Παρασκευή 22 Ιούλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Νέα κυβέρνηση, ίδια λαϊκή δυσπιστία

ΚΑΪΡΟ.--

Με στόχο να κατευνάσει τη λαϊκή αγανάκτηση ορκίστηκε, χτες, η δεύτερη μετά την αποχώρηση Μουμπάρακ από την εξουσία, «μεταβατική» κυβέρνηση υπό το βλέμμα του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου που έχει αναλάβει τα ηνία της χώρας και του επικεφαλής στρατάρχη Μουχάμαντ Χουσεΐν Ταντάουι. Εντούτοις, οι πρώτες ενδείξεις δεν είναι καθησυχαστικές για τον πρωθυπουργό Ισάμ Σάραφ, ο οποίος επικαλούμενος προβλήματα υπότασης καθυστέρησε για τρία 24ωρα την ανακοίνωση και την ορκωμοσία του νέου σχήματος, συνεχίζοντας, μέχρι την τελευταία στιγμή, τις επαφές του.

Ετσι, περίπου 15 είναι τα καινούργια πρόσωπα στο κυβερνητικό σχήμα μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται και οι υπουργοί Εξωτερικών, Οικονομίας και Εμπορίου - Βιομηχανίας. Στο υπουργείο Εξωτερικών τοποθετήθηκε ο Μουχάμαντ Κάμελ Αμρ και στο Οικονομικών ο 74χρονος Χάλεμ αλ Μπεμπλάουι, που υπήρξε σύμβουλος του Αραβικού Νομισματικού Ταμείου. Εντούτοις, δύο από τους υπουργούς που έχουν βρεθεί στο στόχαστρο των διαδηλωτών (υπουργοί Εσωτερικών και Δικαιοσύνης) επειδή θεωρούνται οι κυρίως υπεύθυνοι για τις συνεχιζόμενες καθυστερήσεις στην απόδοση δικαιοσύνης, την τιμωρία στελεχών του προηγούμενου καθεστώτος και την προώθηση μεταρρυθμίσεων υπέρ της διασφάλισης ατομικών και πολιτικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, παραμένουν στο σχήμα.

Σε γενικές γραμμές, οι περισσότερες εκτιμήσεις συνέκλιναν στο ότι ο ανασχηματισμός δεν πρόκειται να ικανοποιήσει ιδιαίτερα τις οργανώσεις και τα κινήματα εκείνα που συμμετείχαν στις μεγάλες διαδηλώσεις κατά του Μουμπάρακ, και σήμερα βρίσκονται και πάλι στο δρόμο. Για σήμερα, οι οργανώσεις αυτές καλούν σε νέα μεγάλη διαδήλωση στην πλατεία Ταχρίρ, ενώ ενδεικτικό του ολοένα βαθύτερου πολιτικού διχασμού που εμφανίζεται στη χώρα είναι ότι οι ισλαμιστικές οργανώσεις, συμπεριλαμβανομένων των «Αδελφών μουσουλμάνων», ανακοίνωσαν τη διοργάνωση «αντιδιαδήλωσης» με κύριο αίτημα τη «διασφάλιση σταθερότητας».

Εδώ και καιρό είναι ξεκάθαρο ότι οι «Αδελφοί Μουσουλμάνοι» βρίσκονται σε πιο στενή συνεργασία με το στρατό και δε συμμερίζονται τη δυσφορία άλλων αντιπολιτευόμενων οργανώσεων για τη στάση και τη συμπεριφορά του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου, οι οποίες παρομοιάζονται από πολλούς διαδηλωτές με εκείνες του καθεστώτος Μουμπάρακ. Στο επιφυλακτικό αυτό κλίμα ήρθε να προστεθεί, χτες, και η νέα ανακοίνωση του στρατού ότι δεν πρόκειται να δεχθεί ξένους παρατηρητές κατά τη διεξαγωγή των πρώτων, μετά τον Μουμπάρακ, βουλευτικών εκλογών που προγραμματίζονται για το φθινόπωρο. Ως αιτία ανακοινώθηκε ότι «πρόκειται για κίνηση που προκαλεί πρόβλημα στην εθνική κυριαρχία της χώρας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ