Τετάρτη 20 Ιούλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Ο ισραηλινός στρατός κατέλαβε πλοίο στα διεθνή ύδατα

ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΑΘΗΝΑ.--

Στο ισραηλινό λιμάνι του Ασντότ έφτασε, χτες αργά το απόγευμα, συνοδευόμενο από πλοία του ισραηλινού ναυτικού το πλοίο «Dignite al Karama», το μοναδικό από το στολίσκο αλληλεγγύης «Ενα Καράβι για τη Γάζα» που κατάφερε, τελικά, να υπερσκελίσει τις απαγορεύσεις των ελληνικών αρχών και να προσεγγίσει τα ανοιχτά της Γάζας. Οπως τονίζεται σε ανακοινώσεις της καμπάνιας τόσο στο Παρίσι και στην Αθήνα, η επιχείρηση κατάληψης του πλοίου από τους Ισραηλινούς κομάντος έγινε σε διεθνή ύδατα (65 χιλιόμετρα από την ακτή της Γάζας), όπως και πέρυσι οπότε σημειώθηκαν τα αιματηρά επεισόδια στην ναυαρχίδα του τότε στολίσκου, το τουρκικό «Μάβι Μαρμαρά» (εννιά Τούρκοι νεκροί).

Το συγκεκριμένο ισχυρισμό διέψευδε ο ισραηλινός στρατός στη σχετική του ανακοίνωση, υποστηρίζοντας ότι η επιχείρηση έγινε εντός ισραηλινών χωρικών υδάτων, βαφτίζοντας προφανώς λόγω κατοχής τα χωρικά ύδατα της Λωρίδας της Γάζας σε ισραηλινά. Στην ίδια ανακοίνωση υπογραμμίζεται ότι όλη η επιχείρηση «έγινε με βάση τους διεθνείς κανονισμούς, δεν ασκήθηκε βία και όλοι οι επιβαίνοντες, αφού ανακριθούν σύντομα, θα προωθηθούν προς απέλαση». Τονίζεται, επίσης, ότι το πλοίο δεν υπέστη ζημιές.

Στο πλοίο επέβαιναν δώδεκα άτομα, μεταξύ των οποίων οι συντονιστές της καμπάνιας από Καναδά, Γαλλία, Σουηδία και Ελλάδα, καθώς και δύο Ισραηλινοί: ο φιλειρηνιστής μουσικός Ντρορ Φάιλερ που έχει ισραηλινή και σουηδική υπηκοότητα και η γνωστή Ισραηλινή δημοσιογράφος Αμίρα Χάας. Οι διοργανωτές της εκστρατείας κάλεσαν τόσο τη γαλλική αλλά και την ελληνική κυβέρνηση να διασφαλίσουν ότι οι επιβαίνοντες θα επιστρέψουν σώοι στις πατρίδες τους, όπως και το πλοίο.

Η «Χαμάς» καταδίκασε την επιχείρηση των κομάντος χαρακτηρίζοντάς την «πειρατεία». Από την πλευρά της, η ισραηλινή ηγεσία επιμένει ότι μπορούν πλέον να μεταφέρεται ανθρωπιστική βοήθεια πιο εύκολα στη Λωρίδα, αφού έχει χαλαρώσει ο αποκλεισμός τόσο από το φυλάκιο του Ερετζ στο Ισραήλ όσο και της Ράφα στο νότο. Εντούτοις, επιτρέπονται ακόμη ελάχιστα οικοδομικά υλικά που είναι απαραίτητα για να ανοικοδομηθεί η περιοχή που υπέστη τεράστια καταστροφή σε υποδομές από την ισραηλινή εισβολή στις αρχές του 2009.

  • Την ελπίδα ότι θα επισκεφτεί τη Λωρίδα της Γάζας ολοκληρώνοντας την προγραμματισμένη, σε δύο εβδομάδες, επίσκεψή του στην Αίγυπτο εξέφρασε, χθες, ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προκαλώντας νέο πονοκέφαλο στην ισραηλινή ηγεσία.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ