Σάββατο 8 Γενάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
Αύξηση ... ψευτιάς

Τ ον ιό της φτηνής ψευδολογίας «έσπειρε» πρωτοχρονιάτικα ο υπουργός Γεωργίας. Με δήλωσή του στο «Βήμα» βγήκε να διαψεύσει ακόμα και τα στοιχεία ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας που ανέφεραν ότι το 1999 το αγροτικό εισόδημα στην Ελλάδα μειώθηκε σε πραγματικές τιμές κατά 2% σε σύγκριση με το 1998. Το «επιχείρημα» που πρόβαλε ο Γ. Ανωμερίτης είναι ότι το εισόδημα των αγροτών αυξήθηκε το 1999. Και για του... «λόγου το αληθές» επικαλέστηκε τις φορολογικές δηλώσεις που δείχνουν ότι μέσα στη χρονιά αυτή, από 379.000 άτομα που υπέβαλαν φορολογικές δηλώσεις, τα δηλωθέντα εισοδήματα ήταν αυξημένα κατά 12,3% σε σχέση με το 1998!

***

Ουπουργός Γεωργίας όμως στην προσπάθειά του να εμφανίσει το μαύρο - άσπρο «παράβλεψε» σκόπιμα την πραγματικότητα. Κι αυτό γιατί: Οι φορολογικές δηλώσεις δε λογαριάζουν το πραγματικό εισόδημα. Επιπλέον περισσότεροι από 400.000 αγρότες - δηλαδή οι φτωχομεσαίοι που είχαν και τη μεγαλύτερη χασούρα - δεν ήταν υποχρεωμένοι, λόγω χαμηλού εισοδήματος, να υποβάλουν φορολογικές δηλώσεις. Αφήστε που η φαινομενική αυτή αύξηση των εσόδων προκύπτει βασικά από την αύξηση των αντικειμενικών κριτηρίων που επέβαλε η κυβέρνηση για τους αγρότες το 1999 και όχι από την αύξηση του πραγματικού αγροτικού εισοδήματος.

***

Τα παραπάνω, εκτός από τις άδειες τσέπες των αγροτών και τις εξευτελιστικές τιμές που διαμορφώθηκαν στα αγροτικά προϊόντα, το καταμαρτυρεί και η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία που απέστειλε τις σχετικές προβλέψεις για το 1999 στην EUROSTAT, καθώς και οι δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου που στις 21/12/99 παραδέχτηκε ότι υπάρχει μείωση του αγροτικού εισοδήματος στην Ελλάδα. Βέβαια ο τελευταίος, το παρουσίασε ως μια ακόμα επιτυχία, γιατί - όπως είχε πει τότε - η κυβέρνηση με την πολιτική της πέτυχε η μείωση του αγροτικού εισοδήματος μέσα στο 1999 να είναι μικρότερη από το μέσο κοινοτικό όρο. Φαίνεται όμως ότι η κυβερνητική αυτή «επιτυχία» δεν ικανοποίησε τον Γ. Ανωμερίτη και βάλθηκε να προσφέρει στους αγρότες ακόμα μεγαλύτερες «συγκινήσεις»...

***

Μ άλιστα για να «πείσει», πρόσθεσε και ένα ακόμα «σαθρό» επιχείρημα: Η EYROSTAT δε συμπεριέλαβε στους υπολογισμούς της τα ποσά των αποζημιώσεων που καταβλήθηκαν από τον ΕΛΓΑ και τα ΠΣΕΑ. Δηλαδή, κατά τον υπουργό Γεωργίας, όταν καταστρέφεται η αγροτική παραγωγή, οι αγρότες αυξάνουν το εισόδημά τους.

Αν είναι δυνατόν!


Κώστας ΔΕΤΣΙΚΑΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ