Παρασκευή 22 Ιούλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ - ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΥΠΟΚΛΟΠΩΝ
Εντείνεται η επιχείρηση συγκάλυψης

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Η επιχείρηση συγκάλυψης του «σκανδάλου των υποκλοπών» με επίκεντρο την όμιλο του μεγιστάνα Ρούμπερτ Μέρντοχ βρίσκεται σε εξέλιξη καθώς κατά κύριο λόγο ο βρετανικός πολιτικός κόσμος αλλά και το πολιτικό προσωπικό σε ΗΠΑ και Αυστραλία, προχωρούν σε εσπευσμένες μεν, συντονισμένες όμως κινήσεις να πείσουν ότι δήθεν θέλουν «κάθαρση».

Η επιχείρηση θα αποδειχθεί μάλλον δύσκολη. Παράδειγμα η Βρετανία. Ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, παρά το γεγονός ότι έδειξε να «έπεισε» με την ομιλία του στη Βουλή, τόσο τα στελέχη του κόμματός του, τους Τόρις όσο και τους συμμάχους του στην κυβέρνηση, Φιλελεύθερους Δημοκρατικούς, με τη βοήθεια και των Εργατικών φυσικά που επιδόθηκαν μόνο σε ρητορικές κορόνες, δεν έχει ξεπεράσει το σκόπελο. Ο λόγος φυσικά δεν είναι το «σκάνδαλο» αλλά ο χειρισμός της κατάστασης στη Βρετανία υπό το πρίσμα της αυξανόμενης οργής και αγανάκτησης των Βρετανών εξαιτίας των μέτρων και της προοπτικής του τρόπου εκδήλωσής της από το Σεπτέμβρη και μετά, όταν ανοίξουν τα Πανεπιστήμια και επιστρέψουν όλοι στις εργασίες τους ή καλύτερα όσοι έχουν εργασία. Η είδηση της προσπάθειας συντονισμού του αγώνα ενάντια στις περικοπές από το μεγαλύτερο συνδικάτο στο δημόσιο τομέα, Unite, με τους φοιτητικούς συλλόγους αλλά και άλλα συνδικάτα, δε βρίσκει χώρο στα εξαχρειωμένα όπως αποδεικνύεται από τα σκάνδαλο ΜΜΕ. Δεν παύει όμως να αποτελεί είδηση.

Την ίδια στιγμή, σε διατεταγμένη υπηρεσία η βρετανική Αστυνομία - που και αυτή συμμετείχε μαζικά στη διαπλοκή - ανακοίνωσε ότι διεύρυνε τις έρευνές της για τις τηλεφωνικές υποκλοπές και σε άλλα έντυπα. Το γραφείο του επιτρόπου Επικοινωνιών ανακοίνωσε ότι η Σκότλαντ Γιαρντ ζήτησε να της δοθούν τα συμπεράσματα μίας έρευνας η οποία είχε πραγματοποιηθεί το 2006 και όπου αναφέρεται ότι «300 δημοσιογράφοι που εργάζονται για 31 διαφορετικά έντυπα απευθύνθηκαν σε 4.000 περιπτώσεις σε ιδιωτικούς ντετέκτιβ από τους οποίους ζήτησαν απόρρητες πληροφορίες, τις οποίες είχαν αποκτήσει τις περισσότερες φορές παράνομα» σύμφωνα με το BBC.

Στις ΗΠΑ, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Ερικ Χόλντερ, αναμενόταν να συναντηθεί με τους συγγενείς των θυμάτων, μια συνάντηση που ζήτησαν οι ίδιες οι οικογένειες όταν το FBI αποφάσισε να ανοίξει έρευνα για τις ενέργειες της «News Corp» και ειδικότερα για εφημερίδα του ομίλου της «News Corp» που στόχευε τις τηλεφωνικές συνομιλίες και τα e-mail των επιζόντων και των συγγενών των θυμάτων.

Τέλος, στην Αυστραλία, η πρωθυπουργός Τζούλια Γκίλαρντ δήλωσε ότι οι επικεφαλής της θυγατρικής της εταιρείας «News Corp» θα κληθούν να απαντήσουν σε ερωτήσεις των αρχών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ