Τετάρτη 27 Ιούλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΥΒΑ - 58η ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΤΗΣ 26ης ΙΟΥΛΗ 1953
Τιμήθηκε ένας σταθμός στην πορεία της επανάστασης

Τα 58 χρόνια από την επίθεση στους στρατώνες της Μονκάδα, στο Σαντιάγκο της Κούβας, της οποίας ηγήθηκε ο Φιντέλ Κάστρο και άλλοι επαναστάτες στις 26 Ιούλη 1953, γιορτάστηκαν στο Νησί της Επανάστασης. Οι κεντρικές εκδηλώσεις έγιναν στην πόλη Σιέγο ντε Αβιλα, τιμητικά, γιατί έφερε τα καλύτερα αποτελέσματα στον τομέα της αγροτικής οικονομίας αλλά και άλλους τομείς. Σύσσωμη η ηγεσία του κράτους και του Κόμματος παραβρέθηκε στις επετειακές εκδηλώσεις.

Το ιστορικό γεγονός της 26η Ιούλη 1953, σηματοδοτεί την απαρχή της μεγάλης μαζικής εξέγερσης κατά του δικτατορικού καθεστώτος του Φ. Μπατίστα, με οδηγό τις επαναστατικές δυνάμεις του κινήματος της 26ης του Ιούλη, που κατέληξε στη Νίκη της Επανάστασης, πέντε χρόνια, πέντε μήνες και πέντε μέρες αργότερα. Η επίθεση μπορεί να απέτυχε, αφού ελάχιστοι από τους επαναστάτες της Μονκάδα κατάφεραν να επιζήσουν, ωστόσο, οι επαναστατικές δυνάμεις συνέχισαν τις προετοιμασίες για τη νέα προσπάθεια ανατροπής του αιματοβαμμένου καθεστώτος του Μπατίστα και απελευθέρωσης της Κούβας από τα δεσμά του αμερικανικού ιμπεριαλισμού. Μετά από δύο χρόνια φυλάκισης, ο Φιντέλ απελευθερώθηκε και αυτοεξορίστηκε στο Μεξικό, όπου μαζί με τον Αργεντινό Ερνέστο «Τσε» Γκεβάρα, τον Καμίλο Σιενφουέγκος και άλλους ξεκίνησαν τις ετοιμασίες για τη συνέχεια του αγώνα τους. Ο επαναστατικός στρατός, που σιγά σιγά ανδρώθηκε, στηρίχτηκε στην πολιτικο-στρατιωτική δουλειά που είχαν ξεκινήσει το Κίνημα 26ης Ιούλη με επικεφαλής τον Φρανκ Πάις, το Επαναστατικό Διευθυντήριο, φλογεροί επαναστάτες φοιτητές και το Λαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα Κούβας, όπως είχε ονομαστεί το ΚΚ Κούβας, το οποίο το 1955 είχε απορρίψει την έκκληση του Κάστρο για ένοπλο αγώνα, αλλά είχε δώσει όλες τις δυνάμεις του στην πάλη για τη δημιουργία μαχητικών επιτροπών στα εργοστάσια και στις κοινότητες και ενός εθνικού δημοκρατικού μετώπου, που θα ένωνε όλες τις δυνάμεις που ήταν αντίθετες στον Μπατίστα. Αυτή η προσεκτική πολιτική προετοιμασία της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών δυνάμεων αποδείχτηκε κρίσιμη για την επιτυχία της Επανάστασης.

Χτες επίσης από τον Ελληνοκουβανικό Σύνδεσμο Φιλίας και Αλληλεγγύης και την πρεσβεία της Κούβας στη χώρα μας πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Πετρούπολης εκδήλωση τιμής στους ήρωες της 26ης Ιούλη και αλληλεγγύης στη σοσιαλιστική Κούβα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ