Παρασκευή 23 Σεπτέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΣΤΗ ΛΙΒΥΗ
Συνεχίζονται οι μάχες

ΤΡΙΠΟΛΗ - ΤΥΝΙΔΑ.--

Μηνύματα αισιοδοξίας ως προς την ικανότητά της να ελέγξει τη χώρα και να διασφαλίσει τάξη και ασφάλεια προσπαθεί, με κάθε τρόπο, να εκπέμψει η νέα ηγεσία της Λιβύης. Τα γεγονότα, όμως, τη διαψεύδουν καθημερινά, παρά τις προσπάθειες των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων που βρίσκονται στο πλευρό της να φιλοτεχνηθεί ένα προφίλ «κανονικότητας», προκειμένου να προχωρήσουν και τα δικά τους σχέδια εκμετάλλευσης του πλούτου της χώρας.

Τη διασφάλιση του πλήρους ελέγχου της πόλης Σάμπχα ανακοίνωναν, για δεύτερη μέρα, χθες, οι δυνάμεις του Μεταβατικού Συμβουλίου πανηγυρίζοντας ότι έχουν μείνει ελάχιστοι θύλακες αντίστασης και ότι πλέον ελέγχουν όλες τις πόλεις της περιοχής της όασης Τζούφρα. Δήλωναν, μάλιστα, ότι ψάχνουν να ξεκαθαρίσουν αν ο ίδιος ο Καντάφι παραμένει στη Σάμπχα ή έχει, ήδη, φύγει και για πού.

Οι πανηγυρισμοί αυτοί, πάντως, δεν μπορούν να κρύψουν την πραγματικότητα. Και αυτή λέει ότι οι κανταφικές δυνάμεις ελέγχουν τη Σύρτη, το Μπάνι Ουαλίντ και την αλ Φουκάχα, και τις πέριξ αυτών περιοχές, και παρά τις σκληρότατες μάχες δεν έχουν δείξει κανένα σημάδι οπισθοχώρησης. Μόνο ειρωνικά μειδιάματα μπορεί να προκαλεί η χθεσινή ανακοίνωση ότι οι μάχες στη Σύρτη διακόπηκαν «για μια βδομάδα λόγω έλλειψης πυρομαχικών», όπως δήλωνε ο Μουστάφα μπιν Ντάρντιφ, διοικητής των δυνάμεων του Συμβουλίου. Την ίδια στιγμή, ο εκπρόσωπος του Καντάφι, Μούσα Ιμπραχίμ, σε τηλεφωνική του παρέμβαση ισχυριζόταν ότι τα δύο τελευταία 24ωρα, από ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς στη Σύρτη σκοτώθηκαν 151 άνθρωποι.

Τα κάθε άλλο παρά «πανηγυρικά» αυτά περιστατικά προσπάθησε να ξεπεράσει ο Καναδός στρατηγός Σαρλ Μπουσάρ, επικεφαλής των ΝΑΤΟικών επιχειρήσεων στη Λιβύη. Ο Μπουσάρ εξέφρασε αισιοδοξία ότι το «έργο της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας θα έχει ολοκληρωθεί πολύ πριν εκπνεύσει και η νέα τρίμηνη παράταση που δόθηκε στις επιχειρήσεις της» στη βορειοαφρικανική χώρα. Ως βήμα εδραίωσης του νέου καθεστώτος στην Τρίπολη ανακοινώθηκε και η επιστροφή, εκεί, του Αμερικανού πρέσβη Τζιν Κρετζ.

  • Αργά χθες, επιβεβαιώθηκε από τις τυνησιακές αρχές η σύλληψη σε τυνησιακό έδαφος κοντά στα σύνορα με την Αλγερία του πρωθυπουργού του καθεστώτος Καντάφι, Αλ Μπαγκντάνι αλ Μαχμούντι, για παράνομη είσοδο στη χώρα. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, του επιβλήθηκε 6μηνη φυλάκιση γι' αυτό και στη συνέχεια θα εξεταστεί το ενδεχόμενο παράδοσής του στις νέες λιβυκές αρχές.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Πανηγυρισμοί» για το ...χάος (2016-02-18 00:00:00.0)
Νεκρός ο Καντάφι μέσα σε πλήθος ερωτηματικών (2011-10-21 00:00:00.0)
Αμερικανικές επαφές με «παλιούς γνώριμους» (2011-09-30 00:00:00.0)
Παράταση στρατιωτικών επιχειρήσεων (2011-09-22 00:00:00.0)
Πρώτος απολογισμός 30 χιλιάδων νεκρών! (2011-09-09 00:00:00.0)
Ενταση με αφορμή την πιθανότητα ανεξαρτησίας του νότου (2010-10-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ