Τετάρτη 27 Ιούλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΕΡΒΙΑ - ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Θερμό επεισόδιο στα σύνορα

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-- Την έντονη αντίδραση της αστυνομικο-δικαστικής αποστολής της ΕΕ στο Κοσσυφοπέδιο (EULEX) προκάλεσε η επιχείρηση μερικών δεκάδων Κοσσοβάρων Αλβανών αστυνομικών να καταλάβουν αργά το βράδυ της Δευτέρας τα δύο μεθοριακά φυλάκια ελέγχου Μπίρνιακ και Γιάρινα που βρίσκονται στο σερβικό τομέα του Βόρειου Κοσσυφοπεδίου, με πρόσχημα την εφαρμογή εμπάργκο στις εισαγωγές σερβικών προϊόντων στο πλαίσιο της προσπάθειάς τους να ανακτήσουν τον έλεγχο και στη σερβοκατοικούμενη επικράτεια του ΝΑΤΟικού προτεκτοράτου. Αξιωματούχος της EULEX επέκρινε την κυβέρνηση στην Πρίστινα, επισημαίνοντας πως οι ενέργειές της «θα μπορούσαν να αναζωπυρώσουν επικίνδυνες εντάσεις στην περιοχή».

Ενας Κοσσοβάρος Αλβανός αστυνομικός τραυματίστηκε σοβαρά στο κεφάλι υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες, στη διάρκεια της επιχείρησης που έγινε με εντολή του υπουργού Εσωτερικών, Μπαϊράμ Ρετζέπι, ο οποίος κατηγόρησε την EULEX για μη εφαρμογή του εμπάργκο στις εισαγωγές σερβικών προϊόντων.

Η επιχείρηση προκάλεσε, όπως αναμενόταν, την έντονη και άμεση αντίδραση των Σέρβων της περιοχής που άρχισαν να στήνουν μπλόκα με φορτηγά και οχήματα βαρέος τύπου από τα χαράματα. Εκεί κατέφθασε και ο Σέρβος επικεφαλής της διαπραγματευτικής πλευράς για το Κοσσυφοπέδιο Μπόρκο Στεφάνοβιτς, σχολιάζοντας πως η κίνηση των Κοσσοβάρων Αλβανών αστυνομικών αν μη τι άλλο «βλάπτει την εύθραυστη σχέση» Βελιγραδίου - Πρίστινας.

Στην υπόθεση επέλεξε αυτή τη φορά να παίξει «πυροσβεστικό» ρόλο το ΝΑΤΟ, αφού σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της εκεί αποστολής του, Γερμανό συνταγματάρχη Χανς Βίχτερ, η περιοχή θα αστυνομεύεται από τακτική αστυνομική δύναμη της ΕΕ και αργότερα από παράλληλες περιπολίες Κοσσοβάρων Αλβανών και Σέρβων αστυνομικών. Προς το παρόν τα χειρότερα αποτράπηκαν, ωστόσο η επόμενη κρίση παραμονεύει ανά πάσα στιγμή, καθώς παραμένουν ανεπίλυτα πολλά σοβαρά πολιτικά, οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα που προκαλεί εδώ και 12 χρόνια η ιμπεριαλιστική επέμβαση της Δύσης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ