Σάββατο 13 Αυγούστου 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ
Μόνο 5 στους 100 παίρνουν άσυλο

Eurokinissi

Με το σταγονόμετρο συνεχίζει να χορηγείται το πολιτικό άσυλο στη χώρα μας, παράλληλα με την απαρέγκλιτη εφαρμογή της αντιμεταναστευτικής και αντιπροσφυγικής πολιτικής της ΕΕ και της κυβέρνησης. Είναι ενδεικτικό ότι το πρώτο 6μηνο του 2011, εκδόθηκαν μόλις 248 θετικές αποφάσεις και απορρίφθηκαν 3.628.

Οι παραπάνω αριθμοί δεν είναι παρά μια ακόμη έκφραση της πολιτικής που διώκει τους εξαθλιωμένους και κυνηγημένους από την πείνα και τους πολέμους, πολιτική που περιλαμβάνει ανάμεσα σε άλλα: Την κατασκευή φράχτη κατά των μεταναστών στον Εβρο, τη δράση του Frontex που κάνει «έλεγχο αλήθειας» των ισχυρισμών των μεταναστών, την εφαρμογή της ευρωενωσιακής οδηγίας για 18μηνη φυλάκιση και μαζικές απελάσεις, την απαρέγκλιτη εφαρμογή του κανονισμού Δουβλίνο ΙΙ που κρατάει εγκλωβισμένους στη χώρα μας εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες που έχουν ως προορισμό άλλες χώρες της ΕΕ, τη μη χορήγηση ασύλου ή άλλης μορφής διεθνούς προστασίας στα θύματα της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας, των πολέμων και των επεμβάσεων του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Επίσης, τη μη νομιμοποίηση όσων μεταναστών ζουν και εργάζονται στη χώρα μας, τη μη χορήγηση ταξιδιωτικών εγγράφων στους μετανάστες που βρίσκονται στη χώρα μας, παρά τη θέλησή τους.

Να σημειωθεί δε πως με τη σχετική νομοθεσία έχει διαμορφωθεί ένας κατασταλτικός κλοιός γύρω από τους πρόσφυγες, προβλέπονται ταχύρρυθμες διαδικασίες απόρριψης των αιτήσεων ασύλου, φακέλωμα των προσφύγων για την πλήρη και αποτελεσματική εφαρμογή του «Δουβλίνο 2» και της «Συνθήκης Σένγκεν» με τη συνδρομή και του FRONTEX, όπως και καθεστώς περιορισμού της ελευθερίας των προσφύγων, δηλαδή φυλάκιση και μάλιστα σε αναξιοπρεπείς έως και βάρβαρες συνθήκες. Με τις διατάξεις του αναλαμβάνουν ιδιωτικοί φορείς αρμοδιότητες δημόσιου χαρακτήρα και θεσμοθετείται η συνεργασία με ιμπεριαλιστικούς μηχανισμούς των ΗΠΑ και της ΕΕ.

Τα στοιχεία

Σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας στο πρώτο εξάμηνο του 2011 υποβλήθηκαν 4.482 αιτήματα ασύλου, απορρίφθηκαν σε πρώτο βαθμό 3.628 και εκδόθηκαν 248 θετικές αποφάσεις. Στις θετικές αποφάσεις περιλαμβάνονται οι αποφάσεις παροχής ασύλου, ανθρωπιστικού καθεστώτος κι επικουρικής προστασίας.

Τέλος, το πρώτο εξάμηνο του 2011 πραγματοποιήθηκαν συνολικά 7.723 επιστροφές παράνομων μεταναστών. Από αυτές οι 4.698 περιπτώσεις αποτελούν αναγκαστικές επιστροφές προς άλλες χώρες και οι 3.025 επαναπροωθήσεις.

Το πρώτο εξάμηνο του 2011 συνελήφθησαν συνολικά για παράνομη είσοδο και παραμονή στη χώρα 34.534 αλλοδαποί, καθώς και 336 διακινητές «λαθρομεταναστών».

Σημειώνεται, ότι από το Δεκέμβρη του 2010 καταργήθηκε η υποχρέωση κατοχής θεώρησης για τους πολίτες της Αλβανίας, καθώς πλέον είναι δυνατή η παραμονή τους για τρεις μήνες, μόνο με τη σφράγιση της εισόδου, γεγονός που έχει συμβάλλει κατά πολύ στη μείωση των δεικτών παράνομης εισόδου από τα βόρεια χερσαία σύνορα.

Στα βορειοανατολικά χερσαία σύνορα (συνοριακή γραμμή Ελλάδας - Τουρκίας), το πρώτο εξάμηνο του 2011 συνελήφθησαν συνολικά για παράνομη είσοδο και παραμονή στη χώρα 16.152 μετανάστες. Αντίστοιχα το πρώτο εξάμηνο του 2010 είχαν συλληφθεί 13.266 μετανάστες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ