Σάββατο 8 Γενάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΕΣΠΕΡΙΔΟΕΙΔΩΝ ΑΡΤΑΣ
Κυβέρνηση και έμποροι τους «ξεζουμίζουν»

Αμεσα μέτρα ζητά το ΚΚΕ με Ερώτηση στη Βουλή

Αμεση λύση στα τεράστια προβλήματα, που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί εσπεριδοειδών του νομού Αρτας, με τη διάθεση της παραγωγής τους, ζητούν από την κυβέρνηση οι βουλευτές του ΚΚΕ ΑποστόληςΤασούλας και ΒαγγέληςΜπούτας, με Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή, προς τον υπουργό Γεωργίας.

Οπως επισημαίνουν οι βουλευτές του Κόμματος, η κατάσταση των εσπεριδοκαλλιεργητών της Αρτας είναι τραγική, καθώς 250.000 τόνοι πορτοκάλια και μανταρίνια εξαιρετικής ποιότητας παραμένουν αδιάθετα και σαπίζουν πάνω στα δέντρα και στα χωράφια. Ακόμα, όμως, και οι ελάχιστες ποσότητες που πουλήθηκαν, δόθηκαν σε χαμηλές τιμές (μικρότερες από πέρσι), χωρίς μάλιστα να υπάρχει καμιά εγγύηση για τους παραγωγούς ότι θα πάρουν τα χρήματά τους.

«Οι παραγωγοί βρίσκονται σε άθλια οικονομική κατάσταση», τονίζουν οι βουλευτές του ΚΚΕ, γιατί τα χρέη στην ΑΤΕ διογκώνονται και "τρέχουν", ενώ παράλληλα η εκμετάλλευση και οι εκβιασμοί των εμπορομεσαζόντων σε βάρος τους έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο». Οπως χαρακτηριστικά σημειώνουν: «Οι βιομήχανοι χυμοποιητές απερίφραστα δηλώνουν ότι δε θα δώσουν ούτε δεκάρα το κιλό για την αγορά της πρώτης ύλης, ενώ την ίδια ώρα πωλούν το χυμό 700 και 800 δραχμές το κιλό, θησαυρίζοντας από τον κόπο και τον ιδρώτα των φτωχών αγροτών. Αποδεικνύεται, λοιπόν, και στην πράξη πως τα "χρυσά κουτάλια" με τα οποία θα έτρωγαν οι αγρότες μετά την ένταξη της χώρας, τα χρησιμοποιούν, για να τρώνε και να φουσκώνουν τα ντόπια και ευρωπαϊκά κεφάλαια».

Αλλωστε, οι ίδιοι οι παραγωγοί εσπεριδοειδών θεωρούν εμπαιγμό την πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ που τους οδηγεί να ξεριζώσουν τις πορτοκαλιές Μέρλιν και να τις αντικαταστήσουν με άλλα είδη και με μανταρινιές. Και αυτό γιατί ούτε μια τέτοια κίνηση μπορεί να εξασφαλίσει την επιβίωσή τους, αφού και το μανταρίνι πλέον δεν πουλιέται ή δίνεται σε πολύ χαμηλές τιμές.

Το ερώτημα, υπογραμμίζουν οι βουλευτές του ΚΚΕ, είναι τι θα κερδίσουν οι παραγωγοί από μια τέτοια αναδιάρθρωση. Και ρωτούν τον υπουργό Γεωργίας τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση, επί της ουσίας, ώστε:

  • Να αυξηθούν άμεσα οι εξαγωγές επιτραπέζιων πορτοκαλιών και να επιδοτηθούν.
  • Να απορροφηθούν όλα τα χυμοποιήσιμα σε τιμές που να καλύπτουν το κόστος και να αφήνουν κέρδος στους παραγωγούς.
  • Να πουληθούν τα μανταρίνια, που αν μείνουν περισσότερο στο χωράφι θα καταστραφούν.
  • Να ανακουφιστούν οι αγρότες από τα χρέη.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ