Σάββατο 27 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΧΑΝΙΑ
Μεγαλειώδες συλλαλητήριο οργής και αγανάκτησης

  Μοναδική «υποδοχή» στον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη και την κυβερνητικο-κομματική κουστωδία  έκαναν οι Χανιώτες, χτες το βράδυ

Με μια μαζικότατη και μαχητική συγκέντρωση και πορεία, που θύμιζε απ' τα παλιά..., υποδέχτηκαν, χτες το βράδυ, τον πρωθυπουργό και την κουστωδία του, στα Χανιά, οι κάτοικοι του νομού.

Ηταν πολλές εκατοντάδες οι αγρότες που είχαν φτάσει απ' όλα τα σημεία του νομού - από την Κουντούρα μέχρι τον Αποκορώνα και άλλες περιοχές των Χανίων - ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της παγχανιώτικης Συντονιστικής Επιτροπής αγροτών και αρκετών αγροτικών συλλόγων και συνεταιρισμών. Πολλές, επίσης, εκατοντάδες εργατών και άλλων εργαζομένων των Χανίων που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση της Συντονιστικής Επιτροπής σωματείων και συνδικαλιστών, της Αντιπολεμικής Επιτροπής, στην οποία συμμετέχουν 15 μαζικοί φορείς του νομού, και την πρόσκληση της Επιτροπής, ενάντια στο ξεπούλημα της παραλίας των Αγίων Αποστόλων Χανίων. Ηταν τελικά, μια από τις διαδηλώσεις που, εκτός των άλλων, υπογράμμιζε την οξύτητα των προβλημάτων των κατοίκων των Χανίων.

Από τις 6.30 μ.μ. άρχισαν να καταφτάνουν πρώτοι οι αγρότες -που έρχονταν με κάθε μέσον από όλα τα σημεία του νομού- στην παλιά αγορά και με τα πανό και τα συνθήματά τους βροντοφώναζαν: «Σημίτη-Σημίτη άκουσε καλά η αγροτιά παλεύει και δεν υποχωρά», «Αυτή η πολιτική θα ανατραπεί». Συνθήματα, που συνοδεύονταν με όλα τα γνωστά αντιΕΟΚικά συνθήματα όπως: «Οχι στην ΕΟΚ των μονοπωλίων», «ΕΟΚ και ΝΑΤΟ πολέμου Συνδικάτο» κ.ά. Ενα τεράστιο πανό των αγροτών έγραφε χαρακτηριστικά -επισημαίνοντας την κυβερνητική εγκατάλειψη: «Σημίτη -Ανωμερίτη βγάζουμε ντομάτες και στην Κρήτη»! Και για του λόγου το αληθές, οι αγρότες της Κουντούρας έφεραν μαζί τους ένα φορτηγάκι γεμάτο με ντομάτες από τις οποίες, σε ένδειξη διαμαρτυρίας, τις μισές πέταξαν στην πλατεία της συγκέντρωσης. Τις υπόλοιπες τις πέταξαν μπροστά στον κόμβο, στην πλατεία μπροστά στην αίθουσα του σωματείου Χρυσόστομου, όπου είχε προγραμματιστεί ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης να συμμετέχει σε εκδήλωση που του είχαν ετοιμάσει.

Η συγκέντρωση στην πλατεία της αγοράς συμπληρώθηκε καθώς, εκεί μέχρι τις 7.30 το βράδυ έφτασαν πολλές ακόμα εκατοντάδες εργαζόμενοι των Χανίων, όπου ενώθηκαν με τους αγρότες του νομού που είχαν φτάσει νωρίτερα. Τα μαχητικά συνθήματα κατά της αντιλαϊκής πολιτικής της ΕΕ και της κυβέρνησης εναλλάσσονταν με τα αντιπολεμικά, αντιΝΑΤΟικά, αντιιμπεριαλιστικά συνθήματα και δονούσαν την ατμόσφαιρα όλη την ώρα που οι εκπρόσωποι των διοργανωτών απηύθυναν αγωνιστικό χαιρετισμό στους διαδηλωτές. Να σημειωθεί ότι χαιρετισμό απηύθυνε και ο νομαρχιακός σύμβουλος κ.Χτιστάκης, ο οποίος στο τελευταίο Νομαρχιακό Συμβούλιο διαφοροποιήθηκε και αντιτάχθηκε στο ξεπούλημα της παραλίας των Αγίων Αποστόλων που αποφάσισε το ΝΣ Χανίων.

Μετά τη συγκέντρωση ακολούθησε μαχητική πορεία των διαδηλωτών με τα πανό και τα συνθήματα κατά της αντιλαϊκής πολιτικής και για τα ΝΑΤΟικά εγκλήματα. Να σημειωθεί ότι αστυνομικές δυνάμεις προσπάθησαν να εμποδίσουν την πορεία, παρατασσόμενες μπροστά και εμποδίζοντας τους διαδηλωτές να πορευτούν. Τελικά, όμως, υποχώρησαν μπροστά στην αποφασιστικότητα των συγκεντρωμένων. Η πορεία από τον κεντρικό δρόμο Χατζημιχάλη Γιάνναρη έφθασε μπροστά στον κόμβο, στην αίθουσα Χρυσόστομου όπου έκανε στάση. Εκεί είχε προγραμματιστεί εκδήλωση με συμμετοχή του πρωθυπουργού που καθυστέρησε να φθάσει... Τελικά οι συγκεντρωμένοι αφού πέταξαν τις υπόλοιπες ντομάτες που μετέφεραν οι αγρότες Κουντούρας και φώναξαν συνθήματα ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης-ΕΕ και ΝΑΤΟ, προχώρησαν στην πλατεία νέων καταστημάτων και, μέσω του δρόμου Κυδωνίας, επανέκαμψαν στην Αγορά, όπου και διαλύθηκαν.

Πέρα από τα συνθήματα κατά της αντιλαϊκής πολιτικής οι διαδηλωτές βροντοφώναξαν αντιπολεμικά, αντιιμπεριαλιστικά συνθήματα, όπως: «ΕΟΚ και ΝΑΤΟ πολέμου συνδικάτο», «Εξω οι βάσεις απ' την Ελλάδα», «Εξω το ΝΑΤΟ απ' τα Βαλκάνια», «Να κλείσει το πεδίο βολής στα Χανιά», «Φονιάδες των λαών Αμερικάνοι» κ.ά..


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ