Παρασκευή 12 Αυγούστου 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΣΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
Επικοινωνιακοί λεονταρισμοί από κυβερνητικούς παράγοντες

Σε κινήσεις επικοινωνιακού χαρακτήρα και προσπάθεια εξωραϊσμού της πραγματικότητας, που θέλει τον πόλεμο συμφερόντων, τις ενέργειες παρασκηνίου και τη σαπίλα να ζουν και να βασιλεύουν στο χώρο του επαγγελματικού ποδοσφαίρου, έχουν επιδοθεί τις τελευταίες μέρες κυβερνητικοί παράγοντες προκειμένου να μετριάσουν τις αντιδράσεις από την αλλαγή δεδομένων στο σκάνδαλο με τα στημένα παιχνίδια.

Ο υπουργός Πολιτισμού, Παύλος Γερουλάνος, με ανακοίνωσή του δεν έκρυψε την ενόχλησή του και άφησε αιχμές κατά της ΕΠΟ και της Επιτροπής Εφέσεων της Ομοσπονδίας, η οποία, ως γνωστόν, μετέτρεψε την ποινή του υποβιβασμού στη Football league των Ολυμπιακού Βόλου και Καβάλας που είχε επιβληθεί από την Πειθαρχική Επιτροπή της ΕΠΟ σε τιμωρία αφαίρεσης βαθμών (10 και 8 αντίστοιχα).

Στην ανακοίνωση του υπουργού γίνεται λόγος - πάλι για μια ακόμη φορά το τελευταίο διάστημα - για κάθαρση μέχρι τέλους, ενώ δε λείπουν και οι απειλές (για μια ακόμη φορά!) προς τις ΠΑΕ:

«Η πολιτεία σέβεται τις αποφάσεις της αθλητικής Δικαιοσύνης, αλλά είναι αποφασισμένη να συνεχίσει μέχρι τέλους την προσπάθεια εξυγίανσης του ελληνικού ποδοσφαίρου. Για το σκοπό αυτό αξιολογούμε συνεχώς την αξιοπιστία των συνομιλητών μας και χρησιμοποιούμε όλα τα εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας: Κρατικά χρήματα, κρατικά στάδια, κρατική τηλεόραση. Τις αποφάσεις μας θα τις ανακοινώσουμε συνολικά και συντεταγμένα», αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση.

Προβληματισμένος από τις αποφάσεις για τον Ολυμπιακό Βόλου και την Καβάλα εμφανίστηκε ο υφυπουργός Πολιτισμού, Γιώργος Νικητιάδης, ο οποίος, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό SENTRA FM, τόνισε πως «η πολιτεία θα κάνει από την πλευρά της αυτά που πρέπει», χαρακτήρισε τις καινούριες ποινές στις δυο ΠΑΕ «μάλλον ανώδυνες», ενώ εξέφρασε την ανησυχία του για τη διαφορά στην αντιμετώπιση των γεγονότων μεταξύ του ευρωπαϊκού φορέα (ΟΥΕΦΑ) και της ελληνικής αθλητικής Δικαιοσύνης.

Επίσης, με δηλώσεις του στο ραδιοφωνικό σταθμό «Fm 100», ο γγΑ, Πάνος Μπιτσαξής, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο της απόσυρσης των ελληνικών ομάδων από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, όπως και το ενδεχόμενο να μην αρχίσει το πρωτάθλημα στις 27 Αυγούστου. Ο ίδιος πάντως χαρακτήρισε υπερβολικές τις αντιδράσεις για την αλλαγή της ποινής.

«Πονοκέφαλος» για το δεδικασμένο

Τον «ασκό του Αιόλου» φαίνεται ότι άνοιξε η Επιτροπή Εφέσεων της ΕΠΟ με την απόφασή της για τον Ολυμπιακό Βόλου και την Καβάλα αφού πλέον έντονος είναι ο προβληματισμός σε κυβέρνηση και αρμοδίους του επαγγελματικού ποδοσφαίρου για τη δημιουργία δεδικασμένου στις υποθέσεις του ίδιου σκανδάλου που εκκρεμούν ακόμα ή σε αντίστοιχες στο μέλλον.

Πλέον, απ' ό,τι φαίνεται, κλείνει για όλες τις ομάδες που έχουν κατηγορηθεί (π.χ. Ηλιούπολη) ή θα κατηγορηθούν για την ίδια υπόθεση, η πιθανότητα να υποβιβαστούν, επειδή οι πρόεδροι ή οι μεγαλομέτοχοί τους έστησαν ποδοσφαιρικούς αγώνες. Ολες οι ομάδες που θα περάσουν αυτή τη διαδικασία από το Σεπτέμβρη ή θα αθωώνονται ή θα τιμωρούνται με αφαίρεση βαθμών. Φυσικά, κάτι ανάλογο μπορεί να ισχύσει σε αντίστοιχες περιπτώσεις στο μέλλον.

«Το μη χείρον...» για το Βόλο στην Ευρώπη

Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου εξέδωσε χτες ανακοίνωση, με την οποία γνωστοποιεί την τιμωρία του Ολυμπιακού Βόλου. Σύμφωνα με αυτή, η ελληνική ομάδα αποβάλλεται από το φετινό Europa League και τιμωρείται επιπλέον με τριετή αποκλεισμό από τις διοργανώσεις της UEFA, που αφορά μία περίοδο πέντε ετών με αναστολή. Δηλαδή, οι Βολιώτες θα τιμωρηθούν αυτόματα με τρία χρόνια αποκλεισμό αν μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια απασχολήσουν ξανά την ευρωπαϊκή ομοσπονδία για παρόμοιο αδίκημα. Συνεπώς αν ο Ολυμπιακός εξασφαλίσει την έξοδο σε ευρωπαϊκή διοργάνωση, θα αγωνιστεί κανονικά του χρόνου στην Ευρώπη, εκτός και αν υποπέσει στο ίδιο παράπτωμα με το φετινό. Πρόκειται για μια απόφαση σαφώς πιο ήπια σε σχέση με όσα διέρρευσαν χτες, ενώ η ελληνική ομάδα έχει δικαίωμα έφεσης μέχρι την προσεχή Δευτέρα (15/08).

«Βαπτίστηκαν» οι άγνωστοι Χ

Στην κλήρωση που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης, τη θέση της «Ομάδας Α» στην κληρωτίδα όπως και το πρόγραμμα παίρνει η Καβάλα, ενώ αυτή της «Ομάδας Β» ο Ολυμπιακός Βόλου. Αυτό σημαίνει πως στην 1η αγωνιστική του νέου πρωταθλήματος, ο Ολυμπιακός θα βρεθεί αντιμέτωπος με την Καβάλα στο γήπεδο «Καραϊσκάκης», ενώ η ΑΕΚ θα υποδεχτεί τον Ολυμπιακό Βόλου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ