτάκτων του ΥΠΠΟΤ τον περασμένο Μάη στην Πάτρα
Τη «συστηματική», όπως τη χαρακτηρίζει, καθυστέρηση της πληρωμής των εργαζομένων στις αρχαιολογικές έρευνες στα τεχνικά έργα που χρηματοδοτούνται από το λεγόμενο Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς (ΕΣΠΑ) καταγγέλλει, για πολλοστή φορά, ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων (ΣΕΚΑ).

«Στην εποχή που κύρια επιδίωξη της πολιτικής ηγεσίας είναι η εξυπηρέτηση των συμφερόντων των μεγάλων έργων και των κατασκευαστών, η Αρχαιολογική Υπηρεσία αντιμετωπίζεται ως αποδιοπομπαίος τράγος που ευθύνεται για όλα τα δεινά, ενώ οι αρχαιότητες που εντοπίζονται σε τεχνικά έργα θεωρούνται εμπόδιο στην τεχνοκρατική ανάπτυξη», σημειώνει ο ΣΕΚΑ και συνεχίζει: «Θύματα αυτής της πολιτικής είναι οι εργαζόμενοι στα αρχαιολογικά έργα σε όλη την Ελλάδα, οι οποίοι δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μόνο τις έντονες πιέσεις για επίσπευση των εργασιών, αλλά και τον εργασιακό τους αποκλεισμό με τον περιορισμό του 24μήνου, καθώς και την καταπάτηση των εργασιακών τους δικαιωμάτων από τον εργοδότη τους, το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού».

Οι έκτακτοι αρχαιολόγοι αναφέρουν τις περιπτώσεις των απλήρωτων, επί μήνες, εργαζομένων, αρχαιολόγων, εργατοτεχνιτών κ.ά. στα έργα οδοποιίας Λεύκτρων - Σπάρτης, της Ολυμπίας οδού και της Παραϊόνιας οδού, οι οποίοι έχουν προσληφθεί με αυτεπιστασία ως συμβασιούχοι στο ΥΠΠΟΤ, καθώς και αντίστοιχες καθυστερήσεις στα έργα οδοποιίας στη Φθιώτιδα. «Οι 45 εργαζόμενοι στις αρχαιολογικές εργασίες στην ΠΑΘΕ είχαν προχωρήσει σε επίσχεση εργασίας, που έληξε με την καταβολή των δεδουλευμένων τους, ενώ παραμένουν πάλι σχεδόν 2 μήνες απλήρωτοι. Οι 32 εργαζόμενοι στις αρχαιολογικές εργασίες της οδού Ε65 παραμένουν σχεδόν 3 μήνες απλήρωτοι από το ΥΠΠΟΤ και προβαίνουν σε επίσχεση εργασίας».

Επίσης: Στην Ιόνια Οδό «οι 150 εργαζόμενοι σε αρχαιολογικές εργασίες παραμένουν 3 μήνες απλήρωτοι, όπως και στο έργο οδοποιίας Πείρου - Παραπείρου, όπου το αρχαιολογικό προσωπικό δεν έχει πληρωθεί εδώ και 4 μήνες. Οι 10 εργαζόμενοι της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας στα έργα της ΕΡΓΟΣΕ στην Αχαΐα παραμένουν 1 μήνα απλήρωτοι. Παρόμοιες καταγγελίες γίνονται και από εργαζομένους σε αρχαιολογικές εργασίες σε έργα οδοποιίας στη Βόρεια Ελλάδα. Οι καθυστερήσεις πληρωμών των εργαζομένων σε αρχαιολογικές εργασίες είναι φαινόμενο γενικευμένο αλλά και διαχρονικό, καθώς το 2009 οι εργαζόμενοι στα αρχαιολογικά έργα της Ιόνιας οδού έμειναν απλήρωτοι 7 μήνες».

Ο ΣΕΚΑ υπογραμμίζει ότι το ΥΠΠΟΤ «οφείλει να βρει τα χρήματα για την έγκαιρη πληρωμή των εργαζομένων με κάθε τρόπο» και «να φανεί συνεπές στις υποχρεώσεις του απέναντι στους εργαζόμενους που εργάζονται σε μεγάλα τεχνικά έργα χρηματοδοτούμενα από το ΕΣΠΑ και να πληρώσει άμεσα τους οφειλόμενους μισθούς».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Εξω οι "ΜΚΟ" από την πολιτιστική κληρονομιά»! (2012-05-17 00:00:00.0)
Η πείρα να γίνει κριτήριο ψήφου (2012-04-24 00:00:00.0)
Αγωνιστική εγρήγορση στο ΥΠΠΟΤ (2011-10-20 00:00:00.0)
Λεφτά υπάρχουν... για εκθέσεις (2011-03-29 00:00:00.0)
«Μπαλάκι» οι έκτακτοι αρχαιολόγοι (2011-03-25 00:00:00.0)
Το «μνημόνιο συναντίληψης» ευνοεί τους εργολάβους (2010-10-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ