Πέμπτη 1 Σεπτέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ
ΤΖΟΝ ΜΑΪΚΛ ΜΑΚ ΝΤΟΝΑ
Εκτός νόμου και χρόνου

Ενα καυστικό ιρλανδέζικο θρίλερ, ένα μικρό μπριγιάν έξοχης κοπής, το κινηματογραφικό ντεμπούτο του Τζον Μάικλ ΜακΝτόνα - νεότερου αδελφού του συγγραφέα και σκηνοθέτη Μάρτιν ΜακΝτόνα! Μια φαιδρή, σκοτεινή έως κυνική αστυνομική κωμωδία, οπτικά και λεκτικά ταλαντούχα, πλούσια σε μικρές εκπλήξεις και σαρκαστικούς διαλόγους. «Είμαι Ιρλανδός και ο ρατσισμός είναι μέρος της κουλτούρας μου» λέει ο πρωταγωνιστής.

Η ιστορία εστιάζει στον αντισυμβατικό αστυνομικό Τζέρι Μπόιλ, σε μια επαρχιακή πόλη στις δυτικές ακτές της χώρας. Ο αλαζόνας και αρχικά αντιπαθητικός Μπόιλ, δε φαίνεται καθόλου ευχαριστημένος που μπλέχτηκε στα πόδια του ένας νεαρός συνάδελφος, άρτι αφιχθείς από το Δουβλίνο. Ομως, γνωστοποιείται στο σώμα η άφιξη στην περιοχή τριών επικίνδυνων κακοποιών, γνωστών εμπόρων ναρκωτικών, που ετοιμάζονται να παραλάβουν τεράστιες ποσότητες κοκαΐνης, αξίας μισού δισ. δολαρίων, το φορτίο θα φθάσει από τη θάλασσα. Η επιχείρηση σύλληψης των κακοποιών και κατάσχεσης των ουσιών χρειάζεται ειδήμονες, γι' αυτό έφθασε από την Αμερική ένας μαύρος πράκτορας του FBI, ο Βέντελ Εβερετ, με τον οποίο ο Μπόιλ είναι αναγκασμένος να συνεργάζεται. Η αρχική αντιπάθεια που σφραγίζει τη γνωριμία Μπόιλ - Εβερετ μετατρέπεται σε ισχυρή, αμοιβαία εκτίμηση που κορυφώνεται όταν και ο Αμερικανός πείθεται ότι η διεφθαρμένη διεύθυνση της αστυνομία καλύπτει τους κακοποιούς από τους οποίους δωροδοκείται αδρά.

Τη σβέλτη κι εύστροφη ταινία σηκώνει, κατά κύριο λόγο, στην πλάτη του ο βετεράνος Ιρλανδός ηθοποιός Μπρένταν Γκλίσον. Ο χαρακτήρας που ερμηνεύει αντέχει πολυεπίπεδη ανάγνωση. Αλλά και οι υπόλοιποι ρόλοι στο σύνολό τους είναι καλογραμμένοι και οι ερμηνείες άριστες, ακριβώς γιατί έχουν από πού να πιαστούν. Μέχρι και οι κακοποιοί είναι ανορθόδοξοι, μιλούν για Νίτσε και Μπέρτραντ Ράσελ. Ο αθυρόστομος Μπόιλ αντιμιλά στους ανωτέρους του, πίνει εν ώρα εργασίας, έχει για πληροφοριοδότη ένα καταπληκτικό μικρό - το άγρυπνο μάτι της περιοχής και περνά μαζί με την άρρωστη μητέρα του τις τελευταίες της μέρες. Η προσέγγιση του κωμικού στοιχείου γίνεται με έναν αποστασιοποιημένα αυθάδη τρόπο, σε αυτόν εγγράφονται και τα κέλτικα ακούσματα «είμαστε στην Ιρλανδία, μιλάμε κέλτικα».

Ταινία με μελαγχολική αίσθηση του χιούμορ που δεν απολογείται επειδή είναι βέβηλα υπαινικτική. Αυθεντική και ευφυής για ξύπνιους και έχοντες παιδεία αποδέκτες. Ταινία περήφανη, βαθιά ανατρεπτική στο DNA της. Για να ταιριάζει με τα πανέμορφα ανεμοδαρμένα ιρλανδικά ύψη.

Παίζουν: Μπρένταν Γκλίσον, Ντον Τσιντλ, Μαρκ Στρονγκ, Φιόνουλα Φλάναγκαν, Λίαμ Κάνινγκχαμ, κ.ά.

Παραγωγή: Ιρλανδία (2011).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ