Πέμπτη 25 Αυγούστου 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΛΙΓΚΑ
Τα καλά και συμφέροντα

Υπέρ της έναρξης του πρωταθλήματος διοργανώτρια και κυβέρνηση

Παρά την έντεχνη προσπάθεια (με το γενναιόδωρο αβαντάρισμα από την πλειοψηφία των ΜΜΕ) αποπροσανατολισμού, τα δρώμενα (και) στο χώρο του εμπορευματοποιημένου ποδοσφαίρου ένα πράγμα επιβεβαιώνουν. Η ίδια η δομή του καπιταλισμού και της μορφοποίησής του σε κάθε τομέα «γεννά» και συντηρεί φαινόμενα σήψης, διαφθοράς κλπ. ενώ με φτιασιδώματα επιχειρούν να το εξωραΐσουν ώστε να συνεχίσει απρόσκοπτα η λειτουργία του. Στα πλαίσια αυτά εντάσσονται οι όποιες βελτιωτικές κινήσεις, ακόμα και τιμωρίες. Που - όπως από την αρχή είχε προειδοποιήσει το ΚΚΕ - θα προπαγανδιστούν σαν «εξυγίανση» και θα προβάλλουν το ιδεολόγημα ότι οι στρεβλώσεις οφείλονται σε «κακούς» - που είναι η εξαίρεση - και δεν είναι σύμφυτες του κοινωνικοοικονομικού συστήματος.

Μπορεί να γίνεται «ο κακός χαμός» αλλά η Super League επιμένει να ξεκινήσει το πρωτάθλημα κανονικά το ερχόμενο Σαββατοκύριακο. Γιατί - βάσει χτεσινής ανακοίνωσής της - «σύμφωνα με την υφιστάμενη Σύμβαση Κεντρικής Διαχείρισης Τηλεοπτικών Δικαιωμάτων επιβάλλεται στη Super League ποινική ρήτρα 4 εκατομμυρίων ευρώ σε περίπτωση που δεν διεξαχθούν αγώνες Πρωταθλήματος κατά το μήνα Αύγουστο»...

Τι και αν δεν έχει εγκριθεί η Προκήρυξη του πρωταθλήματος (όπως επιβάλλουν οι κανονισμοί); Ξεκινάμε χωρίς αυτήν ή την εγκρίνουμε διά περιφοράς, άσχετα αν αυτό δεν είναι σύννομο... Δεν θα σταματήσουν τους επιχειρηματίες τέτοιες... λεπτομέρειες. Τι και αν ο ανταγωνισμός των ΠΑΕ και όσα (τεράστια συμφέροντα) διακυβεύονται έχουν προκαλέσει μια σειρά δικαστικών κινήσεων, οι οποίες δεν αποκλείεται να ανατρέψουν αρκετά τα δεδομένα (αναφορικά με τις συμμετέχουσες στη διοργάνωση ΠΑΕ); Τίποτα δεν μετράει, αρκεί να γίνει το πρωτάθλημα... Και αν τελικά δεν γίνει αυτό κατορθωτό (π.χ. γίνουν αποδεκτά τα ασφαλιστικά μέτρα που έχουν κατατεθεί), τουλάχιστον δε θα μπορεί το συνδρομητικό κανάλι να θεωρήσει υπαίτια τη Λίγκα και να ζητήσει αποζημίωση.

Οι επιχειρηματίες (και) του αθλητισμού στέλνουν ξανά και ένα ξεκάθαρο μήνυμα. Δηλώνουν σεβασμό μόνο στα αθλητικά «δικαστήρια». Για τις προσφυγές σε δικαιοδοτικά όργανα της αθλητικής και τακτικής δικαιοσύνης, δηλώνουν: «...Πάγια θέση της Super League είναι ο απόλυτος σεβασμός προς τις αποφάσεις των πρώτων, αλλά καταδικάζει απερίφραστα προσφυγές σε τακτικά πολιτικά δικαστήρια, οι οποίες αντιβαίνουν βασικές διατάξεις του αθλητικού δικαίου».

Υπέρ της έναρξης του πρωταθλήματος τάσσεται - διά του υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού, Π. Γερουλάνου - και η κυβέρνηση. Μη διεξαγωγή του «θα δημιουργούσε εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες για το ποδόσφαιρο, για πολλά χρόνια ακόμα! Ουσιαστικά, τι θα είχαμε κάνει; Θα είχαμε κάνει ένα διεθνές πρωτάθλημα, τοπικό και θα το καταδικάζαμε στη μιζέρια του». Σε απλά ελληνικά, θα μειωνόταν η εμπορευματοποίησή του.

Αλλωστε πριν περίπου ένα μήνα (27/7, τηλεοπτικός ΣΚΑΪ) είχε ξεκαθαρίσει ποια είναι για την κυβέρνηση «η ουσία όλου του πράγματος. Οταν έρχεται ένας επιχειρηματίας και βάζει λεφτά, από την πιο μεγάλη ομάδα, μέχρι την πιο μικρή, εάν εννοεί την επένδυση την οποία έχει κάνει, τότε πρέπει να την προστατεύσει και οφείλει και η πολιτεία να του προστατεύσει αυτή την επένδυση. Αυτό δεν το βλέπουμε μόνο στο ποδόσφαιρο, το βλέπουμε σε οποιονδήποτε κλάδο. Ερχεται ένας ξενοδόχος π.χ. και κάνει μία επένδυση, η πολιτεία οφείλει και εκεί να υπάρχουν οι κανόνες αυτοί...».

Τριγμοί και αντιπαραθέσεις πάντως δεν έχουν δημιουργηθεί μόνο μεταξύ των ανταγωνιστριών ΠΑΕ. Προέκυψαν και εντός του κυβερνητικού κόμματος. Η βουλευτής Μαγνησίας (και αντιπρόεδρος της Βουλής) Ροδούλα Ζήση χαρακτήρισε («Sport Fm Μαγνησίας») τον υποβιβασμό του Ολυμπιακού Βόλου «...καθαρά πολιτική παρέμβαση. Γίνεται το θύμα, για να εξιλεωθεί όλη η παθογένεια του ποδοσφαίρου και της κεντρικής παράγκας. Τους έχω πει επανειλημμένως ότι για να σώσετε τις μεγάλες παράγκες νομίζετε ότι θα εξυγιάνετε το ποδόσφαιρο με αυτόν τον τρόπο. Ο κόσμος έχει καταλάβει τι παιχνίδια παίζετε. Η κυβέρνηση είχε υποστηρίξει ότι δεν γίνεται πολιτική παρέμβαση και θα προσπαθήσουμε για την εξυγίανση, αλλά αυτοαναιρέθηκε. Για εμένα, τους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, οι προσπάθειές μας, η βούληση, η συμβολή μας υποβαθμίστηκαν από την ίδια την κυβέρνηση»...

Αφήνοντας αιχμές και για τον πρωθυπουργό, αναφερόμενη στον Π. Γερουλάνο είπε: «Δεν είμαστε εμείς οι βουλευτές που ορίζουμε την κυβέρνηση. Δεν μπορούμε να κάνουμε κριτική στα πρόσωπα. Αν ορίσω εγώ κάποιον, τότε θα έχω την ευθύνη της επιλογής». Αλλά και για συναδέλφους της: «Οι βουλευτές της Καβάλας δεν έχουν την παρέμβαση και δυναμική που έχουμε εγώ και ο κ. Καρτάλης. Πιέσαμε, μιλήσαμε έντονα στον υπουργό και παραπάνω από ό,τι μπορούσαμε».

Από την πλευρά του ο βουλευτής Καβάλας Δ. Παπουτσής, μίλησε («Contra.gr») για «απόφαση προσχηματική και επιλεκτικής σκοπιμότητας, που επιχειρεί να εξαντλήσει με υποκριτικό τρόπο και δήθεν αυστηρότητα των αρμοδίων οργάνων του αθλητισμού στη χώρα μας, δύο επαρχιακές ομάδες, τις οποίες και υποβιβάζουν. Δυστυχώς η ΕΕΑ δεν πείθει σε καμία περίπτωση στο περί δικαίου αίσθημα για την ειλικρινή προσπάθεια κάθαρσης στο χώρο του ποδοσφαίρου. Λυπάμαι πολύ για το ωραίο παραμύθι στο χώρο του επαγγελματικού αθλητισμού, που δυστυχώς συνεχίζεται και φοβάμαι πως θα είναι μεγάλο».

«Αδειασμα» υπήρξε και από τον υπουργό Τουρισμού και Πολιτισμού στον υφιστάμενο του γγΑ, Π. Μπιτσαξή. Σχολιάζοντας (ΣΚΑΪ) την τοποθέτηση του γγΑ για την απόφαση της Επιτροπής Εφέσεων, ανέφερε: «Απλώς εξέφρασε τις δικές του απόψεις, καταλαβαίνω ότι μπορούν να υπάρξουν διαφωνίες. Οσο ο κ. Μπιτσαξής λέει την άποψή του και δεν εμπλέκεται στο θέμα, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα».

  • Χτες το βράδυ η Εκτελεστική Γραμματεία της ΕΠΟ αποφάσισε τον υποβιβασμό των ΠΑΕ Λάρισας και Πανσερραϊκού αν μέχρι σήμερα στις 14.00 δεν αποσύρουν την προσφυγή τους - κατά της Super League και της έναρξης του πρωταθλήματος - στα πολιτικά δικαστήρια. Αν εφαρμοσθεί η απόφαση - με τα ως τώρα δεδομένα (που πάντως μπορούν να διαφοροποιηθούν) - σημαίνει πως οι δύο ομάδες θα αγωνιστούν στη Football League 2.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ