Σάββατο 27 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Δε δέχεται αλλαγή της διαδικασίας η κυπριακή κυβέρνηση

Η Λευκωσία, διά του Προέδρου της Δημοκρατίας, ξεκαθάρισε στον ειδικό αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ Αλβάρο ντε Σότο ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν πρόκειται να συγκατατεθεί σε αλλαγή της διαδικασίας των συνομιλιών. Του υπογράμμισε, επίσης, ότι ο Κόφι Ανάν πρέπει να καθορίσει ημερομηνία συνέχισης των συνομιλιών και εάν η οποιαδήποτε πλευρά δεν ανταποκριθεί, τότε οφείλει να ενημερώσει σχετικά το συμβούλιο Ασφαλείας.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση του Προέδρου Κληρίδη με τον κ. ντε Σότο, που κράτησε δυο ώρες, είπε ότι ο κ. ντε Σότο δεν υπέβαλε πρόταση, αλλά ούτε και υπαινίχθηκε αλλαγή της διαδικασίας των συνομιλιών. Είπε επίσης ότι τα Ηνωμένα Εθνη καταβάλλουν προσπάθειες να πειστεί ο Ραούφ Ντενκτάς να επανέλθει στις συνομιλίες.

Ο κ. ντε Σότο, εξερχόμενος του προεδρικού μεγάρου, περιορίστηκε να αναφέρει πως δε μεταφέρει καμία πρόταση και πρόσθεσε πως θα συναντηθεί εκ νέου με τον κ. Κληρίδη.

Το σκέπτονται οι Τούρκοι...

Η Τουρκική εφημερίδα «Μιλιέτ» έγραψε ότι η Αγκυρα είχε μυστικές διαβουλεύσεις για επιστροφή της τουρκικής πλευράς στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο υφυπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Φαρούκ Λόγογλου μετέβη μυστικά στη Γερμανία, όπου είχε συνάντηση με τον ειδικό σύμβουλο του Γ.Γ. των Ην. Εθνών για το Κυπριακό Αλβάρο ντε Σότο.

Σημειώνεται ότι ο Αλβάρο ντε Σότο θα μεταβεί την ερχόμενη Τρίτη στην Τουρκία για συνομιλίες με τον υπουργό Εξωτερικών Ισμαήλ Τζεμ.

Προβληματισμός στη Μόσχα

Ο Πρόεδρος της Βουλής Σπύρος Κυπριανού χαρακτήρισε εντυπωσιακά τα αποτελέσματα της επίσκεψής του στη Ρωσία, όπου είχε συνομιλίες με τον Υπουργό Εξωτερικών Ιγκόρ Ιβανόφ, τον πρόεδρο της Δούμα, Γκενάντι Σελεζνιόφ και τον πατριάρχη Μόσχας Αλέξιο. Ανέφερε ακόμη ότι υπήρξε προβληματισμός για το Κυπριακό και διαπιστώθηκε η ανάγκη για περαιτέρω διεύρυνση των διμερών σχέσεων Κύπρου - Ρωσίας.

Ο κ. Κυπριανού αποκάλυψε ότι ο Πατριάρχης υποσχέθηκε να εργαστεί για την απελευθέρωση του Πανίκου Τσιακούρμα και το θέμα των αγνοούμενων, μέσω οργανισμών με τους οποίους συνεργάζεται.

Σχολιάζοντας, εξ άλλου, τις τουρκικές επιδιώξεις για αλλαγή της βάσης των συνομιλιών, είπε ότι αυτές διεξάγονται στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας και θα πρέπει να τεθεί τέρμα στους τουρκικούς εκβιασμούς.

Μιλώντας κατά την άφιξή του από τη Μόσχα, ο Σπύρος Κυπριανού, εξέφρασε την ελπίδα ότι τα Ηνωμένα Εθνη, εάν αναζητούν φόρμουλα επίλυσης του Κυπριανού, δε θα το κάνουν για να ικανοποιήσουν την τουρκική πλευρά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ