Παρασκευή 19 Αυγούστου 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
Ετοιμάζουν τα επόμενα «πακέτα»

Κατατίθεται στη Βουλή τον Οκτώβρη. Από «μηδενική βάση» όλες οι «ελαφρύνσεις» των λαϊκών νοικοκυριών. Νέα προνόμια στους μεγαλοεπιχειρηματίες

Με το ανακάτωμα της τράπουλας γύρω από το φορολογικό σύστημα, με την παροχή νέων ελαφρύνσεων στα μονοπώλια και τους ισχυρούς επιχειρηματικούς ομίλους και με νέα πακέτα φόρων απέναντι στο λαό, επιχειρεί η κυβέρνηση να αναπληρώσει τις τρανταχτές αστοχίες, με την αύξηση και των ελλειμμάτων που εμφανίζουν στον κρατικό προϋπολογισμό.

Με στόχο τη συγκάλυψη της πραγματικότητας, με σαθρό άλλοθι το χτύπημα της επίσημης φοροδιαφυγής, ετοιμάζουν τη δημοσιοποίηση λίστας με μεγαλοπαραβάτες, ενώ με το άλλο χέρι επεκτείνουν την κατάργηση του «πόθεν έσχες» και σε άλλες κατηγορίες τρωκτικών, με πρόσχημα την ...τόνωση της δραστηριότητας στο κλάδο των κατασκευών.

Τα νέα μέτρα αναμένεται να κλειδώσουν στα παζάρια ανάμεσα στην κυβέρνηση και τα κλιμάκια των ιμπεριαλιστικών Οργανισμών που ξεκινούν την ερχόμενη βδομάδα. Κυβερνητικοί παράγοντες διαδίδουν σενάρια, όπως για το ενδεχόμενο «μείωσης» του ΦΠΑ στην εστίαση και αλλού, που, εάν και στο βαθμό που εφαρμοστούν, θα αναπληρωθούν από άλλα νέας κοπής φορολογικά μέτρα με τουλάχιστον «ισοδύναμο δημοσιονομικό αποτέλεσμα». Τις τελευταίες μέρες μερίδες τρωκτικών, με πόστα στο τραπέζι του «κοινωνικού διαλόγου» για το φορολογικό σύστημα, διακινούν σενάρια εκχώρησης φορολογικής ασυλίας για όσους από αυτούς δηλώσουν εισοδήματα από ακίνητα, με μοναδικό «αντίτιμο» να τα «επενδύσουν» στον κλάδο της οικοδομής, ενώ ταυτόχρονα λόγος γίνεται για την κατάργηση ή τον περιορισμό του ΦΠΑ στα νεόδμητα ακίνητα.

Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή τον Οκτώβρη, προκειμένου να αποτελέσει τον προπομπό του κρατικού προϋπολογισμού για την ερχόμενη χρονιά (2012). Μέσα στις προδιαγραφές είναι η παραπέρα καρατόμηση των συντελεστών (σήμερα 20%) που ισχύει στα επιχειρηματικά κέρδη, στην κατεύθυνση, δηλαδή, που έχει υποδείξει και η ΝΔ.

Στην αντίπερα όχθη τα λαϊκά στρώματα

Η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ μαζί και οι ιμπεριαλιστικοί Οργανισμοί «εξετάζουν από μηδενική βάση» όλες τις «φοροελαφρύνσεις» των λαϊκών νοικοκυριών, αυτές δηλαδή που τρεμοπαίζουν μετά και την εφαρμογή του εφαρμοστικού νόμου τους (δαπάνες για νοίκια, φροντιστήρια, τόκους στεγαστικών δανείων κ.ά). Αυτή είναι και η επίσημη θέση του ΔΝΤ που μαζί με τα άλλα κοράκια «αξιολογούν» τη μέχρι τώρα κλιμάκωση και την αποδοτικότητα των νέων πακέτων που ετοιμάζουν.

Το υπουργείο Οικονομικών έχει ανοίξει τα χαρτιά του και ανοιχτά ομολογούν την εφαρμογή νέων μέτρων όπως:

  • Σταδιακή προσέγγιση της τιμής πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης, όπως αναφέρουν με «επιδότηση κόστους στους καταναλωτές», δηλαδή για τη διαχείριση των ακραίων φαινομένων της φτώχειας. Η πρώτη δόση μπαίνει σε εφαρμογή από φέτος το φθινόπωρο.
  • Σταδιακή προσέγγιση των αντικειμενικών τιμών ακινήτων με τις εμπορικές τιμές, που με τη σειρά της θα συμπαρασύρει προς τα πάνω και μια σειρά από άλλα χαράτσια που συνδέονται με τις αντικειμενικές τιμές, όπως τους ετήσιους φόρους «κατοχής», το ΤΑΠ, που πληρώνεται με τους λογαριασμούς της ΔΕΗ και από τους ενοικιαστές, τα τεκμήρια φορολόγησης στη μικρή περιουσία.
  • Για παραπέρα εξοικονομήσεις σχεδιάζουν καταργήσεις και συγχωνεύσεις για πολύ μεγάλο αριθμό. Οι συμπτύξεις υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών ξεκίνησαν ήδη από τα τελωνεία. Με χτεσινή υπουργική απόφαση συγχωνεύονται περίπου 150 υπηρεσίες.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σταθερά σε ρόλο διώκτη των λαϊκών συμφερόντων (2012-05-30 00:00:00.0)
Ετοιμάζουν νέο «τσουνάμι» αμέσως μετά τις εκλογές (2012-03-27 00:00:00.0)
Ομολογούν την επερχόμενη φοροκαταιγίδα (2007-09-14 00:00:00.0)
Αυξάνονται τα φορολογικά βάρη (2005-11-30 00:00:00.0)
Τι μας επιφυλάσσει η κυβέρνηση για μετά τις εκλογές (2002-10-09 00:00:00.0)
Ψευτοελαφρύνσεις για μισθωτούς - συνταξιούχους (2002-08-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ