Σάββατο 10 Σεπτέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«ΕΝΩΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ»
«Επικίνδυνη εξέλιξη» το σχέδιο νόμου για τον εθελοντισμό

Eurokinissi

«Επικίνδυνη εξέλιξη» χαρακτηρίζεται από την «Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών» το σχέδιο νόμου του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για την «αναβάθμιση του θεσμού του εθελοντή πυροσβέστη και των εθελοντικών πυροσβεστικών σταθμών και κλιμακίων».

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΑΚΠ, το σχέδιο νόμου αναθέτει την παροχή εξειδικευμένων υπηρεσιών διάσωσης και πυρόσβεσης σε 24ωρη βάση σε αστικά κέντρα, όπου θα ιδρυθούν εθελοντικοί πυροσβεστικοί σταθμοί ή πυροσβεστικά κλιμάκια, στην αποκλειστική ευθύνη εθελοντών (άρθρο 20), μετά από μια υποτυπώδη εκπαίδευση 120 ωρών (άρθρο 3) και μία υποτυπώδη και αποσπασματική εμπειρία που θα αποκτούν με την τριήμερη απασχόλησή τους σε μηνιαία βάση (άρθρο 9).

Στόχος είναι η υποβάθμιση των υπηρεσιών που παρέχει η Πυροσβεστική και η αναγόρευση του «εθελοντισμού» σε βασικό πυλώνα παροχής ανάλογων υπηρεσιών, όπως επιχειρείται σε τομείς της Υγείας και της Πρόνοιας, με μείωση των κρατικών δαπανών, αποδιαρθρώνοντας παράλληλα τις εργασιακές σχέσεις. Πρόθεση της κυβέρνησης είναι η ανάπτυξη του εθελοντισμού όχι σε επικουρική βάση με τη συμμετοχή πολιτών, αλλά η μεταφορά της κύριας και αποκλειστικής ευθύνης στους ίδιους τους πολίτες της λειτουργίας του δικτύου πυρασφάλειας της χώρας.

Σύμφωνα με την ΕΑΚΠ, «η κύρια στόχευση του νομοσχεδίου είναι να καλύψει ανάγκες του Πυροσβεστικού Σώματος που αντιστοιχούν σε 4.300 οργανικά κενά». Ετσι, «αντί να πραγματοποιηθούν οι αναγκαίες προσλήψεις προσωπικού και να χρηματοδοτηθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό προγράμματα αναβάθμισης των ήδη υπαρχόντων υποδομών, συνεχίστηκε με ταχύτερους ρυθμούς η συγκεκριμένη πολιτική με τους μειωμένους προϋπολογισμούς του ΠΣ, τη διεύρυνση της μερικής απασχόλησης με συμβασιούχους, αλλά και υπαλλήλους 5ετούς θητείας, ενώ επίκειται και η κατάργηση πυροσβεστικών σταθμών και κυρίως κλιμακίων που θα προκύψει από την αναδιάρθρωση του ΠΣ, μετατρέποντας ορισμένα από αυτά σε εποχικά, ώστε να "επιτευχθεί" η πλασματική μείωση των 4.300 κενών οργανικών θέσεων, μειώνοντας κι άλλο το κόστος για την πυρασφάλεια και στη συνέχεια να διευρυνθεί η μεταφορά του αντικειμένου στην τοπική αυτοδιοίκηση. Για τους λόγους αυτούς το προσωπικό που θα έχει μόνιμη και σταθερή εργασία απαιτείται να είναι όσο το δυνατόν λιγότερο και με περιορισμένα δικαιώματα, ώστε και με τη συνδρομή εθελοντών να ελαχιστοποιείται ακόμη περισσότερο το κόστος εργασίας». Αλλωστε, όπως επισημαίνεται στο σχετικό δελτίο Τύπου, «δεν είναι τυχαία η μόνιμη απάντηση σε δημοτικούς και άλλους φορείς που ζητούν ίδρυση πυροσβεστικών κλιμακίων ότι δεν υφίσταται δυνατότητα λόγω έλλειψης οργανικής δύναμης και ότι είναι, αντιθέτως, δυνατή η ίδρυση εθελοντικών πυροσβεστικών κλιμακίων».

Το σχέδιο νόμου περιλαμβάνει την επιπλέον επιχορήγηση, από τις προβλεπόμενες πιστώσεις του τακτικού ετήσιου κρατικού προϋπολογισμού που διατίθενται για την κάλυψη δράσεων πολιτικής προστασίας των ΟΤΑ, στην περιοχή των οποίων ιδρύονται και λειτουργούν εθελοντικές πυροσβεστικές υπηρεσίες, σε ποσοστό μέχρι και 20%. Με δεδομένα τα οικονομικά προβλήματα των ΟΤΑ θα επέλθει μεγαλύτερη φορολογική επιβάρυνση στους πολίτες από το σχετικό κόστος λειτουργίας.

Η ΕΑΚΠ έχει προτείνει τη ριζική αναδιάρθρωση του ΠΣ σε όλα τα επίπεδα με πλήρη κάλυψη των αναγκών του σε προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή. Τη συμμετοχή του ΠΣ ως κεντρικού άξονα σε έναν παλλαϊκό σχεδιασμό για τη γενικότερη θωράκιση της χώρας σε ζητήματα πυρασφάλειας, παροχών βοήθειας και ειδικότερα για τη δασοπροστασία όπου θα συμμετέχουν όλοι οι φορείς ανάλογα με τις αρμοδιότητές τους.

Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ενωση Εθελοντών ΠΣ, 1.800 εθελοντές πυροσβέστες υπηρετούν σήμερα στο Πυροσβεστικό Σώμα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ζητά άμεσα μέτρα για την προστασία των πυροσβεστών από την πανδημία (2021-01-13 00:00:00.0)
Τι προβλέπει το νομοσχέδιο (2020-02-05 00:00:00.0)
Καταγγέλλει προβοκατόρικη φραστική επίθεση σε βάρος στελέχους της (2018-08-30 00:00:00.0)
Ενστολη διαμαρτυρία στα Γιάννενα για τα οξυμένα προβλήματα και τις ελλείψεις (2018-08-29 00:00:00.0)
Ξεκίνησε το 15ο Συνέδριο των πυροσβεστών (2013-05-17 00:00:00.0)
Μεγάλο πλήγμα στην πυρασφάλεια της χώρας (2013-02-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ