Παρασκευή 2 Σεπτέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΦΟΙΤΗΤΕΣ - ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ
Καταλήψεις και διαδηλώσεις για να μην εφαρμοστεί ο νόμος
  • Συγκεντρώσεις και πορείες, χτες, σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ηράκλειο και άλλες πόλεις
  • Σήμερα νέα κινητοποίηση στη Θεσσαλονίκη

Απάντηση στις απειλές και τους εκβιασμούς της κυβέρνησης και των διαφόρων υποστηρικτών της έδωσαν, χτες, οι φοιτητές και οι σπουδαστές, σε όλη τη χώρα, με δυναμικές διαδηλώσεις. Το μήνυμα ήταν σαφές: Ο νόμος - πλαίσιο δε θα εφαρμοστεί! Μετά τις Γενικές Συνελεύσεις σε δεκάδες σχολές, με αποφάσεις για καταλήψεις και κινητοποιήσεις ενάντια στο νόμο - πλαίσιο, οι φοιτητές και οι σπουδαστές βγήκαν ξανά στο δρόμο, δηλώνοντας πως το χτύπημα των σπουδών και των επιστημονικών αντικειμένων, η ημιμάθεια, τα πανεπιστήμια - επιχειρήσεις, η κατάργηση του ασύλου και τόσα άλλα, που προωθεί ο νόμος, δε θα περάσουν με τη μαζική πάλη των φοιτητών και των σπουδαστών.

Στη Θεσσαλονίκη διαδηλώσεις φοιτητών και σπουδαστών γίνονται και σήμερα το πρωί. Το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών καλεί στις 11 π.μ. στην πρυτανεία του ΑΠΘ.

Χτες οι φοιτητές και οι σπουδαστές που συμμετείχαν στα συλλαλητήρια, που καλούσε το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών ΜΑΣ, στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη, στην Πάτρα, στο Ηράκλειο, στα Γιάννενα και πολλές άλλες πόλεις, έστειλαν μήνυμα απειθαρχίας στο νόμο - πλαίσιο, υπογραμμίζοντας πως θα μείνει στα χαρτιά. Στην Αθήνα η συγκέντρωση που καλούσαν οι δυνάμεις του ΜΑΣ έγινε στην Ομόνοια και ακολούθησε δυναμική πορεία μέχρι τη Βουλή. Οι φοιτητές και οι σπουδαστές δήλωσαν, μέσα απ' τα συνθήματά τους πως «Η νέα γενιά έχει ιδανικά - Ούτε πουλιέται, ούτε προσκυνά» και τόνισαν: «Ο νέος νόμος - πλαίσιο να μην εφαρμοστεί - Δωρεάν σπουδές για κάθε φοιτητή». Στην Αθήνα έγινε κι άλλη διαδήλωση φοιτητών, που ξεκίνησε απ' τα Προπύλαια και κατέληξε στη Βουλή.

Στη συγκέντρωση του ΜΑΣ χαιρέτισε ο Θ. Κούτρας, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, υπογραμμίζοντας, μεταξύ άλλων, πως η επίθεση στην Ανώτατη Εκπαίδευση αφορά την εργατική τάξη και όλο το λαό. Σημείωσε πως σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε σχολή πρέπει να δημιουργηθεί ένα μέτωπο τέτοιο που θα σταματήσει και στη συνέχεια θα ανατρέψει το νόμο - έκτρωμα. Στη συνέχεια το λόγο πήρε η Σ. Αγγελινιάδη, εκπρόσωπος του Φοιτητικού Συλλόγου Νηπιαγωγών, η οποία τόνισε πως «η εφαρμογή του νόμου θα πέσει στο κενό. Ξέρουμε, συναγωνιστές, ότι ο αγώνας θα είναι δύσκολος, πολύμηνος, θα έχει διάρκεια και αντοχή. Δε θα είναι αγώνας μια κι έξω. Ο αγώνας μας, όμως, θα είναι ζωντανός, με όλες τις μορφές πάλης». Αμέσως μετά ο Γ. Σκουρλής, εκπρόσωπος του Φοιτητικού Συλλόγου Γεωλογικού και μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΜΑΣ, σημείωσε: «Να κλιμακώσουμε τον αγώνα με όλες τις μορφές. Να μην εφαρμοστεί ο νέος νόμος. Εξω απ' οι επιχειρήσεις από τις σχολές, πανεπιστήμιο στην υπηρεσία του λαού και της εξουσίας του. Καλούμε κάθε σπουδαστή σε ξεσηκωμό με το ΜΑΣ».

Συνεχίζονται οι καθημερινές κινητοποιήσεις του ΜΑΣ


Το ΜΑΣ και χτες συνέχισε τις κινητοποιήσεις και καταλήψεις σε όλη τη χώρα σε πρυτανείες, διοικήσεις, Ειδικούς Λογαριασμούς κ.α. Στην Αθήνα έγιναν καταλήψεις στην πρυτανεία του Πανεπιστημίου Αθήνας, στον ΕΛΚΕ της Γεωπονικής, στο Γραφείο Διασύνδεσης της ΑΣΟΕΕ, στο Κέντρο Ερευνών του Πανεπιστημίου Πειραιά, στο ΙΕΣΕ (Ερευνητικό Ινστιτούτο) του Φυσικού της Αθήνας, στον Ειδικό Λογαριασμό Ερευνας του ΕΜ Πολυτεχνείου. Ανάλογες κινητοποιήσεις θα γίνουν και σήμερα. Οι δυνάμεις του ΜΑΣ στη Θεσσαλονίκη προχώρησαν από χτες το πρωί σε κατάληψη διαρκείας στην πρυτανεία του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου. Ανάρτησαν μεγάλο πανό στην πρόσοψη του κτιρίου και, με τη μεγαφωνική που έστησαν μπροστά στην είσοδο, καλούσαν τους φοιτητές να συσπειρωθούν στο Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών, να δυναμώσουν τον αγώνα, συντονισμένα με το ταξικό εργατικό κίνημα. Σημειώνεται πως σε κατάληψη βρίσκονται 17 τμήματα του ΑΠΘ, το Πολυτεχνείο Ξάνθης, τα ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, Κοζάνης και Καστοριάς.

Χτες, στο ΤΕΙ του Ηρακλείου οι σπουδαστές ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του ΜΑΣ και με κινητοποίηση στη διοίκηση του Ιδρύματος απαίτησαν ενοικίαση δωματίων από το ΤΕΙ, ανέγερση νέων εστιών, άμεση κατάργηση του ενοικίου στις εστίες. Η διοίκηση του ΤΕΙ, όμως, απάντησε ότι τα αιτήματα αυτά δεν μπορούν να ικανοποιηθούν, γιατί το θέμα της ενοικίασης δωματίων (ώστε να καλυφθούν οι άμεσες ανάγκες στέγασης των σπουδαστών) κινείται εκτός θεσμικού πλαισίου και δεν μπορούν να δοθούν τα απαραίτητα κονδύλια. Ελλειψη χρημάτων επικαλέστηκε η διοίκηση και για τα ενοίκια στις εστίες (ο προϋπολογισμός του ΤΕΙ είναι μειωμένος για από 6 εκατομμύρια πέρσι σε 2.800 φέτος). Για το θέμα ανέγερσης νέων εστιών για μια ακόμη φορά είπε ότι το κράτος δεν εγκρίνει κονδύλια. Επίσης, οι δυνάμεις του ΜΑΣ έκαναν παράσταση διαμαρτυρίας στην πρυτανεία του Πανεπιστημίου στο Ηράκλειο, όμως ο πρύτανης απουσίαζε.

Στην Πάτρα
Στην Πάτρα
Στην Κέρκυρα οι δυνάμεις του ΜΑΣ πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στην πρυτανεία του Ιόνιου Πανεπιστημίου, γιατί ολόκληρο το Σεπτέμβρη η διοίκηση διέκοψε τη σύμβαση με τα συμβεβλημένα για στέγαση ξενοδοχεία, με αποτέλεσμα 350 περίπου φοιτητές να είναι άστεγοι για όλο αυτό το διάστημα! Για τον ίδιο λόγο έγινε κινητοποίηση και στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κέρκυρας.

Υπενθυμίζουμε πως το ΜΑΣ καλεί, την Πέμπτη 8 Σεπτέμβρη, σε παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας. Επίσης, το Σάββατο 10 Σεπτέμβρη, ημέρα εξαγγελιών του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, καλεί σε συμμετοχή «στο πλάι των εργατών και του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος, στα μεγάλα συλλαλητήρια που θα πραγματοποιηθούν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη».

Στο μεταξύ οι δυνάμεις της ΔΑΠ και της ΠΑΣΠ, με τη βοήθεια των δυνάμεων του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, άρχισαν τη ...δράση τους σε σχολές της επαρχίας. Στο ΤΕΙ Λάρισας η ΔΑΠ αποφασίζει χωρίς Γενικές Συνελεύσεις, στο Τμήμα Βιοχημείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας οι παρατάξεις του ΣΥΝ - ΣΥΡΙΖΑ και της ΠΑΣΠ επιδίωξαν να εμποδίσουν φοιτητές του ΜΑΣ ν' αναρτήσουν πανό και στο ΤΕΙ Τρικάλων ΔΑΠ και ΠΑΣΠ αρνήθηκαν να γίνει ανοιχτό ΔΣ του Συλλόγου.


Στη Θεσσαλονίκη

MotionTeam

Στη Θεσσαλονίκη

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ