Σάββατο 27 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΒΡΩΜΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ
ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΩΝ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
Επικίνδυνη... σαν το ουράνιο η «ουράνια γαλήνη»

Ανυπολόγιστο το μέγεθος των τραγικών συνεπειών  των βομβαρδισμών στη Γιουγκοσλαβία και κυρίως από τη χρήση απεμπλουτισμένου ουρανίου

Τρία πράγματα έγιναν σαφή στη χτεσινή ημερίδα των Γιατρών του Κόσμου με θέμα τις «Περιβαλλοντικές επιπτώσεις της κρίσης στα Βαλκάνια»: Πρώτον, ότι είναι πολύ νωρίς για να εκτιμήσει κανείς την έκταση της, έτσι κι αλλιώς, τεράστιας περιβαλλοντικής καταστροφής από τον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία και των συνεπειών της στην υγεία κυρίως των αμάχων που βομβαρδίστηκαν, αλλά και των «γειτόνων» τους. Το δεύτερο που έγινε σαφές είναι η αμφισβητούμενη αξιοπιστία των μετρήσεων που διοχετεύονται από τους αρμόδιους κυβερνητικούς και διεθνείς φορείς, και το τρίτο η απουσία πρόβλεψης στη χώρα μας για την πρόληψη και αντιμετώπιση τέτοιων καταστάσεων.

Τα στοιχεία που ακούστηκαν χτες στην ημερίδα από τη συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων και ξένων ομιλητών, μόνο εφησυχασμό δεν επιτρέπουν, καθώς έκδηλη ήταν ανάμεσα στους επιστήμονες η ανησυχία για τις συνέπειες των βομβαρδισμών στη Γιουγκοσλαβία και ειδικότερα από τη χρήση βλημάτων απεμπλουτισμένου ουρανίου.

«Οι όροι της επιστημονικής ανεξαρτησίας δεν είναι αυτονόητοι στις μέρες μας», τόνισε ανοίγοντας την ημερίδα ο πρόεδρος των Γιατρών του Κόσμου Θ. Ρόζενμπεργκ και υπογράμμισε ότι σημαντικά πολιτικά, οικονομικά και στρατιωτικοβιομηχανικά κέντρα, κρατικοί ή υπερεθνικοί οργανισμοί θα προσπαθήσουν να φιμώσουν, να «κατευθύνουν» και να ελέγξουν την επιστημονική έρευνα.


Στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα για την υγεία των Ελλήνων, αλλά και για τους φοιτητές και φαντάρους μας που βρίσκονται στη Γιουγκοσλαβία - «οι μετρήσεις που έγιναν στον ελλαδικό χώρο απ' το Κέντρο μας ήταν κατώτερες των επιπέδων ασφαλείας» - κατέληξε ο Ε. Σιδερής, διευθυντής ερευνών του «Δημόκριτος». «Ξέχασε» ωστόσο να αναφέρει το πότε έγιναν αυτές οι μετρήσεις (όλες τους μόλις τον τελευταίο μήνα). Ανέφερε ωστόσο ότι υπάρχει σημαντικός κίνδυνος για τους κατοίκους της Γιουγκοσλαβίας, καθώς όσοι δε μολύνθηκαν απευθείας εισπνέοντας το απεμπλουτισμένο ουράνιο κατά τη διάρκεια της πτώσης των βλημάτων, θα έρχονται σε επαφή καθημερινά μαζί του κάθε φορά που θα ακουμπούν το έδαφος ή που θα πίνουν νερό.

Από την πλευρά του ο Σ. Ραψομανίκης, καθηγητής Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, υπογράμμισε ότι οι μόνες μετρήσεις που έγιναν στη χώρα μας, μερικές μέρες μετά την έναρξη του πολέμου ήταν από δυο δειγματολήπτες που εγκαταστάθηκαν στην Ξάνθη και τη Θεσσαλονίκη. Και οι δυο δειγματολήπτες έδειξαν δραματική αύξηση των τοξικών, ραδιενεργών ρύπων στις αέριες μάζες που έρχονταν στη χώρα μας από τη Γιουγκοσλαβία και κυρίως στο διάστημα 7 - 8 Απρίλη του 1999 και 18-19 Απρίλη του 1999. Τα αποτελέσματα των μετρήσεων κοινοποιήθηκαν άμεσα στις αρμόδιες αρχές, οι οποίες ωστόσο δεν έλαβαν κανένα μέτρο, ούτε καν για τη διενέργεια επιδημιολογικών μελετών, ώστε να διαπιστωθούν οι επιπτώσεις τους στην υγεία του πληθυσμού.

Ο Σ. Ραψομανίκης υπογράμμισε ότι ακόμα και οι υπάρχοντες σταθμοί μέτρησης ρύπων στη χώρα μας δε βρίσκονται στα σωστά σημεία, καθώς η μέτρηση πρέπει να γίνεται κυρίως στο ανώτερο τμήμα της ατμόσφαιρας - τροπόσφαιρα - όπου τα σωματίδια και αέρια μεταφέρονται με μεγάλη ευκολία χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά. «Περιμένουμε να πέσει κάτι στο κεφάλι μας για να το μετρήσουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στο βομβαρδισμό εργοστασίων χημικής και πετροχημικής βιομηχανίας κατά τη διάρκεια του πολέμου, που είχαν ως συνέπεια τη μόλυνση με τοξικές ουσίες του αέρα, του εδάφους και του υδροφόρου ορίζοντα, αναφέρθηκε η Α. Βουκίσεβιτς του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας της Σερβίας. Οπως υπογράμμισε, σύμφωνα με στοιχεία του Ινστιτούτου, στο διάστημα 1990-1999 το ποσοστό θνησιμότητας σε όλες τις ηλικίες στη Γιουγκοσλαβία αυξήθηκε κατά 20%. Το ίδιο διάστημα η θνησιμότητα από καρκίνο αυξήθηκε κατά 14!

Μια ανατριχιαστική διάσταση των συνεπειών της χρήσης του απεμπλουτισμένου ουρανίου, που «απειλούν όχι μόνο τους αμάχους, αλλά το γενετικό υλικό της ανθρωπότητας», έδωσε στην ομιλία της η Μ. Αρβανίτη - Σωτηροπούλου, γιατρός και πρόεδρος της Πανελλήνιας Ιατρικής Εταιρείας για την Προστασία του Περιβάλλοντος και κατά της Πυρηνικής και Βιοχημικής Απειλής, αναφερόμενη στο Ιράκ. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανέφερε, μόνο τους τρεις πρώτους μήνες από τους βομβαρδισμούς 50.000 παιδιά πέθαναν στο Ιράκ από τις συνέπειες των βομβών απεμπλουτισμένου ουρανίου, ενώ εκτιμάται ότι η αύξηση των λευχαιμιών στα παιδιά του Ιράκ έφτασε το 10%, οι τερατογενέσεις το 5%, ενώ εμφανίστηκαν και καινοφανείς ασθένειες.

«Δεν μπορούμε να μιλάμε για καυτά σημεία. Η διασπορά του τοξικού νέφους έγινε μέχρι τον Εύξεινο Πόντο. Μιλάμε για διεθνή μόλυνση», υπογράμμισε ο καθηγητής του τμήματος Χημείας του Πανεπιστημίου του Βελιγραδίου Π. Πόλιτς, παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα έρευνας της τοξικής μόλυνσης σε τέσσερις περιοχές της Γιουγκοσλαβίας που έγινε σε συνεργασία με ομάδα των Ηνωμένων Εθνών.

Στην ανάγκη διενέργειας μιας επιδημιολογικής μελέτης των πληθυσμών που έχουν εκτεθεί στο απεμπλουτισμένο ουράνιο, από μη κυβερνητικούς φορείς, αναφέρθηκε η Κ. Γιούλερ, μέλος της Παγκόσμιας Ομάδας Μελέτης Απεμπλουτισμένου Ουρανίου. «Δεν μπορείς να βάλεις την αλεπού να μετρήσει τα πρόβατα», είπε χαρακτηριστικά αναφερόμενη στις μετρήσεις του ΝΑΤΟ και άλλων διεθνών οργανισμών, ενώ υπογράμμισε ότι «η εκτίμηση των κινδύνων από τη χρήση απεμπλουτισμένου ουρανίου είναι πολύ δύσκολη, καθώς δε γνωρίζουμε τις, εκτός του ουρανίου, τοξικές ουσίες που περιέχονται στα βλήματα και οι οποίες μπορεί να είναι ακόμα πιο ραδιενεργείς, όπως για παράδειγμα το πλουτώνιο».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αντιπολεμικές εκδηλώσεις σε Λαγκαδά και Βέροια(2001-04-03 00:00:00.0)
Η επίθεση του ΝΑΤΟ δεν έχει τελειώσει(2001-02-13 00:00:00.0)
Ξεσκεπάζονται τα ΜΕΓΑΛΑ ΨΕΜΑΤΑ της κυβέρνησης(2001-01-19 00:00:00.0)
Αποδείξεις για τις συνέπειες του «Συνδρόμου των Βαλκανίων»(2001-01-17 00:00:00.0)
Αρνήθηκε σε εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ να κάνουν μετρήσεις!(2001-01-04 00:00:00.0)
Το απειλητικό τέρας της μόλυνσης(1999-07-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ