Τετάρτη 24 Αυγούστου 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ «ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ»
Συζητήθηκε στην Επιτροπή της Βουλής

Το καταψήφισε το ΚΚΕ

Την πρόθεση της κυβέρνησης να περιορίσει κάτω από το μανδύα της λεγόμενης «κοινωνικής οικονομίας» την ανεργία και τη συνεχή υποβάθμιση των κοινωνικών υπηρεσιών, κατήγγειλε χτες στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, η βουλευτής του ΚΚΕ, Σοφία Καλαντίδου, καταψηφίζοντας το νομοσχέδιο για την «κοινωνική οικονομία και επιχειρηματικότητα» που εισηγείται το υπουργείο Εργασίας. Υπέρ του νομοθετήματος πάντως τάχθηκαν - εκτός από το ΠΑΣΟΚ - τόσο η ΝΔ όσο και ο ΛΑ.Ο.Σ.

Με το νομοσχέδιο, σημείωσε η Σ. Καλαντίδου, «προσφέρεται η αυταπάτη ότι ένα μέρος των λαϊκών στρωμάτων θα είναι "επιχειρηματίες" που ταυτόχρονα θα προσφέρουν στο κοινωνικό σύνολο. Δημιουργείτε ψεύτικο - τεχνητό διαχωρισμό περί ανήθικων κερδοσκοπικών επιχειρήσεων από την μία και ηθικών "κοινωνικών επιχειρήσεων" από την άλλη. Στο φακό της κοινής λογικής αποδεικνύεται ότι "κοινωνική", "μη κερδοσκοπική", "αλληλέγγυα", "ηθική" και άλλοι ορισμοί αποτελούν ταμπέλες που συγκαλύπτουν συγκεκριμένους ταξικούς στόχους». Αναφερόμενη στο πώς θα λειτουργήσουν αυτές οι επιχειρήσεις, τόνισε ότι «αναπόφευκτα στο πλαίσιο της απελευθερωμένης αγοράς της ΕΕ, του αδυσώπητου ανταγωνισμού, των μονοπωλίων, για να επιβιώσουν αυτές οι επιχειρήσεις δεν μπορεί παρά να λειτουργήσουν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια εις βάρος των λαϊκών στρωμάτων». Πρόσθεσε, μάλιστα, πως «παράλληλα με τις κοινωνικές επιχειρήσεις προωθείται και η "κοινωφελής εργασία"».

Αποκαλυπτικός ως προς την ουσία του νομοσχεδίου ήταν ο υπουργός Εργασίας Γ. Κουτρουμάνης, ο οποίος δήλωσε ότι «ο δημόσιος τομέας δεν καλύπτει στο σύνολό τους τις ανάγκες των πολιτών» την ίδια στιγμή που «ο ιδιωτικός τομέας έχει άλλου είδους αποστολή, κύριο στόχο και σκοπό το κέρδος», έτσι «ανάμεσα στον ιδιωτικό και τον δημόσιο πρέπει να αναπτυχθεί ο κοινωνικός τομέας»!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ