Παρασκευή 9 Σεπτέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ - ΤΟΥΡΚΙΑ - ΚΥΠΡΟΣ
Σταθερά τεταμένες οι σχέσεις

TEΛ ΑΒΙΒ - ΑΓΚΥΡΑ - ΡΑΜΑΛΑ -ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

«Η ένταση με την Τουρκία δεν είναι επιλογή μας και θέλουμε να βελτιωθούν οι σχέσεις μας», δήλωσε, χθες, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, ενώ ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας συμπλήρωνε αισιόδοξα ότι «η κρίση θα ξεπεραστεί. Και η Τουρκία και εμείς γνωρίζουμε ότι οι δύο χώρες μας είναι σημαντικές για τη Δύση. Αλλα είναι τα προβλήματα στην περιοχή, π.χ. η Συρία, το Ιράν, και το τι γίνεται στην Αίγυπτο, όχι η Τουρκία». Ο Εχούντ Μπαράκ επέμεινε, επίσης, ότι το Τελ Αβίβ εξέφρασε τη θλίψη του για το θάνατο των εννιά Τούρκων ακτιβιστών στο «Μάβι Μαρμαρά», το Μάη του 2010, συμπληρώνοντας ότι «μπορεί να έγιναν και ορισμένα σφάλματα στο στρατιωτικό χειρισμό της υπόθεσης».

Το καθησυχαστικό κλίμα που θέλησε να καλλιεργήσει η ισραηλινή πλευρά δεν κράτησε, πάντως, πολύ. Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωνε στο «αλ Τζαζίρα» ότι πλέον τουρκικά πολεμικά πλοία θα συνοδεύουν την οποιαδήποτε αποστολή βοήθειας από τουρκικά πλοία στη Γάζα και επανήλθε στο ζήτημα των εξορύξεων φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο, διαμηνύοντας ότι «η Τουρκία έλαβε ήδη μέτρα, έτσι ώστε το Ισραήλ να μην εκμεταλλευτεί μονομερώς τους φυσικούς πόρους της περιοχής».

«Αγκάθι» η εξόρυξη φυσικού αερίου στην ΑΟΖ της Κύπρου

Διατεθειμένη να προχωρήσει κανονικά στους σχεδιασμούς της όσον αφορά τις γεωτρήσεις στο «οικόπεδο 12» για την εξεύρεση φυσικού αερίου, παρά τις τουρκικές απειλές, είναι η «Noble Energy», δηλώνουν μέλη του Κυπρο-Αμερικανικού Επιχειρηματικού Συνδέσμου. Πιέζουν παράλληλα την κυπριακή κυβέρνηση να λάβει οριστικές αποφάσεις επί του θέματος, με αίτημα επί της ουσίας να καταστεί η «Delek», που μετέχει στο μετοχικό κεφάλαιο της «Noble Energy», συνέταιρος στα κυπριακά κοιτάσματα. Ο Κύπριος υπουργός Αμυνας, Δημήτρης Ηλιάδης, αναφερόμενος στις απειλές που δέχεται η Λευκωσία από την Τουρκία, επανέλαβε ότι «οι θέσεις της Κύπρου είναι σαφείς, στηρίζονται στο Διεθνές Δίκαιο και αποβλέπουν στην άσκηση αυτονόητων κυριαρχικών δικαιωμάτων», σημειώνοντας ότι η κυπριακή κυβέρνηση παρακολουθεί τις εξελίξεις με «προσοχή και ψυχραιμία». Στο θέμα της κυπριακής ΑΟΖ αναφέρθηκαν και μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, κατά την ενημέρωσή τους για το Κυπριακό, από τον ειδικό σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ, για το θέμα, Αλεξάντερ Ντάουνερ, την Τετάρτη, επαναβεβαιώνοντας τα συγκρουόμενα συμφέροντα, με τη Βρετανία να ζητά «καθησυχαστικές δηλώσεις» προς την Τουρκία αναφορικά με το θέμα, ενώ η Γερμανία χαρακτήρισε δικαίωμα του κάθε κράτους τη διευθέτηση της ΑΟΖ.

Επίσημη έναρξη

Με μια συμβολική συγκέντρωση έξω από τα γραφεία του ΟΗΕ στη Ραμάλα, άρχισε η τελική φάση της παλαιστινιακής διπλωματικής εκστρατείας με αίτημα την αναγνώριση της Παλαιστίνης, στα όρια του '67, ως κράτους από τον ΟΗΕ, αίτημα που θα κατατεθεί πιθανότατα στις 23 του μήνα. Ο ισραηλινός στρατός έχει τεθεί σε επιφυλακή για «καταστολή διαδηλώσεων», ενώ έχουν εκπαιδευτεί και οι έποικοι. Αργά το βράδυ, η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε επίσημα ότι θα ασκήσει βέτο αν το παλαιστινιακό αίτημα φτάσει στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Χθες, στα γραφεία του ΟΗΕ παραδόθηκε επιστολή προς τον ΓΓ του Οργανισμού με το σχετικό αίτημα. Παραδόθηκε από μία 70χρονη Παλαιστίνια πρόσφυγα που έχει χάσει ένα γιο από τον ισραηλινό στρατό, έχει άλλους επτά στις ισραηλινές φυλακές και το σπίτι της έχει γκρεμιστεί δύο φορές από την ισραηλινή κατοχή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ